'Microsoft en BlackBerry blijven factor in smartphones'

Door: rene-schoemaker | 01 februari 2013 10:49

Nieuws

Microsoft en BlackBerry spelen wel degelijk een aardige rol in de markt voor smartphones en kunnen niet worden afgeschreven. Ze zijn concurrerend genoeg om het spel met Apple en Android mee te spelen.

Dat zegt ABI Research, dat heeft gekeken naar het wereldwijde gebruik van smartphones. Microsofts Windows Phone en BlackBerry 10 zullen klein zijn, maar: “Het is geen race tussen twee paarden, eerder een race van twee paarden met twee pony's", tekent Techcrunch op uit ABI's laatste rapport. Met die twee paarden worden natuurlijk Apple's iPhone en de Android-smartphones bedoeld.

Aan het einde van dit jaar zullen er 45 miljoen smartphones met Windows Phone in gebruik zijn, zegt ABI Research. Daarbij komen dan 20 miljoen smartphones met het deze week officieel uitgekomen BlackBerry 10. Dat komt dan op respectievelijk 3,2 procent en 1,4 procent marktaandeel. Android eindigt het jaar met 57 procent marktaandeel, iOS met 21 procent.

Net genoeg massa om mee te blijven spelen

De marktaandelen van Microsoft en BlackBerry zijn in massa net genoeg om de interesse van ontwikkelaars te blijven wekken, zegt ABI. En dat is weer belangrijk om relevant te blijven. “De grootste angst voor zowel Microsoft als BlackBerry is dat de aanvankelijke verkopen van hun smartphones teleur zullen stellen en daarbij de interesse van ontwikkelaars gaat verliezen", schrijft Aapo Markkanen, analist bij ABI. “Dat is dan werkelijk het einde van elk uitzicht op succes." Maar zoals het er nu uitziet, blijven Microsoft en BlackBerry “in the game".

Markkanen zegt tegen Techcrunch niettemin dat hij niet verwacht dat BlackBerry en Microsoft in de komende vijf jaar groeicijfers hoger dan 9 procent kunnen verwachten. “Het wordt een langzame stijging." Die stijging komt dan vooral door de groei van de markt zelf. Die is voorzien op 44 procent voor smartphones en 125 procent voor tablets dit jaar. Analistenbureau Ovum is overigens meer pessimistisch over BlackBerry. Eerder deze week beschouwde dat Britse bureau BlackBerry nog als een langzaam uitstervend platform.

0 Reactie(s) op: 'Microsoft en BlackBerry blijven factor in smartphones'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.