15 batterijtips voor de iPhone (update)

Door: kristian-van-tuil | 11 november 2011 11:47

Nieuws

De snel leeglopende accu van toestellen [urlx=http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2395664,00.asp#fbid=WrlK74Cp31J]met iOS 5[/urlx] (en in het bijzonder van de iPhone 4S) heeft in iPhone-land tot flinke irritatie geleid. De precieze oorzaak is nog altijd niet duidelijk, al lijkt het volgens experts te maken te hebben met de locatiediensten van het mobiele besturingssysteem. Apple heeft beloofd de problemen in iOS 5.0.1 [urlx=http://webwereld.nl/nieuws/108454/ios5-krijgt-fix-voor-acculeegloop.html]op te lossen[/urlx], maar het uitbrengen van die update kan nog een maand duren. Tot die tijd de belangrijkste tips om de batterij te sparen op een rij.

De problemen met de accu van de iPhone 4S zijn niet nieuw in telecomland. Toen eerder dit jaar de HTC Thunderbolt en Samsung Charge door het Amerikaanse Verizon op de markt werden gebracht, klaagden gebruikers ook steen en been over snel leeglopende accu's wanneer verbinding gemaakt werd met een 4G-netwerk. En vergelijk je de accutijd van een iPhone 4S met iOS 5 met de spreektijd van andere nieuwe toestellen, dan valt het probleem best mee.

Desalniettemin kan de batterij van de iPhone een stuk beter presteren dankzij soms minuscule aanpassingen. Deze meeste beschreven onderstaande adviezen zijn trouwens ook van toepassing op de iPad en iPod Touch.

1. Verlaag de helderheid van het scherm

Standaard staat de helderheid van het iPhone-scherm relatief helder ingesteld om een zo sprankelend mogelijke weergave te geven. Stel je de helderheid naar beneden bij, dan kan dit letterlijk uren accutijd schelen. Om je de helderheid van het scherm te verlagen ga je naar Instellingen ->> Helderheid. Zet je hier de automatische aanpassing aan, dan zal de iPhone, op basis van de hoeveelheid licht die het binnenkrijgt via de sensor aan de voorkant, de helderheid ietsjes aanpassen. Zo kan het zijn dat je iPhone-scherm 's avonds wat lichter wordt weergegeven dan 's middags.

2. Schakel Bluetooth uit

Gebruik je met regelmaat een carkit of autoradio die met je iPhone communiceert via Bluetooth of ben je zo'n type die niet zonder Bluetooth-oortje in de deur uitgaat? Sla dan deze tip over. Herken je jezelf niet in bovenstaande beschrijvingen, dan kun je het energieslurpende Bluetooth maar beter uitzetten. Dit kun je doen bij Instellingen ->> Algemeen ->> Bluetooth.

3. Zet (een flink aantal) notificaties uit

Applicaties die je constant verblijden met updates zijn misschien leuk, maar dodelijk voor de batterij. Met name voor games is het vaak onnodig om herinneringen te melden. Zet alle overbodige notificaties uit bij Instellingen ->> Berichtgeving.

4. Zet (een flink aantal) locatiediensten uit

Veel applicaties vragen om de locatie van het toestel terwijl ze deze eigenlijk niet nodig hebben. Geef je (veelgebruikte) apps zomaar toestemming voor gebruik van de GPS-functionaliteit, dan laat je het toestel onnodig hard werken. Zet overbodige locatiediensten uit in het menu Instellingen ->> Locatievoorzieningen.

5. Zet iCloud uit

iCloud is handig om content van je iPhone in de cloud van Apple te backuppen. Desalniettemin vergt de synchronisatie tussen de iPhone en iCloud veel energie, die je misschien liever wilt besparen. iCloud (of een aantal onderdelen daarvan) kun je uitzetten in het menu Instellingen ->> iCloud.

7. Schakel het verzenden van diagnostische gegevens uit

Apple wil graag dat iPhone-gebruikers gegevens over diagnose en het gebruik van het toestel automatisch naar het bedrijf opsturen. Maar helaas geldt voor deze functionaliteit ook dat dit energie van de telefoon vreet. Je kunt deze 'feature' uitzetten via Instellingen ->> Algemeen ->> Info ->> Diagnose en gebruik.

8. Laat tijdzones niet automatisch synchroniseren

De iPhone verbindt standaard automatisch met allerlei tijdservers om de tijd en datum van het toestel te laten synchronisren. Uitschakelen van deze optie verbetert de accutijd. Je kunt dit doen via Instellingen ->> Algemeen ->> Datum en Tijd.

9. Zet 3G en Wi-Fi uit

Als je regelmatig reist, kun je de 3G-functionaliteit van de iPhone beter uitzetten. Doe je dit niet, dan moet het toestel constant nieuwe 3G-verbindingen met masten opzetten, wat flink wat energie kost. Wi-Fi vraagt minder van je batterij, maar kan in periodes dat je offline, maar wel bereikbaar wilt zijn ('s nachts of tijdens het spelen van een game) ook van nut zijn. Schakel 3G uit bij Instellingen ->> Algemeen ->> Netwerk. Wi-Fi kan uitgeschakeld worden bij Instellingen ->> Wi-Fi. De batterij spaar je het meest in de Vliegtuigmodus (te vinden in het hoofdmenu van Instellingen), maar dan verlies je wel elke vorm van connectiviteit en ben je voor de buitenwereld onbereikbaar.

10. Schakel Push uit

Het direct binnenkrijgen van e-mail op je telefoon kan handig zijn, maar is niet altijd nodig. Deze Push-diensten vragen veel van de batterij en kun je uitschakelen in Instellingen ->> E-mail, contacten, agenda's ->> Nieuwe gegevens. Hoe minder je de iPhone laat controleren op nieuwe post, hoe beter dat voor de accu zal zijn. Controleren op mail gebeurt sowieso altijd bij het openen van de app Mail.

11. Downgrade naar iOS 4.3.3

Een iPhone 3GS of iPhone 4 (niet de iPhone 4S!) kun je terugzetten naar iOS 4 om de batterijbug te omzeilen. Lees een Nederlandstalige handleiding voor dit klusje hier (succes niet gegarandeerd). Na een downgrade kun je volgende maand direct overstappen naar iOS 5.0.1.

12. Zet iMessage uit

Of het werkt hebben we niet kunnen verifiëren, maar verschillende iPhone-gebruikers melden dat het uitzetten van iMessage helpt om de batterij te sparen. iMessage (het alternatief voor Whatsapp en SMS) kun je uitzetten via Instellingen ->> Berichten.

13. Laat het scherm eerder automatisch dimmen

Wanneer je de iPhone met enige regelmaat wegstopt of weglegt zonder het scherm te vergrendelen, blijft het scherm onnodig aan staan. Het zal niet de ultieme oplossing voor jouw accuproblemen zijn, maar je kunt je iPhone sneller automatisch laten uitschakelen in het menu Instellingen ->> Algemeen ->> Automatisch Slot.

14. Neem onderweg een batterypack mee

Veel batterij- en elektronicafabrikanten bieden tegenwoordig zogenaamde batterypacks als oplossing om de accu van de iPhone onderweg op te kunnen laden. Deze werken ofwel met een universele aansluiting (waarmee ieder USB-apparaat opgeladen kan worden) ofwel rechtstreeks via de dockconnector, waarmee je ze direct aan je iPhone kunt koppelen. Met zo'n pack (die voor enkele tientjes bij de meeste elektronicazaken te vinden zijn) kun je in de meest gunstige gevallen je smartphone twee keer opladen.

15. Kies voor een batterycase

Combineer een hoes voor je iPhone met bovengenoemd batterypack voor bescherming van je toestel en vergroting van je batterijcapaciteit. Hoesjes voor de iPhone met een ingebouwde batterij zijn vaak dikker dan reguliere cases, maar kunnen in sommige gevallen de batterijtijd verdubbelen. Het ziet er niet altijd even elegant uit, maar het werkt wel als een tierelier.

Update: De batterijproblemen zouden moeten zijn opgelost nu Apple vervroegd iOS 5.0.1 heeft gepubliceerd. Toch melden verschillende media op basis van fora en tweets dat de problemen lijken aan te houden.

0 Reactie(s) op: 15 batterijtips voor de iPhone (update)

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.