'iOS 7 is afzichtelijk en ouderwets'

© PXimport

'iOS 7 is afzichtelijk en ouderwets'

Geplaatst: 27 juni 2013 - 05:47

Aangepast: 13 december 2022 - 12:49

Redactie Computer!Totaal

Apple’s nieuwe besturingssysteem voor de iPhone en iPad heeft een monsterlijke interface meegekregen, vindt columinst Alex Burinskiy.

Apple’s succes van afgelopen jaren is voornamelijk te danken aan het design van zijn producten. Het spreekt grote groepen gebruikers aan, van mainstream consumenten tot zakelijke professionals. Andere bedrijven zijn er nooit in geslaagd het succesvolle design te kopiëren; daardoor zitten we nu opgescheept met talloze look-alikes van de Macbook Air en Macbook Pro en is Windows sterk op OS X gaan lijken. (Dit werkt twee kanten op: Waar Microsoft features als Spotlight, Stickies en Widgets gekopieerd heeft, heeft Apple de Finder zijbalk en de terug en voorwaarts knoppen overgenomen vanuit Windows.)

Maar de iPhone is al vanaf het begin een zeer bijzonder apparaat geweest door de smartphonemarkt sinds het verschijnen ervan in 2007 op zijn kop te zetten. Sindsdien heeft Apple het echter lastig gekregen om de Android-gebaseerde concurrentie voor te blijven. Zij kopieerden functionaliteit uit iOS en gingen soms zelfs een stapje verder dan Apple. Gelukkig voor Cupertino is er nauwelijks bedreiging vanuit Microsoft, dat op een laat moment de smartphonemarkt betrad en voorlopig weinig in de melk te brokkelen heeft.

Tijdens de eerder deze maand gehouden Worldwide Developers Conference (WWDC) liet Apple de volgende versie van het iOS 7 besturingssysteem zien. Ik weet dat het nog een bèta betreft en dat er veel kan veranderen voordat iOS 7 later dit jaar vrijgegeven wordt, maar wat ik er tot dusver van heb gezien, doet me verbazen over de keuzes die het designteam heeft gemaakt en welke kant de directie van Apple hiermee op wil gaan. Het bedrijf lijkt over de hele linie zaken te vervlakken, van de functietitel van ontwerper Jonathan Ive (hij is nu Senior VP Design in plaats van hoofd van het Industrial Design) tot de icoontjes in het nieuwe iOS 7.

Op de WWDC, noemde Apple CEO Tim Cook iOS 7 “de grootste verandering voor iOS sinds de introductie van de iPhone, door een verpletterende nieuwe interface te bieden”. Ik ben het eens met de grote verandering die het brengt, alleen laat “verpletterend” naar mijn idee een nare smaak in de mond na.

Mijn eerste indruk van iOS 7 is dat het lijkt op de liefdesbaby van Android en Windows; het is een verbijsterend afscheid van Apple’s eerdere innovatieve ontwerpideeën. Om te beginnen heeft het vergrendelscherm niet langer de ontgrendel-swipe onderaan het display, die wat mij betreft sowieso voor het hele scherm een facelift kon gebruiken. Hoewel het scherm een helderder digitale klok heeft gekregen, lijkt het vergrendelscherm sterk op Android.

Ik vroeg me af of Apple iets was vergeten of probeerde een grap te maken, maar dat deed het niet. Zonder ontgrendeling-switch – dat tot nog toe van elke iOS-versie deel uitmaakte – ziet het er naakt uit. Je ziet in de Engelstalige versie alleen “slide to unlock” staan, met daarmee een pijltje naar boven, wat mijns inziens alleen verwarring oplevert.

Dit heeft niets te maken met Ive’s verklaring over “orde aanbrengen in complexiteit”. Deze verandering brengt juist complexiteit aan een eerdere orde aan. Als voormalig medewerker van een Apple-winkel, kan ik je melden dat enkel deze verandering een hoop vragen van iPhone-gebruikers zal opleveren over hoe ze hun scherm kunnen ontgrendelen. En dat is zelfs voordat ze beginnen met het gebruik van iOS 7.

Een andere verandering in iOS 7 is beter bruikbaar. Met live multitasking wordt het voor gebruikers mogelijk om te wisselen tussen live en realtime geüpdate apps in plaats van dat apps gepauzeerd worden als ze naar de achtergrond verdwijnen. De nieuwe functie ziet er aardig uit, maar het is minder dan ik zou verwachten van Apple. Hoewel multitasking nu op gelijke hoogte gebracht wordt met Android, gaat Apple niet zo ver door ook verticale multitasking door te voeren (behalve om apps uit te schakelen). Horizontaal bedienen is kennelijk voldoende. Buiten het feit dat iOS het thuisscherm van de gebruiker laat zien (in tegenstelling tot de zwarte achtergrond in Android), is alles verder hetzelfde geworden.

[youtube]6h0PrSImGJk[/youtube]

Aangezien dit volgens Apple een belangrijke nieuwe feature betreft, had het bedrijf meer kunnen doen om visueel gezien superieur te worden aan Android. Wat dacht je van een pinch-functie om het multitasking-scherm te sluiten en terug te keren naar je laatst gebruikte app. Of stel dat je hetzelfde zou kunnen doen door gewoon op de achtergrond te tikken. Aangezien de wens van Apple luidt om de gehele gebruiksinterface “vloeiend” te laten verlopen, is dit een uitgelezen mogelijkheid voor het bedrijf om te laten zien waartoe het in staat is.

Zoals anderen al hebben opgemerkt, oogt de rest van de iOS 7 erg vlak en erg wit en zijn de nieuwe icoontjes deels geslaagd en deels minder geslaagd. De Agenda, Foto’s en Kiosk icoontjes verspillen mogelijk prachtige achtergrondruimte door een witte opvulling van het vierkant te tonen. Het icoontje van Foto’s zegt mij in niets dat je hier de foto’s van het OS zou kunnen vinden, maar doet me eerder denken aan een Paint-achtige applicatie.

En dan zijn er nog de apps zelf. Er zijn veel welkome features; zo ondersteunt Safari meerdere tabbladen in plaats van zich te beperken tot acht pagina’s – ook dit is een voorbeeld waar Apple achterstand probeert in te halen op Chrome voor Android. De Weer-app is ook verbeterd en toont een gelikte nieuwe look met geanimeerde achtergronden. Maar toen ik op Mail drukte, moest ik twee keer met mijn ogen knipperen. In iOS 7 ziet Mail er echt uit als een verlepte versie van Outlook 2013. Ze kennen beide het blauw-op-witte thema, met icoontjes in het wireframe die sterker doen denken aan Outlook dan aan iOS. Het is voor mij een aanwijzing dat Apple en Microsoft in het geniep softwareontwikkelingslabs delen. Zakelijke gebruikers zullen misschien wel blij worden van dit Microsoft-ontwerp.

Ook de app Berichten heeft een facelift gekregen, maar ook dit heeft niet positief uitgepakt. Berichten heeft een flets ontwerp en kent ook een witte Outlook-achtige uitstraling. Berichten en SMS’jes verschijnen in witte tekst tegen een blauwe of groene achtergrond. De tekst vloeit in elkaar over, waardoor het lastiger te lezen is. En de mogelijkheid om meerdere berichten tegelijkertijd te wissen mist nog steeds, wat eigenlijk idioot is aangezien je dit wel al langere tijd kunt in de Mail-app.

Tot slot komen we tot de foto’s en de Camera-app. De camera is voor veel iPhone-gebruikers cruciaal geworden, met name door de opkomst van Instagram, Facebook en Twitter. Ik zou zeggen dat de hardware in de iPhone meestal beter is dan die in Android-devices, maar Android geeft meer cameraopties dan iOS. Toch heeft Apple een aantal filters toegevoegd die je kan toepassen op foto’s die je maakt met de iPhone. Enkele jaren terug was dat baanbrekend geweest, maar nu is het eerder noodzaak geworden. Ik ben voor het toevoegen van filters, maar ik wil ook kleurcorrectie of het aanpassen van gezichten, zoals je nu in Android kunt. Apple loopt op dit vlak nog steeds achter, alhoewel ik niet verwacht dat het hordes boze iPhone-fans oplevert.

Concluderend kan ik zeggen dat ik nog steeds van Apple houd; ik heb genoeg Apple-spullen in huis om dat te bewijzen. Maar ik hoop wel dat iOS drastisch veranderd voordat het gelanceerd wordt. Het moet meer UI-opties bieden dan “wit” en “vlak”. De huidige look heeft weinig met Apple te maken. Tijdens WWDC, zei Ive: “We hebben design altijd gezien als iets dat zoveel meer is dan hoe iets eruit ziet.” Ik ben het daar deels mee eens: iOS is nog steeds een sterk OS, maar het huidige ontwerp doet vrezen voor Apple’s cultuur en kernwaarden. Ik wil dat Apple leidend is, niet volgend.

Bron: Computerworld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten