'Chinese iPad-merkhouder eist 1 miljard van Apple'

Door: loek-essers | 08 februari 2012 11:12

Nieuws

Proview, het bedrijf dat in China de merknaam 'iPad' in handen heeft, is van plan meer dan 1 milard euro schadevergoeding van Apple te eisen. Er loopt ook een boeteverzoek van 29 miljoen euro.

De juridische strijd tussen Proview en Apple zet zich voort. Over en weer worden beschuldigingen geuit en schadevergoedingen geëist. Apple heeft in China geen recht op de merknaam iPad, omdat het bedrijf Proview die naam al in 2000 deponeerde, zo oordeelde de rechter vorig jaar. Volgens Apple is de merknaam wel degelijk in hun bezit. Een dochteronderneming van Proview zou de rechten op de naam zelf verkocht hebben aan het Britse bedrijf IP Applications, die de naam weer overdeed aan Apple.

Schadevergoedingen

Beide partijen binden niet in. Apple eiste eind vorige maand in hoger beroep de naam op, plus een schadevergoeding van 480.000 euro. Een matige eis in vergelijking met de wensen van Proview, zo blijkt uit een bericht van de Chinese nieuwssite Global Times.

In 2011 diende Proview al een verzoek in bij de Chinese overheid om Apple een boete op te leggen van 28,7 miljoen euro wegens inbreuk op het merkenrecht. Dat verzoek is uitgesteld na bezwaren van Apple. Wel wordt die mogelijkheid nog onderzocht. Daarnaast laat de advocaat van Proview, Xie Xianghui, aan Global Times weten in totaal een claim van 10 miljard yuan, bijna 1,2 miljard euro, neer te leggen bij Apple.

Loopgravenoorlog

Terwijl de rechtszaken voortduren heeft ook de overheid een officieel onderzoek ingesteld naar de mogelijke merkrechteninbreuk. Proview heeft de autoriteiten regelmatig verzocht om een oordeel te vellen, maar dat is tot nog toe niet gebeurd.

De advocaten van Proview, dat in een schuldencrisis zou verkeren, zeggen tegen de Global Times voorbereidingen te hebben getroffen voor een lange "juridische oorlog".

0 Reactie(s) op: 'Chinese iPad-merkhouder eist 1 miljard van Apple'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.