12 vragen over Apple versus Samsung

Door: martyn-williams | 31 juli 2012 14:33

iPad

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Apple en Samsung vechten al jarenlang een bittere juridische strijd uit, wat recent tot verschillende verkoopverboden en ferme boetes leidde. Momenteel is San Jose de plaats van handeling en zijn opnieuw patentkwesties inzet van het geschil. We beantwoorden in dit artikel twaalf vragen over deze zaak.

Wanneer begon dit gevecht?

Apple spande op 15 april 2011 bij de rechter in Californië een officiële zaak aan tegen Samsung. Het Koreaanse bedrijf reageerde door een paar dagen daarna een tegenzaak te beginnen, waarop de rechter besloot beide zaken samen te voegen.

Waar gaat het nu over?

Apple claimt dat Samsung moedwillig het ontwerp van de iPhone én iPad heeft gekopieerd, evenals de verpakking van de producten. Dit design zou verwerkt zijn in de Galaxy smartphones en de Galaxy Tab tablets. Apple heeft een lijst patenten opgesteld waarop Samsung inbreuk gemaakt zou hebben en toont in een graphic het verschil tussen Samsungs smartphoneontwerp voor en na de iPhone.

Samsung houdt echter vol dat alle claims van tafel geveegd kunnen worden omdat de industrie voor consumentenelectronica altijd kijkt naar eerdere producten om zich voor nieuwe ontwerpen te laten inspireren. Het heeft een eigen infographic gemaakt waarin het toont dat de Samsung smartphones hun ontwerp al aangemeten kregen voordat de iPhone in 2007 verkocht ging worden. Samsung kiest daarnaast de aanval door te claimen dat Apple inbreuk maakt op patenten van Samsung als het gaat om in de iPhone gebruikte communicatietechnologie.

Wat willen ze van elkaar?

Beide partijen sturen aan op een boete voor de ander en een verkoopverbod van producten die inbreuk maken op geldende patenten. Apple vraagt de jury om een vergoeding van 2,525 miljard dollar vanwege misgelopen inkomsten. Het hoopt dat de rechtbank dat bedrag verdriedubbelt omdat volgens een Amerikaanse wet rechters boetes mogen verhogen als het gaat om een moedwillige overtreding. Samsung wil op zijn beurt 2,4 procent van de verkoopprijs aan royalities incasseren van ieder Apple-product dat Samsungs patenten schendt.

Is dat alles?

De zaak gaat in breder opzicht over wat nu precies volgens het Amerikaanse rechtssysteem onder kopiëren valt en wat tot innovatie gerekend mag worden. Het voedt daarnaast het debat over het Amerikaanse patentsysteem, waarvan critici zeggen dat patenten veel te gemakkelijk en snel worden toegekend. Dit schaadt innovatie en leidt tot onnodige rechtszaken.

Wie gaat getuigen?

Het lijkt erop dat we niet zoveel bekendheden te zien zullen krijgen als in de zaak tussen Oracle en Google, waar zowel Larry Ellison als Larry Page kwamen getuigen. De grootste naam aan Apple’s kant is Phil Schiller, senior vice-president van de wereldwijde marketingdivisie van Apple en bekend van verschillende productpresentaties. Samsung zal Richard Howarth naar voren roepen. Hij was een van de ontwerpers van de eerste iPhone.

Phil Schiller zal getuigen voor Apple tijdens de rechtszaak in San Jose

0 Reactie(s) op: 12 vragen over Apple versus Samsung

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.