'iPad bedreigt netbooks en laptops'

Door: ernst-jan-hamel | 01 april 2010 15:05

Nieuws

De eerste iPad-recensies zijn overwegend positief. De ene ziet in de tablet een laptop-vervanger voor de simpele computergebruiker, de ander voorspelt onheil voor netbooks.

De tablet heeft de potentie om de markt voor draagbare computers diepgaand te veranderen, "en om de sterke positie van de laptops aan te vallen", schrijft Walt Mossberg van The Wall Street Journal in zijn recensie.

"Als je computers gebruikt voor het web, aantekeningen, sociale netwerken en e-mail, en foto's, video's, boeken, tijdschriften en muziek consumeert, dan kan dit toestel iets voor jou zijn", aldus Mossberg. "Als je grote spreadsheets en lange documenten maakt, je mail uitgebreid wil organiseren, of wil videochatten, dan is de iPad niet jouw apparaat."

Verder meldt Mossberg dat de tablet "razendsnel" is en de batterij 11,5 uur meegaat, langer dan de 10 uur die Apple aanvankelijk beloofde.

'Netbooks moeten zich aanpassen'

Edward C. Baig van USA Today noemt de iPad een 'winnaar'. Baig denkt dat vooral netbooks waardeloos worden met de iPad als concurrent. "Ze moeten zich aanpassen of verdwijnen - zeker gezien het feit dat de prijs van netbooks niet veel verschilt met die van de goedkoopste iPad."

David Pogue van The New York Times is ook te spreken over de tablet. "De iPad is zo snel en licht, het multi-touch scherm zo helder en snel reagerend, de software zo makkelijk en intuïtief, dat dit een nieuwe categorie gadget is", schrijft Pogue.

Geen GPS

Kritiek is er natuurlijk ook, op het ontbreken van Flash, een ingebouwde webcam en multitasking. Ook ontbreekt GPS in de Wi-Fi-versie, ontdekte Wall Street Journal-recensent Walt Mossberg. Dat maakt applicaties als Google Maps een stuk minder functioneel.

Pogue merkt op dat je niet goed kan lezen in direct zonlicht. Verder kan je de e-books uit de iBookstore niet op een ander apparaat lezen, zelfs niet op een Mac of iPhone. Het aanbod (60.000 titels) valt Pogue ook tegen.

'Nog een apparaat meezeulen?'

Pogue is de meest kritische van de drie. Door alle dingen die de iPad niet kan, vraagt hij zich af of er wel plek is voor nóg een apparaat. "Je kan een laptop voor minder geld krijgen - met een volledig toetsenbord, DVD-drive, USB-aansluitingen, ruimte voor een SD-kaart, een camera, et cetera. Daarnaast: als je al een laptop en een smartphone hebt, wie gaat er dan nog een derde machine meezeulen?"

Vanaf zaterdag wordt de in januari gepresenteerde iPad in de VS verkocht. Voor Nederland is nog geen releasedatum bekend.

Bron: Webwereld

0 Reactie(s) op: 'iPad bedreigt netbooks en laptops'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.