'Wintel' verbleekt bij geweld Apple

© CIDimport

'Wintel' verbleekt bij geweld Apple

Geplaatst: 17 september 2012 - 05:02

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Redactie ID.nl

De conferentiezaal Moscone West in San Francsico ligt slechts op een steenworp afstand van het Yerba Buena Center. Toch is de gevoelsmatige afstand veel groter tussen Intel's jaarlijkse [urlx=http://www.infoworld.com/d/computer-hardware/intel-hopes-double-ultrabook-battery-life-haswell-chip-202163]IDF-conferentie[/urlx] bij Moscone en de lancering [urlx=http://www.infoworld.com/d/mobile-technology/the-iphone-5-plays-catch-android-smartphones-202056]van de iPhone 5[/urlx] bij Yerba Buena.

Ik wil nog niet zover gaan het einde te voorspellen van de alliantie tussen Microsoft en Intel (Wintel), maar het gebrek aan enthousiasme bij de IDF in vergelijking met de lange rijen voor het Apple-evenement is meer dan symbolisch.

Opvallend genoeg staat CEO Paul Otellini van Intel bij de IDF niet op het podium. "Het is voor zover ik weet de eerste keer dat de CEO of COO van Intel niet de keynote verzorgt", zegt analist Nathan Brookwood van Insight64. "Het contrast tussen de energie die uitstraalt van het Yerba Buena Center en de situatie hier bij Moscone West zegt alles. Het is duidelijk waar de belangstelling ligt."

Hij heeft gelijk. Zoals altijd heeft Intel een aantal technologische ontwikkelingen om aan te prijzen, maar tenzij je een chipfanaat of pcfabrikant bent, is dit voor jou niet zo interessant. Zo zal de codenaam Haswell je waarschijnlijk zeggen, terwijl het hier gaat om de nieuwe generatie Core cpu's van Intel. Buiten de vakpers om wordt maar bar weinig geschreven over hoe Intel de toekomst ziet. (Als je dat wel wilt weten, moet je maar eens naar onderstaand YouTube-filmpje kijken.)

De wereld volgens Otellini

De geringe belangstelling voor 'Haswell' staat in schril contrast met de geruchtenmolen die al maanden rond de iPhone 5 en iPad Mini draait. De geruchtenmachine voor deze apparaten was zelfs zo sterk op stoom gekomen dat het een direct effect had op de verkopen van de iPhone 4 en iPhone 4S doordat klanten hun koopbeslissing gingen uitstellen. En de beslissing van Microsoft om zelf zijn Surface-tablet te gaan bouwen, in plaats van dat over te laten aan gespecialiseerde bouwers als Asus, Dell en HP, is exemplarisch voor de angst, verwarring en het gebrek aan vertrouwen in het ecosysteem van de pc.

Ik weet niet of je teveel uit de absentie van Otellini op het hoogste podium moet afleiden, maar iets dat hij onlangs zei in een interview klonk opvallend vreemd. Dit is een fragment uit het gesprek dat een collega van PCWorld onlangs met de CEO van Intel had.

PCWorld: "Hoe reageert u op mensen die zeggen dat we in een post-pc tijdperk beland zijn? Kunnen desktops en laptops overleven in een wereld die draait om smartphones en tablets"

Otellini: "Ik denk niet dat er sprake is van een telefoon- of tabletgerichte wereld. Mijn visie is dat we in een wereld leven die draait rond personal computing."

Sorry? Het is één ding om te zeggen dat laptops, desktops en Windows voorlopig niet zullen verdwijnen - dat zal inderdaad zo zijn, maar om te geloven dat de wereld nog steeds draait om een decennia oud computermodel is echt je hoofd in het zand steken.

Gelukkig kent de CTO van Intel meer realiteitsbesef. Justin Rattner vertelde onze zusterpublicatie Computerworld.com dat de pc-wereld moet aanhaken bij de nieuwe technologie om de passie voor de pc een nieuwe impuls te geven. Rattner had het over aanraakmogelijkheden - ironisch genoeg hetgeen wat pc's en iPads/iPhones het meest onderscheid - waardoor de pc-industrie weer aan momentum zou kunnen gaan winnen.

Een miljard smartphones in 2016

Vergeet dit niet: NPD Display Search bracht vorige week naar buiten dat het verwacht dat het aantal smartphones in 2016 meer dan 1 miljard zal bedragen. Niet alleen dit totale volume is indrukwekkend, maar ook vooral het groeicijfer erachter, dat elk jaar verdubbelt. Kijk je naar de grafiek van NPD, dan maakt de buiging van de groeicurve - de befaamde hockeystick - indruk. Natuurlijk gaat in de cijfers bij een groot aantal smartphones om vervangende modellen en geen nieuwe toestellen, maar dat maakt de grip van de smartphone op de consumenten niet minder groot.

Zelfs als zie je deze voorspelling als onzin, dan nog kom je niet onder de zeer, zeer moeizame groei van de pc-markt uit. "In het tweede kwartaal van 2012, is de pc-markt voor het zevende opeenvolgende kwartaal niet of nauwelijks gegroeid", zegt analist Mikako Kitagawa van Gartner. Nogmaals, het gaat hier om zeven opeenvolgende kwartalen, dus bijna twee jaar.

Daarbij komt ook nog eens dat de verkopen van Intel's Ultrabooks - het antwoord van Intel op de tabletrevolutie - moeizaam verlopen. Otellini houdt vol dat de cijfers aan de verwachtingen volgdoen, maar cijfers worden niet bekend gemaakt. Twee weken terug vertelde Intel aandeelhouders dat de winstverwachting voor het derde kwartaal van 2012 met een miljard dollar is verlaagd. Natuurlijk heeft dat ook te maken met de aankomende lancering van Windows 8, maar het is geen goed teken.

Ondertussen krijgt Windows 8 stevige kritiek te verwerken. Desalniettemin zal het goed gaan verkopen. Consumenten blijven pc's en de software die daarop draait gebruiken. Maar ik moet de eerste gebruiker die enthousiast wordt van het vooruitzicht van Windows 8 nog ontmoeten. Wel ken ik mensen die juist nu nog een laptop met Windows 7 kopen omdat ze bang zijn dat als ze te lang wachten, ze met Windows 8 opgescheept zitten.

'Opgescheept zitten', vergelijk dat eens met consumenten die iPhones of andere smartphones bezitten en razend enthousiast worden van het vooruitzicht van de iPhone 5. Ga eens kijken bij de Apple Store in Amsterdam als de iPhone op 28 september naar Nederland komt. Ga een maand later, op 26 oktober als Windows 8 verschijnt, eens naar de Mediamarkt en vergelijk dan het enthousiasme. Vertel mij dan maar eens met droge ogen dat we in een wereld leven die om de pc draait.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten