'Hofleverancier Samsung krijgt kleinere rol bij iPhone 5'

Door: chris-koenis | 07 september 2012 11:21

Nieuws

Samsung gaat minder geheugenchips leveren aan Apple. De Koreanen waren hofleverancier voor chips voor de iPhone, maar Apple bouwt de relatie af nu de productie van de iPhone 5 op gang komt.

Apple heeft zijn gebruikelijke mega-order bij chipmaker Samsung voor de productie van iPhones verkleind nu het met de iPhone 5 aan de slag gaat. Samsung is normaal gesproken Apples hofleverancier van chips en levert naast de iPhone ook geheugenchips voor de iPad en iPod. Een bron laat Reuters weten dat deze productie is teruggeschroefd bij de maak van de aanstaande iPhone.

Apple onderhandelt met anderen

Apple zoekt namelijk naar diversiteit bij de supply-chains van zijn geheugenchips. Hoewel Samsung daar onderdeel vanuit blijft maken, lopen er onderhandelingen met andere partijen. Deze zomer lekte uit dat Apple de Taiwanese chipproducent TSMC daarbij mogelijk als partner wil aantrekken.

TSMC, de grootste onafhankelijke fabrikant van halfgeleiders ter wereld, zou alle papieren reeds op orde hebben en een deel van de productie van Apple gaan overnemen. In de Koreaanse media worden inmiddels ook Toshiba, Elpida Memory uit Japan en het Koreaanse SK Hynix genoemd als mogelijke chipleveranciers van Apple-producten.

'Apple heeft Samsung nodig'

Analisten menen desondanks dat het niet eenvoudig zal zijn voor Apple om snel over te schakelen van Samsung naar andere chipfabrikanten. “Het bedrijf moet dan de hele chipset opnieuw ontwerpen. Samsung was daar vanaf het begin nauw bij betrokken en heeft wat intellectuele eigendomsrechten op die chipset. Apple kan verschillende andere leveranciers gebruiken maar Samsung en Apple hebben elkaar nodig", liet de Koreaanse analist Seo Won-seok deze zomer al weten.

Toch spelen volgens Reuters patenten ditmaal geen rol . Het terugschroeven van Apples order aan Samsung zou volgens de bron niets te maken hebben met het langslepende en wereldwijde nog altijd lopende patentenconflict tussen de twee grootmachten. Cupertino zou slechts willen spreiden in leveranciers bij al zijn toekomstige producten.

0 Reactie(s) op: 'Hofleverancier Samsung krijgt kleinere rol bij iPhone 5'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.