'Windows drukt Android weg op de tabletmarkt'

Door: monique-brandalise | 30 juni 2012 08:44

iPad

Windows op de tablet gaat Android binnen vier jaar ver voorbij. Het besturingssysteem van Google zal in marktaandeel zelfs halveren. iOS krijgt ook tegenwind, maar blijft wel domineren.

Dat zegt het onderzoeksbureau Forrester. Op de tabletmarkt zal het nieuwe Windows RT Android overvleugelen. Nu komt Windows nog niet voor in de cijfers, maar in 2016 komt het besturingssysteem van Microsoft volgens Forrester op 18 procent marktaandeel, terwijl Android naar de derde plaats zakt met 8 procent. Dit jaar zal Android nog een aandeel halen van 16 procent.

iOS verliest ook marktaandeel

In de strijd op de tabletmarkt blijft iOs voorlopig aan kop, al gaat volgens Forrester het marktaandeel wel omlaag. Nu heeft Apple een marktaandeel van 68 procent. Windows neemt de tweede plaats over van Google Android. Analisten van IDC zijn het overigens niet met Forrester eens. Voor de lancering van de Windows-tablet zei IDC niet te verwachten dat op Windows gebaseerde tablets marktaandeel zullen pakken van Apple of Android.

Antoine LeBlond van Microsoft ziet het daarentegen rooskleurig in: “De verkoop van tablets stijgt volgend jaar boven de verkoop van desktop pc's uit." Dat zei LeBlond op de TechEd conferentie, deze week gehouden in Amsterdam. Zijn uitspraak komt amper een week na de presentatie van Microsoft's eerste tablet.

Daadwerkelijke cijfers kon LeBlond, vicepresident Webservices bij Mcirosoft, niet geven maar hij meent dat de consument steeds meer mobieler wordt en onderweg wil werken. Het gemak van touchscreens helpt daar volgens LeBlond ook aan mee: “Touch-functies gaan de pc markt dramatisch veranderen."

Naar 760 miljoen tablets

Onderzoeksbureau Forrester ondersteunt met cijfers de uitspraken van LeBlond. De tabletmarkt zal volgens de analisten de komende tijd fors groeien. Forrester voorspelt dat in 2016 over de hele wereld 760 miljoen tablets in gebruik zullen zijn, tegenover 191 miljoen in 2012.

In tegenstelling tot de tabletmarkt valt de desktopmarkt stil. De meeste bedrijven en consumenten zijn al in het bezit van een desktop pc, zegt IDC. Een bescheiden groei wordt alleen verwacht door de opkomst van Windows 8. De desktop is inmiddels al ruim ingehaald door de laptop. In 2011 zijn wereldwijd 155 miljoen desktop pc's verscheept tegenover 209 miljoen laptops. IDC voorspelt voor 2016 dat het aantal desktop pc's 166 miljoen zal zijn tegenover 362 miljoen laptops.

0 Reactie(s) op: 'Windows drukt Android weg op de tabletmarkt'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.