‘Windows Phone haalt iPhone in’

Door: preston-gralla | 06 juni 2013 10:18

iPad

De iPhone is de heersende vorst en Windows Phone de zwakke slaaf, toch? Fout. In 2017 zal Windows Phone het marktaandeel van de iPhone benaderen, blijkt uit een rapport.

In een rapport van onderzoeksbureau Canalys staat dat in 2017 de iPhone een marktaandeel van 14,1 procent zal hebben, terwijl Windows Phone het systeem van Apple in de nek hijgt met en aandeel van 12,7 procent. Afgelopen jaar had de iPhone in totaal 19,5 procent marktaandeel en moest Windows Phone het met een schamele 2,4 procent doen.

Android domineert de markt op dit moment en zal dat ook blijven doen. Het had in 2012 een aandeel van 67,7 procent en zal in 2017 67,1 procent blijven vasthouden.

Maar de iPhone is duur

Windows Phone maakt de grootste groei door omdat het zich richt op de onderkant van de markt. De iPhone verliest omdat de toestellen relatief duur zullen blijven, zegt Canalys. Over de iPhone zegt Canalys-analist Jessica Kwee verder:

“Apple’s groei wordt beperkt door het feit dat het momentum in de smartphonemarkt in het low-end segment ligt. Hier is Apple niet aanwezig.”

En over de groei van Windows Phone zegt ze:

”De schaalbaarheid van het Microsoft-platform is doorslaggevend voor het succes en het boekt vooruitgang door Huawei en Nokia in staat te stellen Windows Phone producten tegen aantrekkelijke prijzen te leveren.”

Canalys wijst op het succes van Nokia met de Lumia-lijn en verwacht dat ze op korte termijn de stijgende lijn doortrekken. Op lange termijn zijn de Chinese fabrikanten de grote redders van het mobiele besturingssysteem, verwacht Kwee.

”Op langere termijn zijn de Chinese leveranciers het best in staat om de marktdominantie van Samsung te bedreigen. Microsoft heeft al een relatie met Huawei en ZTE opgebouwd op mobiel gebied, en heeft in Lenovo een grote partner op pc-gebied. Deze partners helpen Microsoft de schaalgrootte te bereiken die het nodig heeft.”

Onderkant van de markt

Genoemde fabrikanten kunnen allemaal goedkope Windows Phone-toestellen bouwen. De pers besteedt relatief weinig aandacht aan de onderkant van de markt, omdat ze niet beschikken over de snelste processors, hoogste resoluties en beste camera’s. Maar daar zit wel de groei, denkt analist Chris Jones van Canalys.

”Nu de prijsverlaging voor componenten doorzet, zijn leveranciers in staat geweldige ervaringen te bieden op goedkoop geprijsde smartphones, wat ervoor zorgt dat in veel markten de ‘featurephone’ verdwijnt.”

Windows Phones zijn vooral populair onder consumenten die voor de eerste keer een smartphone kopen en prijsbewust zijn. Dit zijn de mensen waarin komende jaren de groei zit, zegt Canalsys.

Stokje overnemen

Als in 2017 Windows Phone concurrent iPhone dicht genaderd zal zijn, is het niet ondenkbaar dat kort daarna Windows Phone het stokje van iPhone als tweede speler overneemt. Dat kan goed gebeuren, mits Apple roet in het eten gooit door met een goedkopere iPhone of een iPhone Mini te komen. Maar tot noch toe heeft Apple niets laten blijken van interesse in de onderkant van de markt. Het blijft een premium merk waarvoor premium prijzen betaald dienen te worden. Dus wees niet verrast als Windows Phone uiteindelijk het als zo machtig beschouwde iPhone inhaalt.

Bron: Computerworld.nl

0 Reactie(s) op: ‘Windows Phone haalt iPhone in’

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.