'Goedkopere iPhone 4 koud kunstje voor Apple'

Door: gregg-keizer | 24 augustus 2011 10:45

Nieuws

'Totaal verwacht' brengt Apple naast de iPhone 5 ook een goedkoper model uit, zeggen analisten.

Het nieuws dat Apple aan een goedkopere iPhone 4 zou werken, komt niet uit te lucht vallen, zegt analist Ezra Gottheil van Technology Business Research. De 'nieuwe' iPhone 4 zou binnen enkele weken gelanceerd gaan worden.

Lees ook:

5 onheilspellende iPhone 5 geruchten

5 Gewaagde iPhone 5 geruchten

5 iPhone 5 fabeltjes

De iPhone 4 antenneproblemen uitgelegd

Apple heeft eerder met dit bijltje gehakt zegt Gottheil over het voornemen van het bedrijf om de standaard 16GB opslagcapaciteit van de iPhone 4 te halveren en dit goedkopere toestel naast de iPhone 5 te positioneren.

Toen Apple vorig jaar zomer met de iPhone 4 kwam, deed het precies hetzelfde met het topmodel van destijds: de iPhone 3GS. Toen werd de prijs van het model uit 2009 met 100 euro verlaagd en ging de opslagcapaciteit van 16 naar 8GB.

Dezelfde truc als bij de iPhone 3GS

Weer een jaar eerder deed het bedrijf ook bijna hetzelfde. Bij de introductie van de iPhone 3GS werd ook besloten de verkoop van de iPhone 3G door te zetten, tegen een verlaagde prijs. De iPhone 3GS wordt in Nederland en de VS nog steeds verkocht en kreeg in januari dit jaar opnieuw een prijsverlaging.

Geruchten over een iPhone-light werden nooit werkelijkheid, maar zijn altijd rond blijven zingen. In plaats van met een apart toestel met mindere specificaties te komen, verlaagt Apple de prijs gewoon van het topmodel van vorig jaar.

"Voor Apple snijdt het mes aan twee kanten", zegt Gottheil. "Aan de ene kant wordt het merk niet teniet gedaan en worden iPhone kopers verleid tot het aanschaffen van het laatste model en aan de andere kant kan het gewoon doorgaan met de distributie van het goedkopere model." Gottheil ziet dan ook geen reden waarom Apple deze strategie zou wijzigen.

"De gemiddelde verkoopprijs van de iPhone kent geen neergaande trend", zegt de analist. "Deze blijft rond de 500 euro schommelen. Dat betekent ook dat Apple weinig concessies op de marges van de toestellen hoeft te doen."

Apple blijft rond de 400 euro verdienen aan iedere verkochte iPhone, blijkt uit de meest recente kwartaalcijfers. Op iPhones van de oudere generatie verdient het ongeveer evenveel als op het laatste model.

Klanten krijgen keuze aangeboden en ook telecomproviders verdienen goed aan de 1 of 2-jarige contracten die met de toestellen gepaard gaan, zegt Gottheil.

'Oude toestellen worden gedumpt'

Analisten, waaronder Gottheil, verwachten de iPhone 5 (of iPhone 4S) niet voor oktober dit jaar het licht zal zien. Op het moment dat dit toestel uitgebracht wordt, zal Apple de prijs van de iPhone 4 halveren, samen met het interne geheugen. Het lijkt erop dat Apple daarom nu van de overtollige 3GS-toestellen af wil komen. Een van de meest concrete aanwijzingen hiervoor is de aanbieding die de winkelketen Best Buy afgelopen maandag deed, namelijk door een iPhone 3GS gratis bij ieder tweejarig AT&T-contract te leveren.

Sommige analisten denken dat Apple toch nog met een light-model voor de Chinese en andere opkomende markten gaat komen. Zo'n toestel kan de verkoop van iPhones in de BRIC-landen een boost geven, denkt analist Brian White van Ticonderoga Securities. Daarnaast verwacht hij dat de uitrol van de iPhone 5 en de versimpelde iPhone 4 aanmerkelijk sneller zal verlopen dan voorgaande jaren het geval was omdat Apple de tijd lijkt te nemen voldoende voorraad op te bouwen.

Door de nieuwe iPhone sneller in China uit te brengen dan bij de iPhone 4 het geval was, zou Apple sneller kunnen cashen in de 'exploderende' Chinese smartphonemarkt. White schat dat het aantal 3G-abonnementen in het land in een jaar tijd zal verdubbelen van 125 naar 250 miljoen.

0 Reactie(s) op: 'Goedkopere iPhone 4 koud kunstje voor Apple'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.