10 mobiele apps die de wereld veranderden

© CIDimport

10 mobiele apps die de wereld veranderden

Geplaatst: 19 maart 2013 - 12:49

Aangepast: 14 december 2022 - 15:59

Redactie ID.nl

De eerste iPhone kwam bijna zes jaar geleden en zette de wereld op zijn kop door een prachtig app-ecosysteem te introduceren. Sindsdien zijn er talloze prachtige apps voor mobiele telefoons verschenen die ons versteld hebben laten staan van de functionaliteit die een smartphone kan bieden. Een overzicht van de grootste ‘game-changers’ die de historie van de moderne smartphone inmiddels rijk is.

1. WhatsApp

Net als “sms’en” door de komst van de mobiele telefoon een begrip werd, is dat nu ook voor “app’en” het geval. Miljoenen Nederlanders maken gebruik van de datagebaseerde berichtendienst die in 2009 voor het eerst voor de iPhone beschikbaar kwam.

Het succes van sms-killer WhatsApp, dat tegenwoordig als betaalde app door het leven gaat, is vooral te danken aan het gemak, de integratie met bestaande contacten/telefoonnummers en de beschikbaarheid op vrijwel alle mobiele platforms, waaronder sinds kort ook BlackBerry 10.

Wel is WhatsApp in de laatste jaren in IT-kringen onder vuur komen te liggen vanwege de veiligheid van de app. Zo werden in 2011 en 2012 enkele gaten gevonden waarmee het mogelijk was berichtenverkeer af te luisteren of accounts te kapen en loopt er nu een procedure gestart door privacywaakhond CBP omdat WhatApp ongevraagd het adresboek van gebruikers raadpleegt zonder daarvoor toestemming te vragen. Dit zou in strijd zijn met geldende privacywetten.

2. Maps

Vroeger leerden we routes uit ons hoofd, raadpleegden we een kaart of printten we een routebeschrijving uit, maar door de komst van apps met kaart- en routeinformatie is dat niet meer nodig. Waar we ter wereld ook zijn, dankzij apps als Google Maps weten we op de meter nauwkeurig waar we zijn en kunnen we direct een route via verschillende vervoersmiddelen plannen.

De ophef die vorig jaar ontstond toen Apple besloot Google Maps binnen iOS 6 door een eigen Maps-applicatie te vervangen, illustreert hoe belangrijk deze applicatie voor mobiele gebruikers is geworden. Apple werd van alle kanten bestookt omdat niet begrepen werd waarom het bedrijf zo’n belangrijke app door een inferieure bètavariant verving. Inmiddels is Google Maps terug op de iPhone en plant iedereen weer tot volle tevredenheid routes van A naar B.

3. Nieuwsapps

Apps van media als de Telegraaf, de NOS en NU.nl behoren vaak tot de eerste apps die gebruikers op hun smartphones installeren om snel en eenvoudig van de laatste headlines op de hoogte te blijven.

Door zulke apps lezen mensen minder kranten en worden journaals op tv minder vaak bekeken. Mediaconsumptiepatronen veranderen, waardoor brekend nieuws veel sneller wordt opgepikt en nieuwsonderwerpen niet na het verschijnen van de krant of de uitzending van het journaal het gesprek van de dag worden, maar de gehele dag door. Niet zelden worden juist door deze apps ’s ochtends rond de koffieautomaat compleet andere gesprekken over nieuws gevoerd dan ’s middags.

4. Shazam

Snel naar pen en papier zoeken als je een leuk nummer op de radio voorbij hoort komen hoeft tegenwoordig niet meer. De innovatieve start-up Shazam bracht in 2008 een gratis app uit die naar muziek kan luisteren en het fragment dat je opneemt vergelijkt met een gigantische database. Is er een match, dan krijg je direct op je toestel de uitvoerende artiest, het nummer en het album waarop de track is verschenen te zien. Ook kun je het nummer direct op YouTube gaan zoeken. Hoewel de applicatie het beste in een stille omgeving werkt, heb je met Shazam ook vaak succes in kroeg of discotheek. Vanzelfsprekend werkt de applicatie minder goed wanneer je nummers zelf probeert te zingen of het bij een liveconcert probeert, maar inmiddels zijn er met SoundHound, MusicID en MusicBrainz apps verschenen die hetzelfde doen als Shazam op punten aanvullende functionaliteit bieden.

5. Camera-apps

Dankzij tot wel 41 (!) megapixel camera’s op smartphones kunnen gebruikers te allen tijde en overal foto’s schieten en video’s maken en deze direct op hun toestel bewerken en publiceren. Een app als Instagram kan al deze rollen perfect vervullen.

Apps die gebruikmaken van de interne camera gaan steeds een stapje verder. Zo laat een app als Time Warp Camera je het ideale fotomoment selecteren, kun je met 360 Panorama professionele panoramafoto’s maken en verandert Kitcam je iPhone in een complete fotostudio. Zonder camera-apps waren sociale netwerken een stuk saaier geweest en hadden we het bij meer nieuwsfeiten vaker zonder begeleidend beeld moeten doen.

6. Televisieapps

Vrijwel iedere kabelaanbieder heeft inmiddels een app beschikbaar waarbij je live televisie kunt kijken op je smartphone of tablet. Dit is ideaal om overal in huis of in de tuin naar je favoriete programma’s te kijken.

Providers adverteren de laatste tijd flink met de mogelijkheden, in de hoop gebruikers te verleiden extra betaalde on-demand diensten af te nemen. Het gevolg is dat tv-kijken niet langer uitsluitend op de bank of in bed plaatsvindt, maar ook in de keuken, in de schuur, tijdens het sporten en in bad. Door de komst van 4G-technologie wordt livetelevisie ook onderweg mogelijk.

7. Personal assistents

Intelligente hulpjes als Apple’s Siri, Google Now en Robin veranderen sinds een jaar of twee smartphones in persoonlijke assistenten die je kunt vragen om e-mail te checken, smsjes te versturen, routes te plannen, het weerbericht voor te lezen of reserveringen te plaatsen.

Toch hadden analisten meer van zulke apps verwacht en valt het daadwerkelijke gebruik ervan vooralsnog tegen. Desondanks zijn de virtuele assistenten nog volop in ontwikkeling en zal het gebruik ervan gaan toenemen als ze beter gaan functioneren.

8. Agenda’s en herinneringen

Met een smartphone op zak kun je niet langer aankomen met het excuus de afspraak of taak vergeten te zijn. Via apps met kalender en todo-functionaliteit houd je alles bij wat je in de toekomst nog moet doen en kun je voor iedere taak of afspraak een herinnering instellen.

De beste apps van dit moment zijn Remember the Milk, Wunderlist en Evernote. Beheer je liever je agenda op je pc dan op je telefoon? In dit artikel bekijken we 7 alternatieven (uit de cloud).

9. Browsers, Google en Wikipedia

Een supersnelle browser binnen handbereik heeft ons leven veranderd. We kunnen allerlei informatie opzoeken die prangende vragen binnen seconden beantwoordt, interessante artikelen raadplegen en nieuwe dingen leren. Het is lastig je smartphone voor te stellen zonder snelle browser. (Of toch niet… Herinner jij je het WAP-tijdperk nog?)

10. Sociale netwerkapps

Het blijft interessant jezelf af te vragen hoe sociale netwerken als Facebook en Twitter ons leven hebben veranderd en of dit een verbetering is. Enerzijds brengen ze ons in contact met mensen die we anders niet of nauwelijks zouden spreken, anderzijds zorgen ze er ook voor dat onze sociale levens zich steeds meer achter het scherm dan in face-to-face contact afspelen. Is dat erg? Daarover verschillen de meningen.

Feit blijft overeind dat zonder smartphones sociale netwerken nooit zo groot zouden zijn als ze nu zijn. Het drempel om tussendoor of onderweg even wat berichtjes te lezen, te chatten of een foto te posten is enorm verlaagd. Omgekeerd zouden smartphones zonder sociale netwerken een stuk minder onmisbaar zijn.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten