'Pc-makers stappen uit de tabletmarkt'

Door: rene-schoemaker | 17 november 2011 11:07

Nieuws

De markt voor tablet pc's zal worden gedomineerd door contentaanbieders als Amazon. Pure pc-leveranciers als HP, Acer en Dell zullen zich uit de markt terugtrekken.

Dat schrijft DigiTimes, de Taiwanese ict-website die goed ingevoerd is in de plaatselijke industrie. De journalisten van DigiTimes hebben gepraat met bronnen in de toeleveringsindustrie die zeggen dat de traditionele pc-leveranciers hun machtsspel via prijsconcurrentie niet kunnen spelen. Contentaanbieders als Amazon en Barnes & Noble bieden al tablets aan tegen scherpe prijzen. Daar kunnen de pc-leveranciers niet tegenop.

Amazon biedt de Kindle Fire al aan tegen een prijs van 199 dollar, B&N heeft aangekondigd met de Nook Simple Touch te komen voor 99 dollar. Apple hanteert voor zijn iPads hogere prijzen, maar heeft weer een andere aantrekkingskracht op consumenten, zoals merkmagie en design. Volgens de door DigiTimes aangehaalde bronnen wordt de hardware uiteindelijk gratis, omdat spelers als Amazon en B&N het moeten hebben van hun contentplatform.

Nokia komt eraan

DigiTimes laat zich niet uit over een derde categorie aanbieders die de markt binnenkomt, de leveranciers van smartphones. Eerder deze week liet een manager van de Franse tak van Nokia zich ontvallen in juni met een tablet pc te komen die draait op Windows 8. Dat zou erop kunnen duiden dat Microsoft Windows 8 in de eerste helft van het komende jaar wil uitbrengen. Het bedrijf is tot nu toe erg vaag geweest over het ontwikkelschema van het nieuwe besturingssysteem.

Topman Steve Ballmer hintte dit voorjaar op een release van Windows 8 in 2012, maar dat werd later officieel tegengesproken door een woordvoerder. Die zei dat Microsoft zich voorlopig blijft concentreren op Windows 7 op nieuwe apparaten. Nokia is zoals bekend zeer nauw verweven met Microsoft, met name op het gebied van smartphones. Beide bedrijven bouwen samen aan de verdere ontwikkeling van het mobiele besturingssysteem Windows Phone 7.

Content belangrijker dan hardware

Met de introductie van een tablet pc volgt Nokia niet alleen grote concurrent Apple, maar ook Samsung, HTC, Research in Motion en Motorola. De laatste drie zijn nog niet erg succesvol, terwijl de eerste twee een bittere strijd uitvechten, in en buiten de rechtszaal. Volgens Ben Wood, directeur van onderzoeksbureau CCS Insight, zal Nokia met Microsoft meer doen dan alleen het apparaat zelf uitbrengen. De belangrijkste factor voor succes is wat voor content en diensten beide willen aanbieden via de tablet. Amazon en B&N hebben laten zien dat dat een doorslaggevende factor kan zijn.

0 Reactie(s) op: 'Pc-makers stappen uit de tabletmarkt'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.