12 Office apps voor de iPad

Door: galen-gruman | 28 februari 2011 14:38

Nieuws

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Het is verleidelijk de iPad ook voor zakelijke toepassingen te gebruiken. Maar is het apparaat daar wel geschikt voor? We gingen op zoek naar de beste zakelijke apps.

Ook managers vinden de tablet van Apple een prima alternatief voor de laptop. Steeds meer bedrijven laten hun werknemers dan ook op hun eigen iPad of een bedrijfs-iPad werken. Maar hoe zit het dan met de productiviteit? Is de kwaliteit van de iPad-apps wel vergelijkbaar met die van de desktopprogramma’s? En vooral: welke apps kunnen goed overweg met Microsoft Office-programma’s?

Lees ook:

12 Zakelijke iPad apps

15 Excellente apps voor de iPad

iPhone apps die het beter doen op de iPad

Microsoft zelf heeft geen iPad-compatible officepakket. En Microsofts Office Web Apps cloud-based suite werkt ook (nog) niet lekker op de tablet. Hetzelfde geldt voor Google Docs.

Onze collega’s van Infoworld.com testten de beschikbare office-programma’s en stelden een suite samen die als standaardpakket een goede optie zou zijn voor bedrijfs-iPads. Tot onze verbazing bleek namelijk geen van de bestaande iPad-suites echt ideaal.

De bedrijfspakketten die we bekeken hebben zijn Apple’s iWork suite (bestaande uit Pages, Numbers en Keynote, € 7,99 per stuk), de Quickoffice Connect Mobile Suite (€ 11,99) en Documents to Go Premium van DavaViz (€ 11,99).

De Quickoffice Connect Mobile Suite heeft een tekstverwerker, een spreadsheetprogramma en presentatiesoftware. Documents To Go Premium heeft een tekstverwerker, een spreadsheetprogramma en een PowerPoint editor waarmee je tekst en aantekeningen kunt toevoegen aan een presentatie. Beide programma’s zijn geschikt voor Microsoft Office documentformaten.

Tekstverwerkers

We beginnen met de lastigste categorie. Om maar met de deur in huis te vallen: geen van de versies heeft de functie ‘wijzigingen bijhouden’. In mijn vakgebied is dat al een serieus nadeel.

Pages

Je kunt prachtige documenten op de iPad fabriceren met Pages. Niet met alle toeters en bellen die Microsoft Word aanbiedt op de Mac of de pc, maar wel met veel meer mogelijkheden dan andere mobiele tekstverwerkers. En Pages is daarnaast simpel in gebruik.

Helaas heeft het twee gebreken die de app voor veel bedrijven ongetwijfeld onbruikbaar maken. De eerste en belangrijkste is dat de stylesheet die je kiest en toepast in je iPad-document alleen lokaal opgeslagen wordt. Dus een document op je iPad ziet er heel anders uit als je het doorstuurt naar iemand anders of het overzet op je Mac.

Een tweede tekortkoming is dat Pages-documenten niet opgeslagen kunnen worden bij cloud-services als Google Docs, Dropbox of Box.net. Dat betekent dat je ze alleen kunt delen via de mail, of door ze te synchroniseren met iTunes en ze van daaruit te delen, of via Apples MobileMe – als je daarop geabonneerd bent.

Een derde minpunt is dat je je doc niet kunt ‘opslaan als’ als je erin zit. De enig manier om een oudere versie te bewaren is een kopie te maken voordat je het document opent.

Quickoffice

De Quickoffice tekstverwerker is simpel, met opties als lettertype, uitlijnen en lijstjes maken. Je kunt er zelf geen stijl aan hangen, maar wat Quickoffice wel kan is de stylesheet onthouden in geïmporteerde documenten, die ook weer intact blijven als je ze weer exporteert. Daarnaast legt Quickbox desgewenst verbinding met Box.net, Dropbox, Google Docs én Mobile Me voor opslag in de cloud, en ook direct met een computer via een Wifi-verbinding. Tenslotte heeft Quickoffice wel het gemak van de ‘opslaan als’-optie, plus een handig intern mappensysteem waarin je de documenten kunt beheren. Minpunten: geen ‘zoek en vervang’-optie (zelfs geen ‘zoeken’ alleen) en geen woordenteller.

Documents To Go

De DataViz-app lijkt in veel opzichten op Quickoffice: een simpele tekstverwerker met basisopties. Voordeel van DocsToGo is dat het wel kan zoeken en vervangen en dat er ook een woordenteller in zit. Dit zou een prima app zijn, als er niet een domme fout was gemaakt: de opmaakknoppen zijn onderaan het scherm geplaatst en verdwijnen dus achter het toetsenbord... Een echte productiviteitskiller. Bij Quickoffice en Pages staan die knoppen bovenaan het scherm.

Conclusie: Pages is in feite de beste tekstverwerker, maar z’n minpunten maken de toepassing onbruikbaar voor sommige bedrijven. Als je veel met stylesheets en met cloud-services werkt, is Quickoffice de beste optie.

0 Reactie(s) op: 12 Office apps voor de iPad

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.