11 iPad 2 irritaties

Door: galen-gruman | 08 juni 2011 15:42

iPad

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

De iPad 2 is een prima apparaat. Ik gebruik 'm dagelijks voor zowel zakelijke als persoonlijke doeleinden en ik heb zelfs meegeschreven aan een boek over het werken met de tablet. Maar helaas is de iPad 2 niet perfect. Omdat ik het apparaat iedere dag gebruik, loop ik soms tegen oneffenheden en onvolkomenheden aan.

De meeste problemen zijn puur irritaties, maar sommige hebben consequenties die er werkelijk toe doen. Dit zijn de elf die mij het meest steken, in willekeurige volgorde.

Lees ook:

13 Onmisbare iPad 2 accessoires

12 Office apps voor de iPad

6 gratis mindmapping apps voor de iPad

Apple onthult 'teleurstellende' iPad 2

1. Zuchtende, steunende applicaties

Wijt het aan slecht geheugenbeheer of brakke code - zelf ben ik niet zeker van de achterliggende oorzaak. Maar sommige iPad (en iPhone) apps neigen ernaar zichzelf onverwachts af te sluiten. Ze worden het ene moment getoond en het volgende zijn ze verdwenen. Het beginscherm doet daarna alsof er niets gebeurd is. Sommige apps, zoals die van de New York Times, kampen al tijden met dit soort problemen. Het gebeurt ook bij Quickoffice, wanneer ik een bestand open dat klaarblijkelijk te groot of te complex is om te verwerken. Recent gebeurt het onverwachte afsluiten mij ook bij de app van The Economist.

2. Apps die zichzelf downgraden

Een gerelateerde klacht is dat applicaties na een update over minder mogelijkheden blijken te beschikken. Netflix deed het een tijdje geleden en maakte zichzelf daardoor vrijwel onbruikbaar. Ook ken ik voorbeelden van apps waaruit multi-account verdween of de beschikbare opties opeens niet meer de mogelijkheid boden om de grootte van de tekst aan te passen. Waarom toch?

De downgraded apps vragen vaak om meer gegevens dan de gebruiker, dit vind ik ook een bizarre omstandigheid in een mobiele omgeving. Ik vermoed dat de reden te maken heeft met de overstap naar een webonly-omgeving of te maken heeft met uniformiteit met equivalente Android-apps. Daarnaast lijken ontwikkelaars te vaak de factor user experience (UX) te vergeten, iets dat soms alleen Apple zelf goed lijkt te begrijpen.

3. Safari's vreemde ververstrekjes

Voor de website Infoworld.com maak ik gebruik van een webgebaseerd Drupal content management systeem (CMS). Tijdens mijn werkzaamheden moet ik weleens een ander browservenster openen om een URL op te zoeken en te copy-pasten. Maar het gebeurt me vaak dat ik naar het venster met Drupal terugkeer, de pagina zichzelf ververst, en al mijn wijzigingen in het formulier weg zijn. Dit gebeurt ook in andere formulier-gebaseerde websites en niet alleen met ons Drupal CMS.

Ik heb een aantal trucs geleerd om te voorkomen dat de pagina onnodig ververst: Kopieer alle tekst en URL's in de Notities-app en kopieer daarna het hele zwikje in Drupal (of in wat dan ook). Verplaats vanuit daar de verschillende onderdelen verder. Daarnaast lijkt het verversen trouwens niet te gebeuren wanneer ik een JavaScript-venster in Drupal open heb. Hoewel het probleem sinds de laatste versie van iOS 4 minder vaak voorkomt, zou ik het prettig vinden wanneer ik zelf in Safari kon bepalen wanneer ik wil dat een pagina zichzelf ververst.

4. De Smart Cover blokkeert de 30-pin connector

De optionele Smart Cover is een handig en lichtgewicht bescherming die ook prima dient als opzetstuk. Maar wanneer je 'm geheel sluit, steekt 'ie een beetje uit de iPad 2, waardoor het lastiger wordt de 30-pin connector te gebruiken die je nodig hebt om de iPad op te laden en synchroniseren met een computer. Ik kan het niet langer op gevoel doen. Dat kan ik wel wanneer de bescherming niet afgesloten is of ik het wil doen met de iPad 1 en zijn standaard beschermhoes.

5. Spontane volumeveranderingen met de Smart Cover

De Smart Cover hecht zich via magneten aan een zijde van de iPad, dus wanneer je 'm erop hebt zitten, wordt de kant van de iPad met de volumeknop automatisch de onderkant. Dit neigt naar problemen met de iPad op schoot: de volumeknop steekt net genoeg uit waardoor het volume wordt aangepast als ik daar met mijn hand of been per ongeluk tegenaan stoot.

6. Niet aan te passen geluiden bij herinneringen

Je kunt in iOS een eigen ringtone instellen voor inkomende telefoongesprekken, maar je kunt geen geluiden aanpassen voor andere herinneringen, zoals het ontvangen van e-mail. Thuis is het nooit duidelijk of het nu mijn iPhone of iPad is welke een nieuw bericht binnenkrijgt. En wanneer ik op een zakelijke afspraak ben en het geluid te horen is, kijken we elkaar aan en vragen we ons hardop af: “Was dat die van jou of de mijne?" De iPhone en iPad zijn dermate populair dat de kans dat je meerdere iOS-apparaten in een ruimte hebt, behoorlijk groot is. Maak alsjeblieft meerdere geluiden Apple!

0 Reactie(s) op: 11 iPad 2 irritaties

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.