11 iPhone-apps getest - Welke apps zijn de moeite waard?

Door: Martin Gijzemijter | 16 december 2013 12:24

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Wat apps te bieden hebben, vertelt de maker je kort en enthousiast. Wat ze écht doen en kunnen, vertellen wij je op Computertotaal.nl. We hebben elf categorieën geselecteerd. Per categorie leggen we één fraai ontworpen app onder het vergrootglas.

Scores

Bij elke app die we uitgebreid bespreken, vertellen we natuurlijk wat hij kost en hoeveel ruimte hij inneemt. Je kunt de app zelf vervolgens opzoeken en eventueel downloaden uit de App Store. In de tekst verwerken we ook een directe link naar de app. Daarnaast voegen we aan iedere review een score toe. We beoordelen iedere app met een ster-score tussen de 1 en de 5. Het idee is simpel: heeft een app 1 ster, dan kun je hem gerust negeren. Heeft een app er 5 dan mag deze absoluut niet ontbreken.

Amusement: iEmotions

Een app die je in staat stelt om je emotionele staat onder woorden te brengen via je iPhone, moet je uiteraard met een korreltje zout nemen. Maar iEmotions ziet er zo indrukwekkend uit dat het wel direct nieuwsgierig maakt. De moeite waard? Of slechts een paar statische plaatjes met wat tekst?

Onderbewuste

Volgens de makers van deze app is het - ondanks het feit dat hij is ondergebracht in de categorie Amusement - vooral de bedoeling dat je door een aantal vragen te beantwoorden, meer inzicht krijgt in wat jouw onderbewuste je aan je verstand tracht te brengen. Daar worden we op voorhand al een beetje melig en vooral achterdochtig van.

Keuzes

Start je de app, dan moet je direct antwoord geven op de vraag in welk lichaamsdeel je op dit moment de sterkste emotie voelt. Je eerste gedachte is: 'geen idee', maar gek genoeg weet je uiteindelijk toch een keuze te maken die niet berust op willekeur. Vervolgens volgt er een serie - zeer fraai gepresenteerde - afbeeldingen, waarbij je moet aangeven welke afbeelding het beste past bij je gemoedstoestand. Daar rolt dan uiteindelijk een kaart uit met een mythisch wezen, met uitleg over wat je voelt.

Conclusie

Hoewel we niet geloven in de serieuze psychologische waarde van deze kermisattractie, is het allemaal wel heel serieus gepresenteerd en is er echt heel veel tijd gestoken in de presentatie. Het voelt een beetje als de game Machinarium, gecombineerd met een waarzegger, en dat geeft een hele aparte ervaring. De app heelt je niet en geeft nergens echt antwoord op, maar vormt een uitstekend stukje vermaak tijdens bijvoorbeeld een feestje, en dat is een prima resultaat voor een app in de categorie Amusement.

iEmotions

Prijs Gratis

Omvang 115 MB

SCORE 4 sterren

Boeken: Hans en Grietje - Epic Tales

De komst van de smartphone heeft veel nieuwe dingen gebracht, waaronder de mogelijkheid om boeken interactief te maken. Er zijn echter maar weinig boeken die daar echt goed gebruik van maken. Hans en Grietje ziet er daarentegen zo aantrekkelijk uit, dat we oprecht hopen dat we hier met een juweeltje te maken hebben.

Nederlandstalig

Een hele grote plus is dat de ontwikkelaar de moeite heeft genomen om, naast de originele Engelse taal, dit boek ook in het Nederlands te laten inspreken. Hoewel we die moeite enorm waarderen, zijn we niet erg te spreken over het resultaat, omdat er wel héél weinig stemacteurs lijken te zijn gebruikt. De stemmen van Hans en Grietje zijn soms niet eens van elkaar te onderscheiden en dat is wel gênant. Daarnaast is de stem van de verteller niet echt boeiend, waardoor je al snel je interesse in het verhaal verliest (temeer omdat je dat verhaal waarschijnlijk deels allang kent). Je loopt hierdoor de kans dat je te snel afhaakt, waardoor de leuke, ietwat grove manier waarop het verhaal zich ontvouwt, aan je voorbij gaat.

Interactief

Wat we vooral erg jammer vinden aan deze app/dit boek, is dat het - zoals we veel vaker tegenkomen - niet heel erg interactief is. Het is prachtig getekend en de omgeving zit vol met leuke elementen, maar de enige interactie die je hoeft te verwachten, is drukken op een spinnetje dat dan wegkruipt, of een personage aanraken dat vervolgens tien keer hetzelfde zinnetje zegt. Dat is echt jammer, want wat ons betreft voegt die interactie weinig toe, zeker omdat we dat trucje nu wel kennen.

Conclusie

Hans en Grietje - Epic Tales heeft, of eigenlijk had, wat ns betreft echt potentie. De screenshots in de App Store nodigen echt uit om de app aan te schaffen. En hoewel men echt heeft geprobeerd om er iets leuks van te maken, is het weinig anders dan een passieve tekenfilm waarbij je af en toe op een knopje moet drukken, en daar vinden we deze app dan helaas echt iets te prijzig voor. Leuk verhaal, heerlijke graphics, maar voor de rest een beetje een tegenvaller.

Hans en Grietje - Epic Tales

Prijs € 3,59

Omvang 392 MB

SCORE 3 sterren

Foto en Video: MYSTIC*

De tijd waarin iedereen z'n foto's deelde zoals ze werden genomen, lijkt - in ieder geval voor nu - achter ons te liggen. Filters, effecten, overlays, borders, noem maar op ... we doen tegenwoordig steeds meer ons best om foto's artistieker te maken. MYSTIC* kan je daarbij helpen en kan veel meer dan alleen het toevoegen van een filtertje.

Inspirerend

Je ziet ze vast wel eens verschijnen op Facebook, van die foto's met mooie kleuren, een grappig effectje en dan zo'n semi-diepzinnige tekst erop, waarvan je denkt: 'Hoe maken ze dat?'. MYSTIC* is bedoeld om precies dat soort foto's te fabriceren. Je hoeft er niet veel voor te doen. Kies eerst een foto uit je Filmrol of schiet er rechtstreeks uit de app eentje. Kies vervolgens een inspirerende tekst en pas naar keuze één van de vele andere opties toe. Resultaat: een foto waarmee je je vrienden zult verbazen, alsof je er heel veel werk in hebt gestoken.

Onhandig

Toegegeven, het gaat iets minder handig dan we hierboven omschreven. Het principe werkt wel, maar mooie randen passen zich bijvoorbeeld niet automatisch aan het formaat van je foto aan. Je kunt ze dan wel schalen, maar daarin is de app niet echt heel responsief, waardoor dat gedeelte wat frustrerend is.

Gelukkig is de rand wat ons betreft het minst belangrijke, dus dat gedeelte slaan we bij onze foto's altijd over. Los van de (bizarre hoeveelheid) filters en andere fantastische opties, zoals vage patronen die je over je foto kunt leggen, lichtinval enzovoort, worden we vooral heel enthousiast van de inspirerende tekstjes en wel om twee redenen. Ten eerste scheelt het zoeken op internet naar een tekstje dat bij je foto past (ze zijn ingedeeld op thema), ten tweede zijn ze echt prachtig vormgegeven, waardoor het effect direct artistiek oogt.

Conclusie

Doorgaans geloven we niet zo in kant-en-klaar. Het eindresultaat van de meeste zaken des levens is sterk afhankelijk van hoeveel energie je erin steekt, maar dat lijkt voor deze app niet te gelden. Als je de irritant werkende randen overslaat, kun je letterlijk een foto schieten, filter toepassen, tekstje erop gooien, artistiek patroontje erover en delen.

Het eindresultaat is verbluffend en je zult er zéker reacties op krijgen. Hoe je het doet? Dat vertel je natuurlijk niemand, en daarmee is de naam van de app minstens zo briljant als de app zelf. Wel zouden we graag presets van onze favoriete instellingen kunnen maken om het proces nog wat te versnellen, maar helaas kan dat (nog) niet.

MYSTIC*

Prijs € 0,89

Omvang 13,7 MB

SCORE 5 sterren

Gezondheid en Fitness: iSmoothRun Pro

Een app die je gebruikt bij het hardlopen hoeft er natuurlijk eigenlijk niet mooi uit te zien, simpelweg omdat je iPhone negentig procent van de tijd dat je die app gebruikt in je broekzak of een hoes zal zitten. Maar voor die overige tien procent van de tijd waarin je de gegevens uitleest, is het wel fijn als dat allemaal een beetje prettig en overzichtelijk oogt.

Overzicht

De iPhone mag dan bij het hardlopen voornamelijk in je broekzak (of in een armhouder) zitten, als je hem even pakt om te kijken hoe het gaat, wil je natuurlijk wel in één oogopslag zien hoe je ervoor staat. Dat doet deze app heel goed, met bovenin de tijd en direct daaronder de verbrande calorieën. Ook fijn is de ingebouwde kaart, die je de mogelijkheid geeft om tijdens het hardlopen snel even te kijken waar je je bevindt (bijvoorbeeld als je een nieuwe route loopt), zonder dat je de app hoeft te verlaten.

Onduidelijk

Waar we minder tevreden over zijn, is de manier waarop de interface is ingedeeld en het gebrek aan een hulpfunctie. iSmoothRun Pro kan namelijk best veel, maar als je dat niet weet, zie je veel functies vrij eenvoudig over het hoofd. Zo heet het menu waarin je je workout selecteert 'Instellingen', en is het in het begin totaal niet duidelijk waar de verschillende knoppen voor dienen. Als je de app een paar keer hebt gebruikt en simpelweg elke knop hebt ingedrukt om te kijken wat het precies doet, kom je er wel uit, maar dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Conclusie

iSmoothRun Pro is in de basis een prima app voor het bijhouden van je sportieve prestaties, al heb je geen sociale drijfveer zoals je die in bijvoorbeeld de Nike-app wel hebt. Maar de onhandig ingedeelde interface verpest werkelijk alles. Het enige dat fijn is om naar te kijken is het zeer fraai ontworpen dashboard dat verschijnt wanneer je je activiteit begint, maar dat is nu juist het gedeelte dat je niet bekijkt omdat je je iPhone dan ergens opbergt. De interface is onhandig en onduidelijk en de vertaling is bovendien slecht. Jammer, want de app is duur, en de fraaie screenshots zullen zeker veel mensen overtuigen om dat geld eraan te spenderen.

iSmoothRun Pro

Prijs € 4,49

Omvang 16,7 MB

SCORE 1 ster

Lifestyle: My Wonderful Days

My Wonderful Days een app die je onderschat als je niet de tijd neemt om er echt eens goed naar te kijken. Want wat begint als een redelijk lege interface, wordt al snel een verzameling heerlijk simplistische pictogrammen en subtiele graphics. Die eenvoud is voor deze app zeer belangrijk.

Positief

My Wonderful Days laat zich het beste omschrijven als een combinatie tussen een dagboek en een peptalk-app. Het enige wat je hoeft te doen, is elke dag één keer de app starten en opschrijven hoe je je vandaag hebt gevoeld. Ideaal om dit nog even te doen voor je gaat slapen. Zelfs als je dit echt zou willen, dan kun je alsnog niet meer dan één keer per dag invullen hoe je je voelt. Je kunt je stemming wel aanpassen, maar alleen voor de dag in kwestie. Na verloop van tijd krijg je een overzicht van hoe je stemming de afgelopen tijd is geweest (met allerlei leuke 'stickers' die je aan je dagen hebt toegevoegd) waardoor je heel eenvoudig in kaart brengt of het goed gaat met je of dat het misschien tijd is voor een andere koers.

Peptalk

De app is echter iets meer dan alleen een eenvoudig dagboek dat je met één druk op de knop dagelijks invult (die eenvoud is belangrijk, want als het lastiger is dan dit, dan doe je het niet). Kom je terecht in een fase van je leven waarin het allemaal niet zo lekker loopt, dan kun je bladeren door de vorige dagen, en filteren op de dagen dat je je lekker en positief voelde. Zo kun je jezelf dus een flinke peptalk geven op basis van je emoties uit het verleden. Het is kinderlijk eenvoudig, maar het werkt, al zal dit wellicht niet voor iedereen het geval zijn.

Conclusie

My Wonderful Days is een app die je echt even zult moeten uitproberen om te begrijpen waarom het zo'n prettige app is. Van de kleine subtiele geluiden wanneer je een 'pagina omslaat', tot de eenvoudige pictogrammen en de fijne getekende stijl van de hele app: het lijkt allemaal met elkaar te kloppen. Wel zouden we het leuk vinden als we de mogelijkheid zouden hebben om ons op te laten peppen door de positieve gedachten van anderen. Vooralsnog is het een geïsoleerde ervaring (al kun je je eigen gedachten wel delen). Briljant in z'n eenvoud, zowel qua interface als qua concept.

My Wonderful Days

Prijs € 1,79

Omvang 31,1 MB

SCORE 5 sterren

0 Reactie(s) op: 11 iPhone-apps getest - Welke apps zijn de moeite waard?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.