12-inch MacBook - Geweldig toetsenbord en trackpad, slechts één poort

Door: susie-ochs | 11 maart 2015 16:18

Hands-on

Wat is lichter dan een MacBook Air? De gloednieuwe MacBook. Apple's nieuwste laptop is lichter en dunner dan de MacBook Air, en heeft een prachtig Retina-display zoals de allerbeste MacBook Pro's. Maar dit is geen Air of Pro. Het is gewoon 'een MacBook'. ...En toch verandert het apparaatje alles.

Het eerste wat me opviel terwijl ik ermee aan de slag ging was het scherm. De kleuren zijn helder en levendig, en de resolutie van 2304x1440 pixels laat je alle details zien die je van een Retina display gewend bent. De rand om het scherm is flink dunner. Het scherm komt niet helemaal tot aan de rand, maar wel heel dicht in de buurt.

De laptop is ongelooflijk dun en licht, maar het formaat van het toetsenbord heeft er niet onder te lijden. Apple heeft een volledig formaat toetsenbord in de nieuwe MacBook gezet, en zelfs de ruimte tussen de toetsen een beetje verkleind - de toetsen zelf zijn 17 procent groter dan die op huidige Mac laptops. Mijn vingers raakten niet vermoeid zoals met een toetsenbord dat bedoeld is voor de iPad, bijvoorbeeld.

Apple heeft het scissor-switch toetsenmechanisme, dat in huidige MacBooks gebruikt wordt, vervangen door een nieuwe soort switch die het bedrijf het "butterfly" mechanisme noemt. Met deze nieuwe hardware gaan je toetsen recht omhoog of omlaag, waar je ook op de toets drukt. Op een scissor-switch toetsenbord kun je de toets echter een bepaalde kant op voelen gaan. Maar de toetsen van de nieuwe MacBook voelen altijd hetzelfde aan, waar je vingers ze ook aanraken.

Het toetsenbord is verlicht, maar elke toets heeft zijn eigen LED-lampje waardoor alle toetsen even helder verlicht zijn.

Over LED's gesproken, het Apple logo op de MacBook licht niet op. Ik weet het, dat viel mij ook een beetje tegen. Maar de nieuwe MacBook is nog altijd opvallend, aangezien het de eerste Apple laptop is die in goudkleur verkrijgbaar is - je weet wel, zodat hij bij de goudkleurige iPad en iPhone past. (En wie weet, misschien brengt Apple het verlichte logo wel terug in een toekomstige iteratie.)

Force Trackpad

De trackpad van de MacBook heeft ook een aantal coole verbeteringen. De trackpad dat op bestaande Apple laptops zit is aan de bovenkant bevestigd met een scharnietje, waardoor een fysieke klik aan de bovenkant van de trackpad anders aanvoelt dan een klik aan de onderkant. Maar op de nieuwe MacBook is er geen scharnier, waardoor een klik altijd hetzelfde aanvoelt.

Okay, deze aanpassing lijkt nogal klein, maar vanwege het scharnierloze ontwerp kan de trackpad een nieuw gebaar herkennen: Force Klik. Je kunt zoals gewoonlijk op iets drukken of klikken om het te selecteren, maar als je harder op de volledig drukgevoelige trackpad drukt kun je een Force Click starten, wat een kortere weg naar nieuwe mogelijkheden is.

Zo kun je een Mail bijlage met Force Click naar Quick Look sturen in plaats van de bijlage aan te klikken om deze te selecteren, en vervolgens op de spatiebalk te drukken. Je kunt Force Click gebruiken met een adres om het op de kaart te bekijken. Je kunt Force Click met een datum en tijd gebruiken om een nieuw kalenderevent aan te maken. En je kunt Force Click met een woord gebruiken om het op Wikipedia op te zoeken. Ik vond dit superhandig - en sneller dan met de rechtermuisknop te klikken en contextmenu's te doorzoeken. Het zal MacBook eigenaren veel tijd besparen.

Slechts één poort

Denk aan alle poorten die je door de jaren heen op je Apple laptops gebruikt hebt: MagSafe en zijn kleine broertje MagSafe 2. FireWire 400 een tijd geleden. USB 2 en USB 3 (wat pas in juni 2012 aan de Mac line-up werd toegevoegd). En Thunderbolt. Oh, arme Thunderbolt. Die zijn allemaal weg. De nieuwe MacBook heeft niet eens een SD-kaartsleuf. Het apparaat heeft slechts één poort. Eén. Poort.

Okay, okay, twee poorten. Je kunt je hoofdtelefoon inpluggen.

Maar die ene poort die je voor al het andere zult gebruiken heet USB-C, en bevat indrukwekkende technologie - we zullen er uitgebreider naar kijken zodra onze (vele) vragen beantwoord zijn. Wat we tot nog toe weten is dat het MagSafe vervangt voor het opladen, USB voor het koppelen van randapparatuur, en HDMI, VGA, en DisplayPort voor het koppelen van externe schermen. Wat ontbreekt er in die lijst? Precies, Thunderbolt. Elke andere Mac heeft een Thunderbolt poort, dus als je in Thunderbolt devices geïnvesteerd hebt is dit waarschijnlijk geen ideale MacBook voor jou.

Je hebt uiteraard een adapter nodig - je kunt geen enorme HDMI-kabel in de kleine USB-C poort rammen. Apple verkoopt een USB adapter voor $19 zodat je precies één USB-apparaat kunt inpluggen. Je kunt ook twee Multiport adapters kopen, voor $79 per stuk. De USB-C VGA Multiport Adapter heeft een doorwerkende USB-C poort voor je oplaadkabel, plus standaard USB 3.1 en VGA. De USB-C Digital AV Multiport Adapter heeft een doorwerkende USB-C poort voor het opladen, plus HDMI en standaard USB 3.1. Later komt er nog een DisplayPort adapter.

Als dat verwarrend klinkt... nou, deze MacBook is bedoeld om solo te werken. Vrij als een vogel. Vrij van kabels. Ik gebruik mijn vertrouwde 13-inch MacBook Air als mijn algemene machine, en ik gebruik bijna elke dag alle poorten die erop zitten. Ik koppel er een Thunderbolt Display, een USB harde schijf voor Time Machine, en zelfs een USB-hub met vier poorten aan om al mijn gadgets op te laden. De MacBook is beter geschikt voor mensen die een zo licht mogelijk apparaat willen hebben - en die vooral op draadloze verbindingsmethodes kunnen vertrouwen zoals AirPlay, AirDrop, Bluetooth, en Wi-Fi. Meer poorten nodig? Kijk naar de andere machines. (Of misschien een dock van derden - het lijkt erop dat Henge plannen heeft om er eentje te gaan maken.)

Voorlopige conclusie

Met een geweldig toetsenbord, een prachtig scherm, en een tijdbesparende trackpad heeft de nieuwe MacBook een heleboel voordelen. Sommige mensen zullen het misschien lastig vinden om te wennen aan een levensstijl met slechts één poort, maar als dat geen probleem lijkt wordt je beloond met een mooie, gouden laptop die slechts zo'n 900 gram weegt. Ik mag dan denken dat ik alle poorten op mijn MacBook Air van 1,3 kilo nodig heb, maar ik kan waarschijnlijk prima uit de voeten met adapters als me dat zoveel gewicht scheelt. Mijn hoofd zegt nee, maar mijn rug en schouders zeggen ja.

We zullen zo snel mogelijk een volledige review plaatsen wanneer we het apparaat echt goed hebben kunnen testen. Is dit de toekomst van de laptop, of is Apple te ver gegaan in haar streven naar ultieme slankheid?

3 Reactie(s) op: 12-inch MacBook - Geweldig toetsenbord en trackpad, slechts één poort

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 11 maart 2015 16:30 Anoniem
  Gelukkig zit er een 'schanietje' op deze 'mooie' en 'geweldige' gouden laptop (met één poort)…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 maart 2015 10:43 Anoniem
  Ja fijn 1 poort met een draadloze muis. Waar laat ik mijn stick?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 maart 2015 12:22 Roh4000
  Mensen zullen even moeten wennen aan draadloos, maar dat zal snel gaan. Wie koppelt zijn printer nog met een draadje aan? Verbinding met andere mobiele devices gaat draadloos en presenteren op moderne displays of projectoren is draadloos veel handiger en dan hou je nog opladen en opslag over. Had Apple niet gewoon twee van die USB3.1 poorten kunnen maken? Gewoon voor de zekerheid?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.