10 Nederlandse iPad-scholen openen dit jaar de deuren

Door: Elmar Rekers | 08 april 2013 12:16

iPad

De eerste tien basisscholen die papier inruilen voor de iPad, zullen in augustus hun deuren openen. Dat maakt Onderwijs voor een Nieuwe Tijd (O4NT) maandag bekend. Onderwijs waarbij een centrale rol is weggelegd voor de tablet eist volgens O4NT een geheel nieuwe manier van lesgeven.

Er zijn momenteel tien scholen die hebben toegezegd met het nieuwe lesprogramma aan de slag te gaan. Het gaat hier om scholen in onder meer Amsterdam, Almere, Emmen en Sneek. Alle leerlingen van deze zogenoemde Steve Jobs-scholen worden uitgerust met een iPad, waar speciale apps op geïnstalleerd staan.

Het initiatief Onderwijs voor een Nieuwe Tijd werd begin 2012 in het leven geroepen door onder meer opiniepeiler Maurice de Hond. Volgens de organisatie zal op deze scholen extra aandacht besteed worden aan vaardigheden die in de huidige eeuw van grote waarde zijn, te weten: innovatie, creativiteit, flexibiliteit en samenwerken.

Pas het begin

De tien scholen die in augustus met het nieuwe onderwijssysteem starten, zijn volgens de organisatie nog maar het begin. “Naar verwachting is er in augustus 2014 voor veel meer kinderen een O4NT-school op fietsafstand”, aldus O4NT op zijn website. Er worden momenteel al gesprekken gevoerd met scholen uit het hele land.

Hans Theeboom, een van de initiatiefnemers, laat in een interview met de Volkskrant weten dat de iPad niet alleen een hoop gesleep met boeken en papier scheelt, maar ook voor de ontwikkeling van het kind van grote waarde is. “Er moet een soort community rondom het kind ontstaan”, zegt Theeboom maandag in de ochtendkrant. “Met daarin onder andere de ouders en de leerkracht, of de coach, zoals wij dat waarschijnlijk gaan noemen.”

Onderwijs op maat

De iPad en verschillende speciale O4NT-apps stellen leraren in staat om exact na te gaan welke extra onderwijsbehoeftes een kind nodig heeft. Ook verwacht Theeboom dat het apparaat de docenten veel werk uit handen zal nemen. Dat sommige docenten vraagtekens zetten bij het systeem is volgens de clusterdirecteur begrijpelijk. “Maar ik denk dat kinderen alleen maar meer leren: omgaan met techniek, maar vooral met de enorme stroom aan informatie die ze op internet kunnen vinden.”

Van de tien scholen die met het nieuwe onderwijs aan de slag gaan, zullen alleen twee scholen in Sneek en Breda volledig op de tablet overstappen. De andere instellingen zullen O4NT gedeeltelijk doorvoeren in hun lesprogramma.

0 Reactie(s) op: 10 Nederlandse iPad-scholen openen dit jaar de deuren

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.