'iPad maakt Apple grootste speler op pc-markt'

Door: Elmar Rekers | 31 januari 2012 11:45

Nieuws

Apple is in het vierde kwartaal van 2011 fabrikant HP voorbij geschoten en is nu de grootste speler op de pc-markt. Dat blijkt uit cijfers die onderzoeksbureau Canalys maandag presenteerde. Hierbij werd ook de iPad-verkoop meegenomen.

Apple verscheepte in het laatste kwartaal van 2011 ruim 15 miljoen iPads en zo'n 5 miljoen Mac-computers. Hiermee neemt Apple volgens Canalys 17 procent van de wereldwijde pc-markt voor zijn rekening.

Het totale aantal verscheepte pc's in het vierde kwartaal groeide met 16 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder, naar een totaal van 120 miljoen. Volgens de onderzoekers waren het hierbij vooral tablets die voor de groei van deze markt zorgden.

Onder 'pc-markt' verstaat Canalys naast desktopcomputers ook laptops, netbooks en tablets. Zo verklaart het onderzoeksbureau in zijn rapport. Waren de tablets niet meegenomen in het onderzoek dan zou de pc-markt met 0,4 procent zijn gekrompen volgens de onderzoekers.

Windows 8-tablets

Naast Apple wist ook fabrikant Lenovo zijn marktaandeel uit te bouwen. Acer, Dell en HP zagen hun aandeel op de pc-markt in het laatste kwartaal echter licht teruglopen. Willen de Windows-fabrikanten hun positie verstevigen dan moeten ze volgens onderzoeker Tim Coulling hopen op een snelle introductie van Windows 8.

"Er bestaan nog een hoop vragen over de manier waarop Microsoft zich zal manifesteren op de tabletmarkt", zegt Coulling. "Hoewel de eerste indrukken van Windows 8 veelbelovend zijn, moet Microsoft zich nu vooral focussen op het lanceren van een intuïtieve gebruikerservaring die die minder zwaar op de hardware leunt."

Hoewel Canalys verwacht dat de vraag naar de dunne ultrabooks later dit jaar zal aantrekken, zal deze laptopmarkt de komende maanden zwaar onder druk komen te staan door de komst van de iPad 3.

0 Reactie(s) op: 'iPad maakt Apple grootste speler op pc-markt'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.