´Persoonlijke informatie ligt op straat met veel apps´

Door: Wouter Hoeffnagel | 20 december 2010 10:38

Nieuws

Veel apps versturen persoonlijke data zonder dat de gebruiker hiervan op de hoogte is. The Wall Street Journal (WSJ) onderzocht 101 populaire apps en ontdekte dat 56 hiervan het unieke identificatienummer van het toestel naar bedrijven verstuurt. Daarnaast delen 47 apps de locatie van de smartphone met derden.

Sommige apps gaan nog verder. Zo verstuurde vijf apps informatie over de leeftijd, het geslacht en andere persoonlijke details van de gebruiker. Een opvallend resultaat van het onderzoek is dat iPhone apps meer informatie lijken te versturen dan Android-apps. Het is niet precies duidelijk waarom.

Één van de apps die volgens WSJ de meeste informatie over je verstuurt is TextPlus 4, een iPhone app voor het versturen van tekstberichten. Deze app stuurt het identificatienummer van de iPhone door naar acht reclamebureau's en de locatie van de telefoon en informatie over de leeftijd en het geslacht van de gebruiker naar twee bureau's. Ook Pandora, een muziekapp, verstuurt informatie over de leeftijd, geslacht, locatie en de identificatie van het toestel naar meerdere advertentienetwerken. Ook Paper Toss en Grindr versturen privacygevoelige informatie.

Apple liet in een reactie naar WSJ weten dat zij richtlijnen hebben opgesteld die de gebruiker's privacy moet beschermen. Zo moet een app voor het versturen van de locatie van het toestel altijd toestemming vragen aan de gebruiker. Uit het onderzoek van WSJ blijkt echter dat dit lang niet altijd het geval is. Apple wilde echter niet zeggen of de apps die deze informatie zonder toestemming versturen daarmee in overtreding waren van de regels voor de App Store.

Meer informatie over het onderzoek kun je vinden bij WSJ.

0 Reactie(s) op: ´Persoonlijke informatie ligt op straat met veel apps´

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.