11 superbe tips voor de accu van je iPhone 4S

© CIDimport

11 superbe tips voor de accu van je iPhone 4S

Geplaatst: 6 september 2012 - 10:34

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Redactie ID.nl

Hoewel de kinderziektes in iOS 5 die ervoor zorgden dat een zwaar beroep werd gedaan op de batterij intussen genezen zijn, blijven veel gebruikers last houden van een iPhone 4 of iPhone 4S die niet langer dan een dag met de accu kan doen. Daarom 11 tips die die dat moeten verhelpen.

Door problemen met locatiediensten in de eerste versie van iOS 5 klaagden afgelopen november gebruikers met een hagelnieuwe iPhone 4S steen en been over de korte accutijd van het dure apparaat. Hoewel de bewuste bugs inmiddels zijn opgelost, houden veel gebruikers last van een korte gebruiksduur die met een aantal handige trucs enorm verbeterd kan worden. Genoemde tips zijn met succes getest op een iPhone 4S met iOS 5.1.1 en kunnen in theorie ook voor andere of eerdere iOS-apparaten werken.

In een eerder artikel noemden we al 15 tips die de batterijtijd van een iPhone aanmerkelijk kunnen verbeteren. Mocht je de tips in dit artikel nog niet hebben opgevolgd, dan raden je we aan deze adviezen eerst door te nemen (en eventueel op te volgen) voordat je met onderstaande suggesties aan de slag gaat.

1. Herstel alle instellingen

Gebruik je al maanden of zelfs jaren een iPhone, dan heb je ongetwijfeld een hoop instellingen van iOS en apps veranderd waarvan je inmiddels vergeten bent dat ze bestonden. Het kan zijn dat een aantal van die instellingen ervoor zorgt dat de batterij onnodig belast wordt. Om te voorkomen dat instellingen en apps ongemerkt de batterij leegzuigen, kun je het beste je instellingen resetten. Dit kun je veilig doen, want apps en content blijven op je telefoon staan en ook ingevoerde wachtwoorden blijven behouden. Deze maatregel voer je uit door te kiezen voor Instellingen ->> Algemeen ->> Stel opnieuw in ->> Herstel alle instellingen.

2. Herstel de fabrieksinstellingen via iTunes

Veel mensen die hun iPhone upgraden vanaf een 3G(S) naar een 4(S) nemen hun reservekopie mee vanaf hun oude toestel. Hoewel dit enorm handig is om direct met je nieuwe toestel aan de slag te gaan, wordt hiermee ook ballast overgedragen die weleens nadelig zou kunnen uitpakken. Wil je echt een frisse start maken en je batterij ontzien, dan kun je het beste beginnen met een schone lei en niet met een eerdere reservekopie. Je iPhone herstel je door deze met iTunes te koppelen en te kiezen voor ‘Herstellen’ in het overzichtsmenu van je toestel.

3. Voeg je e-mailaccounts opnieuw toe

Het lijkt onwaarschijnlijk, maar de tip die gebruiker Riku gaf naar aanleiding van het vorige artikel met 15 batterijtips blijkt te werken. Door het opnieuw toevoegen van je e-mailaccount herstel je namelijk ook een aantal instellingen die invloed hebben op de batterijcapaciteit. Je verwijdert je account door naar Instellingen ->> E-mail, contacten en agenda’s te gaan, daar op je account te klikken en te kiezen voor ‘Verwijder account’. Je e-mail account kun je via de Mail-app of in ditzelfde menu weer toevoegen.

4. Zet de equalizer uit

Een tip die we niet in het vorige overzicht hebben opgenomen, maar wel blijkt te werken is de equalizer van de iPod-functionaliteit uitzetten. De equaliser verbetert (of verslechtert, zo je wilt) het geluid van je muziekbestanden door bijvoorbeeld extra bas toe te voegen of hoge tonen te filteren. Deze functie vergt kracht van de processor van de iPhone en dus batterijvermogen. De equalizer zet je uit bij Instellingen ->> Muziek ->> Equalizer.

5. Laad pas op onder de 20 procent batterijcapaciteit (en ga door tot 100+ procent)

Hoewel het bij moderne batterijen niet zoveel mag uitmaken, blijft het verstandig om je iPhone niet voor enkele minuten aan de lader te hangen. Het beste is nog altijd je telefoon pas op te laden wanneer je batterijicoontje een rode kleur aangeeft (20 procent of minder) en de telefoon minimaal te laten hangen tot hij vol is. Gebruikers van het forum van iCulture melden dat de telefoon soms nog verder laadt, ook al geeft het scherm aan dat 100 procent bereikt is.

6. Gebruik een appkiller

Net als Android biedt ook het iOS-platform apps die automatisch achtergrondapps kunnen sluiten om geheugen vrij te maken en de batterij te sparen. Helaas vereisen apps die meer kunnen dan het enkel weergeven van de actieve achtergrondapps wel een jailbreak, meer informatie daarover kun je hier lezen. Een goed werkende appkiller die je het werk van het zelf sluiten van apps uit handen neemt is het volledig naar wens in te richten Auto App Killer. Je kunt deze 99 dollarcent kostende app vinden in Cydia. (Op niet gejailbreakte iPhones kun je apps handmatig sluiten door twee keer op de Home-knop te drukken in het beginscherm en apps te verwijderen door op het stopteken te drukken. Eens in de zoveel tijd rebooten is daarnaast ook verstandig.)

7. Draai je jailbreak terug

Een jailbreak installeert extra applicaties en achtergronddiensten die allemaal een klein beetje van het batterijvermogen afsnoepen. Bovendien loop je met een jailbreak meer risico op hacks en malware. Wil je het zekere voor het onzekere nemen en wegen de voordelen voor jou niet zwaar genoeg, draai dan de jailbreak terug door je iPhone vanuit iTunes te herstellen vanaf een reservekopie of ga terug naar de fabrieksinstellingen (zie tip 2).

8. Schakel aanvullende opties voor de locatievoorzieningen uit

Wat veel gebruikers niet weten is dat het menu voor locatievoorzieningen nog een submenu kent waar allerlei batterij slurpende functies verborgen zitten. Je kunt het gebruik van locatievoorzieningen voor iAds, de weergave van de klok, het kompas en diagnostische informatie uitzetten door naar Instellingen te gaan ->> Locatievoorzieningen ->> Systeem.

9. Gebruik een goede oplader

Ook van deze tip wordt betwist of het daadwerkelijk werkt, maar de forumleden van iCulture melden een verbetering van de accutijd door het gebruik van de officiële iPhone-lader. Het gebruik van een lader voor de iPad of een niet-officiële lader zou de batterij nadelig beïnvloeden.

10. Schakel Siri uit

Siri is vooralsnog alleen in het Engels beschikbaar en biedt nog geen ondersteuning voor Nederlandse voorzieningen. Deze slimme spraakassistent van de iPhone 4S kun je daarom maar beter uitschakelen tot in iOS 6 wel Nederlandse ondersteuning beschikbaar komt. Dit doe je in Instellingen ->> Algemeen ->> Siri.

11. Ga slim met je toestel om

Tot slot blijft misschien wel het beste advies om gewoon slim met je toestel om te gaan. Zet de functionaliteit voor Wi-Fi en 3G uit wanneer je gaat slapen, zet de helderheid van het scherm lager, schakel Push-notificaties uit als je deze niet gebruikt en laat het scherm automatisch na een minuut inactiviteit uitschakelen. De meest logische en eenvoudige en voor de hand liggende tips kun je hier vinden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten