'Cook was tegen Jobs' Samsung-oorlog'

© CIDimport

'Cook was tegen Jobs' Samsung-oorlog'

Geplaatst: 11 februari 2013 - 11:17

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Jasper Bakker

Apple-ceo Tim Cook wou Samsung niet aanklagen, wat zijn voorganger Steve Jobs wel heeft gedaan. Cook deinsde terug omdat Samsung een kritieke componentenleverancier is.

Apple-grondlegger Steve Jobs is in 2011 een felle patentoorlog begonnen tegen Samsung. Die Zuid-Koreaanse firma maakt niet alleen eigen smartphones en tablets, maar fabriceert ook veel cruciale componenten voor Apple. Dat doet het bedrijf anno nu nog steeds: naar schatting van analisten heeft Apple in 2012 voor 8 miljard dollar aan onderdelen ingekocht bij Samsung.

Risico voor supply chain

Volgens de inmiddels overleden Jobs stal de concurrent annex toeleverancier echter van zijn bedrijf. Huidig Apple-ceo Tim Cook was toen nog operationeel directeur, met naast de verkoopactiviteiten ook de inkoop van onderdelen (supply chain) onder zijn hoede. Hij ging dus direct over de relatie met Samsung.

Vóór het aanklagen van Samsung was hij daar echter tegen, melden anonieme bronnen aan persbureau Reuters. De samenwerking met de belangrijke componentenleverancier kon daardoor namelijk risico lopen. Jobs wou echter het na-apen van de iPhone en iPad een halt toeroepen. Daarbij heeft Apple wereldwijd enkele overwinningen geboekt, waaronder een klinkende in de Verenigde Staten.

Kans op vrede?

Mede op basis daarvan heeft Apple vrede gesloten met HTC. Die inmiddels gekrompen smartphoneleverancier werd ooit door Jobs als eerste direct beschuldigd van iPhone-diefstal. De schikking met die Taiwanese toestelmaker lijkt wel in het voordeel van Apple te zijn. Eerder hebben door de rechter afgedwongen vredesbesprekingen met Samsung echter tot niets geleid.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten