'Impact aardbeving Japan op pc-markt beperkt'

Door: rene-schoemaker | 15 maart 2011 14:35

iPad

De aardbeving in Japan heeft weinig effect op de levering van pc’s, tablets en andere computerapparaten. De industrie zal slechts kort last hebben van stagnatie in de levering van componenten.

Wel zal het nog enkele weken duren voordat de werkelijke schade en consequenties van de natuurramp in Japan duidelijk worden. Toch verwacht zegt analistenbureau Canalys dat het effect op de pc-markt klein is. De marktonderzoeker verwacht dat de huidige politieke onrust in Noord-Afrika en het Midden-Oosten meer impact heeft op de ict-industrie. “In die regio’s is de markt vrijwel stil komen te staan. Het is onduidelijk hoelang die situatie nog voortduurt.”

Canalys ziet enorme groei dit jaar wat betreft tablets, met vanzelfsprekend de iPad als grote winnaar. De notebook en netbook hebben het moeilijk. Wat betreft notebooks is er nog enige groei te behalen in de zakelijke markt. Daar worden nog steeds oudere systemen vervangen, met name door de overschakeling op Windows 7. Het aantal notebooks dat echter nog op voorraad ligt in West-Europa is enorm en houdt leveringen van nieuwere systemen tegen.

Netbooks verliezen van tablets

Niettemin verwacht Canalys dat de wereldwijde levering van notebooks dit jaar met 8 procent stijgt. Daarentegen zal het aantal netbooks dat de fabrieken uitkomt, dalen met 13 procent. Dit jaar daalt de productie van die kleine, minder krachtige laptops naar 34 miljoen stuks. Dat is veel minder dan de hoeveelheid tablets die uiteindelijk dit jaar worden gemaakt. De productie van dat mobiele apparaat gaat in de loop van 2011 omhoog naar 52 miljoen stuks.

Apple pakt daar volgens Canalys 75 procent van. Dat komt vooral doordat de iPad 2 de tabletverkoop nog verder zal versnellen. Traditionele spelers in de markt als Microsoft, Intel en AMD verliezen daardoor marktaandeel in de gehele pc-markt (dus met tablets meegerekend).

Zakelijke groeimarkt

De tablets zullen niet alleen in de consumentenmarkt veel winnen, maar vooral in de zakelijke markt. Daarin is hun aandeel nog minimaal, dus zal de groei exceptioneel zijn, zegt Canalys. Volgens het analistenbureau komt voor tablets uit op een groeipercentage van 5397 in de zakelijke markt.

0 Reactie(s) op: 'Impact aardbeving Japan op pc-markt beperkt'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.