'Microsoftconsortium bedreigt open source'

Door: rene-schoemaker | 04 januari 2011 11:14

Mac

Het Open Source Initiative wil dat het Duitse kartelbureau onderzoek doet naar de overname van honderden Novell-patenten door een consortium dat geleid wordt door Microsoft. "Dit is een bedreiging."

Het consortium CPTN Holdings, dat geleid wordt door Microsoft, heeft in totaal 882 patenten overgenomen van Novell. De deal was onderdeel van de overname van Novell door Attachmate. CPTN Holdings is speciaal voor de aankoop van de patenten opgericht, enkele weken voordat Attachmate met een bod kwam op Novell. Andere bedrijven die participeren in CPTN Holdings zijn Apple, Oracle en EMC.

Het Open Source Initiative (OSI) stelt dat de overname van de patenten door het Microsoft-consortium “potentieel een nieuwe en niet eerder voorgekomen bedreiging tegen open source software. Volgens OSI hebben de deelnemers aan het consortium meerdere malen gesteld dat open source software, en dan met name Linux, een bedreiging is voor de eigen business. “Microsoft en Oracle hebben beide in hun jaarrekeningen gesteld dat open source een concurrerende bedreiging is voor hun zakelijke belangen”, schrijft OSI in de verklaring aan het Duitse kartelbureau.

Fear, uncertainty and doubt

“De aankoop van patenten van een belangrijke Linux-leverancier is gehuld in geheimzinnigheid”, zegt OSI verder. “Geheimzinnigheid hoort nu eenmaal bij zakelijke transacties, maar kan ook impliceren dat er sprake is van slechte bedoelingen. Wordt die geheimzinnigheid gebruikt om meer fear, uncertainty and doubt (FUD) te verspreiden?”

Volgens OSI betekent de oprichting van CPTN een belangrijke verstoring van de markt als het gaat om concurrentie. CPTN heeft volgens de open source-voorvechters geen enkel belang bij het promoten en ondersteunen van open source . “Het is een dekmantel op patentaanvallen te doen op open source.”

0 Reactie(s) op: 'Microsoftconsortium bedreigt open source'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.