'Samsung misbruikt positie door onredelijke licentiegelden te eisen'

Door: Wouter Hoeffnagel | 20 augustus 2012 13:31

iPad

Samsung misbruikte zijn 'monopoliepositie' over bepaalde patenten voor draadloze verbindingen en eist onredelijke licentiegelden van Apple voor het gebruik van de patneten in de iPhone. Samsung zou hiermee schade hebben aangebracht aan het commerciële vooruitzicht van de iPhone.

Dit stellen experts van Apple in een getuigenissen die afgelopen vrijdag in de rechtszaak werden afgelegd. Richard Donaldson, een voormalig patentadvocaat voor Texas Instruments, stelt dat de 2,4% van de opbrengst van de iPhone die Samsung als licentiegelden aan Apple vroeg een discriminerend tarief is. De patenten zouden slechts een klein deel van de iPhone's functionaliteiten beschrijven en dus niet een dergelijk percentage van de opbrengst waard zijn.

Standaarden voor licentiegelden

Hoogleraar Janusz Ordover van de Universiteit van New York stelt dat Samsung met de hoge tarieven het proces voor het opstellen standaarden voor het licentiëren van patenten heeft ontwricht. Samsung eiste een vergoeding van ongeveer 14 dollar of 11 euro per iPhone, die voor 599 euro over de toonbank gaat.

De langlopende patentrechtszaak tussen Apple en Samsung bevindt zich in de afrondende fase. Beide partijen kunnen in de komende weken hun laatste argumenten aan de jury presenteren, waarna de jury in overleg gaat. Zowel Samsung als Apple beschuldigen elkaar in de rechtszaak van het schenden van patenten.

Via: The Guardian

0 Reactie(s) op: 'Samsung misbruikt positie door onredelijke licentiegelden te eisen'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.