'Patentoorlogen zijn een natuurlijk verschijnsel'

Door: Jasper Bakker | 14 november 2012 12:03

Mac

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Patentenkoning IBM stelt dat er niets mis is met het huidige patentsysteem in de VS. Patentgevechten zoals tussen Apple en Samsung zijn normaal, en niets nieuws.

IBM's hoofdjurist op patentgebied Manny Schecter spreekt de notie tegen dat het Amerikaanse patentsysteem kapot is. De zogeheten patentoorlogen, op het gebied van smartphones, zijn volgens hem een natuurlijk verschijnsel. Dit geldt ook voor het grote gevecht van Apple tegen Samsung, waarbij laatstgenoemde tot op heden aan het kortste eind trekt.

Noodzakelijk

“Patentdisputen zoals deze zijn een natuurlijk onderdeel van een fel concurrerende industrie", stelt Schecter. Hij verdedigt zijn werkveld in een opinie-artikel gepubliceerd door techmagazine Wired. “Waarom zou een bedrijf miljarden dollars besteden aan de bouw van een microprocessorfabriek die duizenden geschoolde werknemers in de VS werk verschaft, als het zijn technologie alleen kan beschermen door patenten te verkrijgen in andere landen?"

“Waarom zou een investeringsmaatschappij een social-networking dienstverlener financieren als het bedrijf geen patenten kon krijgen op zijn innovatieve software-backbone, om te voorkomen dat anderen het makkelijk kopiëren?" Schecter pleit voor de noodzakelijkheid van patenten én van het huidige patentensysteem. Afschaffing - al dan niet gedeeltelijk - van het huidige systeem zal innovatie, investeringen, werkgelegenheid en veel meer kosten, waarschuwt hij.

Niets nieuws

De IBM-topjurist stelt dat dit economische risico geen vergezochte doemsvoorspelling is, maar dat die toekomst door sommigen actief wordt gepromoot. Door diegenen die het Amerikaanse patentsysteem in zijn geheel of gedeeltelijk willen afschaffen. Sommige voorstellen voor wijziging van de huidige opzet van patenten in de VS zijn een reactie op de nu lopende patentoorlogen, schrijft Schecter.

Maar dergelijke conflicten, ook grootschalige, zijn een natuurlijk verschijnsel en niets nieuws. De jurist haalt eerdere gevechten aan en gaat daarbij flink terug in de geschiedenis: naaimachines, vliegen met vleugels, landbouw, en de telegraaf. Elk van die uitvindingen heeft de opkomst van enorme technologische vooruitgang ingeluid, schrijft Schecter.

Van vliegtuigen tot naaimachines

“En elk heeft soortgelijke ophef over het patentsysteem veroorzaakt." Hij verwijst naar een lijvig artikel in het tijdschrift van het Amerikaanse Smithsonian museum. Daarin worden historische, grote patentconflicten opgesomd en geduid. Van vliegtuiguitvinders de gebroeders Wright, via wiskundig analist Isaac Newton, laser-bedenker Gordon Gould, cornflakes-verkoper Kellog, en naaimachinefabrikant Singer. Ook daarbij was er al sprake van patenttrollen.

Patenten vertegenwoordigen waarde, maar lijden ook aan kwaliteitsgebrek.

Lees verder op pagina 2.

0 Reactie(s) op: 'Patentoorlogen zijn een natuurlijk verschijnsel'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.