11 iPhone-apps getest - Welke apps zijn de moeite waard?

Door: Martin Gijzemijter | 16 december 2013 12:24

iPad

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Nieuws: Pocket (Formerly Read It Later)

Er valt anno 2013 nogal wat online te consumeren. En dat terwijl er nog steeds maar 24 uur in een dag zitten, waarvan je er toch echt ook een paar zult moeten slapen. Kortom, hoe efficiënter je die online content kunt consumeren, des te beter. Pocket probeert je daarbij te helpen.

Leeslijst

Pocket lijkt enigszins op Leeslijst in Safari, waarbij je artikelen kunt opslaan om ze later te lezen. Pocket doet dat dus ook, maar geeft de lijst met opgeslagen items grafisch veel prettiger weer en stelt je daarnaast in staat om niet alleen tekst op te slaan voor later, maar ook bijvoorbeeld foto's en video's. De items die je opslaat, worden toegevoegd aan je lijst, zodat je ze later - wanneer je daar tijd voor hebt - stuk voor stuk kunt lezen of bekijken. Ideaal is dat de app synchroniseert via de cloud, zodat je dezelfde lijst ook op je iPad, pc of Mac kunt gebruiken.

Fraaie lijst

We hebben al even genoemd dat we de vormgeving van de lijst zeer fraai vinden. Het is geen opsomming van de koppen van de artikelen, foto's of filmpjes, maar er wordt een kop, afbeelding en website getoond. Hierdoor herinner je je sneller wat het is en waarom je het ook alweer had opgeslagen. Het werkt echt veel fijner dan een lange lelijke lijst met titels die je na verloop van tijd niks meer zeggen.

Ook de indeling op verschillende soorten media is fijn, zodat je kunt besluiten dat je nu zin hebt om alleen video's te bekijken of juist om iets te lezen. Het ontwerp van Pocket is daarbij volledig in overeenstemming met het nieuwe platte design dat Apple voor ogen heeft, hiermee was het z'n tijd al meer dan een jaar vooruit.

Conclusie

Werken met een app als Pocket vereist een verandering van mindset: je hoeft niet alles direct te consumeren op het moment dat het je wordt voorgeschoteld, maar pas op het moment dat het jou uitkomt. Misschien is dat in deze tijd wel noodzakelijk. De hele dag door allerlei fragmenten consumeren is niet heel efficiënt. Doen wat je moet doen, interessante dingen bewaren voor later en ze bekijken wanneer je daar tijd voor hebt. Dát is efficiënt en er is volgens ons geen app die dat beter kan dan Pocket.

Pocket (Formerly Read It Later)

Prijs Gratis

Omvang 14,4 MB

SCORE 5 sterren

Onderwijs: Montessori Rekenen

Dat een app voor kinderen is bedoeld, betekent niet dat het niet goed en strak ontworpen hoeft te zijn. Integendeel, juist bij een educatieve app is slim ontwerp belangrijk, zodat de aandacht daar blijft waar hij nodig is en kinderen niet constant afgeleid worden door allerlei leuke extra's.

Speels in eenvoud

De makers van Montessori Rekenen hebben goed begrepen dat een leer-app niet te veel afleiding moet bevatten. Op het eerste gezicht lijkt de app heel minimalistisch en simpel, wat zeker niet betekent dat de app te weinig inhoud bevat. De ontwerpen zijn strak, er zijn mooie felle pastelkleuren gebruikt op een traditioneel schoolkrijtachtergrond. Het belangrijkste: als iets niet relevant is voor wat er verteld wordt, heeft het geen opvallende kleur. Op die manier blijven kinderen gefocust op de getallen op het bord en op de tekst die uitlegt wat ze moeten doen.

Leuk leren

Montessori Rekenen ziet er niet alleen leuk uit, maar is in de basis ook erg leuk om te doen. Vooral het telraam-spel valt hierbij positief op. Kinderen moeten eerst een getal op een telraam uittellen, daar vervolgens nog een aantal kralen bij doen, om uiteindelijk het resultaat van de som in cijfers te noteren. Het telraam werkt natuurgetrouw en de kralen 'klikken' lekker als ze elkaar raken, dus daarmee vermaken kinderen zich wel. Het enige wat echt ontbreekt, is motivatie in de vorm van prestaties. Kinderen bouwen wel een score op, en er verschijnen leuke sterretjes bij een goed antwoord, maar daar houdt het wel mee op. Jammer, want een beetje competitiviteit doet vaak wonderen bij het leren.

Conclusie

Montessori Rekenen is slim ontworpen en zal zeker in de smaak vallen bij kinderen. Kinderen kunnen ook echt iets leren van deze app, op een leuke wijze, zonder direct afgeleid te zijn door een overdaad aan design-elementen die verder helemaal geen functie hebben. Dat maakt Montessori Rekenen een goed voorbeeld van een app die op maat ontworpen is voor een doelgroep, en dat is knap.

Montessori Rekenen

Prijs € 4,49

Omvang 25,6 MB

SCORE 4 sterren

Weer: InstaWeather

Je hebt ze ongetwijfeld al op Facebook voorbij zien komen, die fraaie (en volgens sommigen bloedirritante) foto's van mensen met daar overheen de informatie over de locatie en het weer. Het ziet er allemaal leuk uit, maar werkt de app net zo eenvoudig en goed als het eruit ziet?

Metro

Apple is niet het enige bedrijf dat gaat voor een minimalistische interface. Ook Google richt zich daar tegenwoordig op, en Microsofts Metro-interface (die eigenlijk Modern UI heet) wordt gekenmerkt door eenvoudige vlakken met strakke fonts. InstaWeather lijkt nog het meest op die laatste strakke interface. Je hebt een paar vlakken onderin met weinig informatie, waarmee je de instellingen kunt bedienen. Veel instellingen zijn dat overigens niet, je kunt koppelen aan Facebook, een foto maken of bestaande foto kiezen, de flitser aan/uitzetten en kiezen welke skins je gebruikt.

Handig en supersnel

Dat de foto's op Facebook via InstaWeather zo ongekend populair zijn, verraadt eigenlijk al dat de app heel handig en snel werkt. Wanneer je vanuit deze app een foto maakt, dan zie je direct de overlay met de tekst al in beeld. Zo kun je de tekst op de blauwe lucht laten vallen, of in ieder geval zorgen dat deze niet over een hoofd staat. Wanneer je een eerder gemaakte foto opent om daar overheen tekst te zetten, dan heb je dit voordeel niet.

Door opzij te vegen, kies je een voorinstelling voor de tekst en weersinformatie. Met één druk op de knop leg je de foto vast, inclusief de informatie, die je vervolgens eenvoudig kunt delen.

Conclusie

Van de functionaliteit van InstaWeather worden we heel enthousiast. Niet alleen is de app zeer fraai en efficiënt ontworpen, het eindresultaat van de foto's is oprecht mooi.

Het enige grote bezwaar dat we hiertegen hebben is dat er geen duplicaat van de foto wordt opgeslagen zonder de weersinformatie. Uiteindelijk zit je dus met allemaal foto's die 'vervuild' zijn met weersinformatie, en dat is wel jammer. Aan de andere kant, als je dat van tevoren weet mag het nauwelijks een bezwaar zijn.

InstaWeather

Prijs € 1,79

Omvang 28,1 MB

SCORE 4,5 sterren

Reizen: Momondo

Er zijn ontzettend veel apps te vinden die je helpen bij het zoeken en boeken van een vlucht, maar doorgaans worden we niet zo enthousiast van het uiterlijk en lijkt er meer aandacht te zijn besteed aan de functionaliteit. Heel belangrijk, maar Momondo is daarentegen juist visueel ontzettend simplistisch en aantrekkelijk. Het beste van twee werelden of gaat dat in dit geval ten koste van de functionaliteit?

Heldere opties

Momondo is vooral zo aantrekkelijk omdat er - geheel in lijn met de nieuwe stijl van Apple overigens - lekker grote, duidelijke letters worden gebruikt en grote knoppen. Zo zijn de woordjes 'Vertrek' en 'Retour' heel klein, maar zijn de data daaronder heel groot, net als 'Van' en 'Naar', met de informatie daarbij. Slim, want iedereen weet dat vertrekdatum links staat en retourdatum rechts, dus waarom zou je daar veel schermruimte aan verspillen? Ditzelfde komt ook weer terug bij de gevonden resultaten, de relevante informatie wordt lekker groot getoond, de minder boeiende informatie is er wel, maar niet groter en opvallender dan nodig.

Snel en helder

De interface behoeft in het gebruik weinig uitleg, je hoeft je niet rot te zoeken naar opties. Je vult een vertrek- en retourdatum in, de luchthaven van vertrek en van aankomst, en de app zoekt de goedkoopste vlucht voor je. Irritant is wel dat je echt precies de stad in moet vullen van vertrek, anders wordt er niets gevonden. Soms weet je wel naar welke stad je reist, maar wil je graag advies van de app over vanaf welke luchthaven in de buurt je dan het beste kunt vertrekken. Ook vonden wij het vervelend dat je helemaal terug moet naar het beginscherm om een specificatie (zoals het aantal tussenstops) te wijzigen; dat kan wel wat efficiënter.

Conclusie

Op wat kleine irritatiepunten na, vinden we Momondo één van de prettigste apps om mee te werken als het gaat om het zoeken naar een vlucht. Lees: zoeken, niet boeken, want boeken met deze app is niet prettig, omdat je naar de site van de luchtvaartmaatschappij wordt gestuurd in een in-app-browser. Dat zouden we graag anders zien, inclusief wat meer (social-media-)informatie die ons helpt een luchthaven/luchtvaartmaatschappij te kiezen, maar er moet natuurlijk iets te wensen overblijven. Fijn is in ieder geval te merken dat de visuele schoonheid niet ten koste is gegaan van de functionaliteit, en zo hoort het.

Momondo

Prijs Gratis

Omvang 11,3 MB

SCORE 4 sterren

Sociaal netwerken: Google+

Google is bezig met het verbeteren van z'n diensten en de bijbehorende apps, en dat betekent dat ook Google+ een flinke metamorfose heeft ondergaan. Het sociale netwerk waarmee Google de strijd aanbindt met Facebook is nu ook voorzien van een strakke, minimalistische interface en een aantal extra opties.

Foto's

Een groot voordeel van Facebook boven Google+ was lange tijd dat je op Facebook foto's aanzienlijk fraaier kon weergeven met behulp van een aantal voorgedefinieerde filters. Dat trucje heeft Google nu ook toegepast (sterker nog, het werkt nagenoeg hetzelfde), met als extra bonus dat je die filters ook kunt toepassen op foto's die je reeds hebt geüpload. Het delen van bestaande foto's met je Circles of contactpersonen vinden we ook prettiger werken dan het delen van foto's in Facebook.

Interface

Onder in beeld vinden we de vier basisknoppen in de signature-kleuren van Google (blauw, rood, geel, groen). Hiermee kun je met één druk op de knop precies delen wat je wilt: een foto, een locatie, een link of tekst. Wil je niets nieuws plaatsen, maar huidige zaken beheren? Sleep dan van links naar rechts om het fraaie minimalistische menu uit te laten klappen. Hierin kun je bijvoorbeeld je Circles beheren, mensen toevoegen enzovoort. We vragen ons nog wel af waarom we in dit menu zowel Hangout als Messenger zien staan, terwijl Google zo z'n best doet om die twee te combineren in één nieuwe app. Maar we verwachten dat dit binnenkort nog wel zal worden aangepast.

Conclusie

De nieuwe app van Google+ werkt echt ontzettend prettig en laat je snel en efficiënt communiceren met het sociale netwerk van Google. Het grootste probleem van Google blijft echter: 'hoeveel mensen ken je die Google+ actief gebruiken?'. Kortom, geweldige app, maar nog altijd een redelijk falend sociaal netwerk.

Google+

Prijs Gratis

Omvang 28,7 MB

SCORE 4 sterren

Werk: Schedule Planner Pro

Aan apps om een agenda bij te houden of taken op te nemen in een lijstje, is zeker geen tekort in de App Store. De apps springen vrijwel allemaal op dezelfde manier om met die afspraken/taken: ze worden in een lijstje of schema gezet. Schedule Planner Pro pakt dat anders aan, om je meer inzicht te geven in hoe je dag werkt.

Taken toevoegen

Los van het feit dat de app er lekker eenvoudig uitziet (wederom met het platte design en de pasteltinten van de nieuwe Apple-vormgeving, maar dan iets minder roze en oranje) is er vooral goed nagedacht over hoe je taken toevoegt. Natuurlijk is de kans aanwezig dat je slechts één taak of afspraak wilt toevoegen, maar de app gaat ervan uit dat je er een aantal wilt toevoegen. Telkens als je een taak hebt toegevoegd, kom je terecht in het scherm voor een nieuwe taak. Zo kun je snel en effectief te werk gaan, als je meerdere taken wilt toevoegen in ieder geval.

Balans

De kracht van de app is dat je taken toevoegt aan een aantal categorieën. Je kunt die categorieën in de instellingen zelf aanpassen, maar de basisindeling bevat onder andere: Work, Health en Transportation. Door keurig al je taken/afspraken in te vullen en die aan een categorie toe te voegen, krijg je een agenda en takenlijst in één app. Ook heb je de mogelijkheid om in een diagram te laten tonen hoe de balans in je dag of week is verdeeld. Zo kom je er heel eenvoudig achter dat je misschien in verhouding minder sport dan je dacht, of toch wekelijks wel heel veel tijd kwijt bent met het van en naar je werk rijden.

Conclusie

Schedule Planner Pro is zeker niet de meest uitgebreide app voor het bijhouden van je agenda of het maken van een takenlijst, maar de interface zit zeer solide en duidelijk in elkaar, en het overzicht van de balans in je leven werkt erg verfrissend. De vraag is natuurlijk of je daar zes euro voor over hebt, want dat vinden we toch wel erg veel.

Schedule Planner Pro

Prijs € 5,99

Omvang 12,3 MB

SCORE 4 sterren

0 Reactie(s) op: 11 iPhone-apps getest - Welke apps zijn de moeite waard?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.