10 smartphonecamera's getest

Door: hans-kluppel-kees-krick-en-jor | 16 mei 2012 11:29

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

Een telefooncamera heeft het voordeel dat u 'm altijd bij de hand hebt, maar de resultaten zijn doorgaans minder goed dan van een compactcamera. Toch hebben smartphones steeds betere camera's. Wij beoordeelden tien telefoons op hun fotografische kwaliteiten.

Een fotograaf is gewend de sluiterknop rechtsboven op de camera te vinden. Enkele modellen die we in handen kregen, hebben dat ook. Naast een snelle weg naar de camera, kunt u hem ook gebruiken om de foto maken. De Sony Xperia, de Nokia Lumia 800 en de LG Prada hebben daar een knop voor, bij de rest moet de camera via een icoon in het scherm opstarten. Op de Sony en Nokia na kunt u de knop ook half indrukken om scherp te stellen. Bij de LG Prada zit deze knop onhandig aan de bovenkant van het toestel. Hierdoor verwart u hem gemakkelijk met de aan-knop, die zich ook daar bevindt. Staande foto's maken gaat probleemloos, maar houdt u de telefoon in landschapsformaat vast, dan loopt u de kans ongewenst in te zoomen, omdat u het toestel langs de randen vasthoudt. Dit geldt voor telefoons waarmee u zoomt via de volumeknoppen. Zoals bij de LG, de Samsung Galaxy Note en S II, de HTC Sensation en de Sony Xperia, maar bij laatstgenoemde zit de knop niet in de weg. De iPhone heeft ook volumeknoppen maar deze werken niet om te zoomen. Bij de iPhone krijgt u wel weer snel een vinger in beeld, omdat de lens enorm in de hoek gepositioneerd zit.

De Xperia S voelt het meest aan als een compactcamera.

Scherpstellen

De Nokia Lumia maakt de foto direct als u op het scherm tikt. U geeft aan waar de camera moet scherpstellen en zodra dat gelukt is, wordt de foto gemaakt, continu scherpstellen doet deze camera niet.

De andere telefoons hebben een apart icoon op het scherm om de foto te maken. Bij deze toestellen stelt u dus eerst scherp door te tikken en bepaalt u daarna zelf wanneer u de foto maakt. Of u laat de camera automatisch scherpstellen.

De Samsung S II en Note bezitten deze optie echter niet. Die stellen eenmalig scherp als u het scherm aantikt. Die scherpstelling wordt onthouden, ook als u de camera opnieuw richt, waar de andere toestellen actief blijven meedenken. Focust u dus dichtbij en richt u daarna op iets in de verte, dan hebt u een probleem. Er blijft echter wel een groen kader op het scherm staan. Bij de iPhone kunt u lang op het scherm drukken om de scherpstelling én de belichting te vergrendelen. De melding 'AE/AF-vergrendeling' verschijnt dan. Ontgrendelen kan via een kort tikje op het scherm. Met de Sony kunt u de scherpstelling vastzetten door de fysieke knop half in te drukken.

Snelheid

De snelheid van de iPhones is vertekend. De telefoon stelt continu scherp, maar zodra u op de ontspanknop drukt, maakt hij direct een foto, ook als deze niet scherp is. De andere camera's zijn weliswaar iets trager, maar maken wel altijd scherpefoto's. Bij de HTC Sensation wisselt het nogal. Laat u de iPhone eerst scherpstellen, eventueel door een scherpstelpunt te kiezen, dan is hij langzaam, zelfs bij voldoende licht.

De Samsung Nexus bezit een snelle camera. Dat hangt wellicht samen met het feit dat hij, net als de iPhone 4, slechts 5 megapixel bezit. De Samsung Galaxy S II is snel bij het maken van één foto, maar doet er langer over voordat hij klaar is voor de volgende. De Samsung Galaxy Note is ondanks het grote scherm wel snel klaar voor een tweede opname. De HTC One, Nokia Lumia en de Sony zijn heel snel en ook nog eens scherp, de LG Prada is wat langzamer vergeleken met de andere toestellen.

0 Reactie(s) op: 10 smartphonecamera's getest

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.