'Microsoft stopt weer snel met eigen tablet'

Door: rene-schoemaker | 20 juni 2012 11:44

Nieuws

Microsoft gaat helemaal geen tablets verkopen. De Surface is alleen bedoeld om Windows 8 te promoten. De echte producten moeten gewoon van HP, Acer en Asus komen.

Acers oprichter Stan Shih denkt dat Microsoft een Googletje doet: een apparaat met nieuwe besturingssysteem in de markt zetten als test- en marketingmodel om de massaproductie vervolgens aan de “echte" hardwareleveranciers over te laten. Google deed dat met zijn smartphone Nexus en volgens Shih gaat Microsoft diezelfde kant op.

“Als het zijn doel heeft bereikt, zal Microsoft niet meer met nieuwe modellen komen", zegt Shih tegen DigiTimes. “Microsoft heeft niet echt de intentie om onder eigen label tablets aan te bieden." Microsoft zou met de actie de industrie “willen aanmoedigen", is de stellige overtuiging van de Acer-oprichter.

Volgens Shih heeft Microsoft er ook helemaal geen belang bij om zelf hardware te verkopen, omdat dat veel minder winst oplevert dan het verkopen van licenties op zijn softwareproducten. Daarnaast zal het vermarkten van tablets nieuwe uitdagingen opleveren voor Microsoft, zoals productmanagement, distributie en after-sales en onderhoudsdiensten.

Pegatron heeft Surface gemaakt

Inmiddels is ook bekend wie voor Microsoft de hardware heeft gemaakt. Nokia kon het al niet zijn, Samsung was een optie, maar het blijkt Pegatron te zijn. Dat heeft DigiTimes uit zijn rijke variëteit aan bronnen in het Taiwanese circuit vernomen. De prijs van de Windows 8 Pro-versie met Ivy Bridge-processor gaat minstens 799 dollar bedragen, het Windows RT-model (met Nvidia Tegra 3) komt boven de 599 dollar.

Pegatron produceert ook iPhones voor Apple en heeft eerder dit jaar een conflict met Cupertino gehad. Pegatron fabriceerde ook de Zenbook, maar die leek te veel op de MacBook. Pegatron koos onder druk van Apple eieren voor zijn geld.

Pegatron heeft al "een band" met Microsoft

Dat deed het Taiwanese bedrijf eerder al in een dispuut met Microsoft over het gebruik van Android op zijn apparaten. Microsoft dwong Pegatron tot het betalen van licentiegeld voor het gebruik van Android omdat dat besturingssysteem volgens Microsoft enkele van zijn patenten schendt. Pegatron was een van de laatste fabrikanten die onder de druk van Microsoft bezweek.

Volgens Reuters werden de hardwarepartners van Microsoft verrast door de presentatie van de Surface. Een aantal kregen pas vrijdag, drie dagen voor de presentatie, een telefoontje van Microsofts Windowsbaas Steven Sinofsky. In dat gesprek werd de naam van de tablet of zijn specificaties niet genoemd.

Acer en Asus overvallen door Microsoft

Bronnen bij Acer en Asus zeggen tegen Reuters dat zij voor het eerst van de tablet hoorden tijdens de persconferentie van Ballmer, afgelopen maandagnacht. “Onze topmanagers hebben het niet eerder gehoord", zegt een Acermanager. “We waren nogal verrast."

Ook Dell heeft inmiddels wat van zich laten horen. In een emailreactie op een vraag van Cnet zegt het bedrijf: “Dell kijkt ernaar uit om een volledig gamma aan Windows 8-tablets te bieden later dit najaar." Het bedrijf weigert te zeggen wanneer het door Microsoft op de hoogte is gesteld en ook HP weigert daarop in te gaan. Lenovo liet zich in dezelfde bewoordingen uit als Dell.

Maar volgens anonieme bronnen bij de hardwareleveranciers leeft er het gevoel verraden te zijn door Microsoft, meldt Reuters. “Dit is altijd een twistpunt geweest tussen Microsoft en zijn partners, dat het bedrijf in de hardwarebusiness gaat."

0 Reactie(s) op: 'Microsoft stopt weer snel met eigen tablet'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.