'Apple wint HTML5-slag van Android'

Door: rene-schoemaker | 25 juli 2011 12:00

Mac

HTML5 wordt een nieuw wapen in de oorlog tussen makers van smartphones. Meer dan 2,1 miljard smartphones en tablets hebben in 2016 een HTML5-browser, ondanks dat er nog geen standaard is.

Het World Wide Web Consortium, W3C, denkt dat de standaard voor HTML5 pas in 2020 is voltooid. De markt wil niet wachten op die officiële eindstandaard, zeker niet nu HTML5 een belangrijk wapen kan zijn in de onderlinge oorlog die de makers van de smartphones en tablets uitvechten.

25 Functionaliteiten

“We verwachten dat de mogelijkheden van HTML5 breed worden geadopteerd", zegt onderzoeker ABI Research. Dat bureau verwacht dat 25 functionaliteiten binnen HTML5 die nu nog ontwikkeling zijn, in de komende drie tot vijf jaar gemeengoed zijn. Het gaat dan om grafische en multimediamogelijkheden, gebruikerservaring en dataopslag.

Volgens ABI Research is het gebruik van de diverse mogelijkheden binnen HTML5 een nieuw onderscheidend wapen tussen de makers van mobiele apparaten die draaien op de concurrerende platforms iOS, Android en Windows Phone 7. “Ik geloof dat Apple de belangrijkste aanjager wordt van HTML5 en dus van de ontwikkelingen het meest zal profiteren", zegt analist Mark Beccue van ABI Research.

Apple reageert het snelst

De groei van HTML5 is geheel afhankelijk van de capaciteiten van de browser. Apple heeft de mogelijkheden daarin snel te reageren omdat het geen fragmentatie kent, zoals Android dat wel heeft. Daardoor zullen leveranciers die op Android leunen, niet zo snel kunnen anticiperen op HTML5-ontwikkelingen. BlackBerry heeft niet veel toestellen met browsers die HTML5 aankunnen, zegt ABI.

Volgens Beccue heeft de snelle omarming van HTML5 vooral gevolgen voor Flash, ondanks dat in de industrie wordt gedacht dat het niet zo snel zal gaan met het uitfaseren van die 'eeuwenoude' technologie. “Ik denk dat Flash sneller verdwijnt dat mensen denken." Met name de videocapaciteiten van HTML5 zijn daar debet aan. Zo is een plugin niet meer nodig. Adobe anticipeert overigens al op HTML5 door een conversietool uit te brengen voor Flash.

0 Reactie(s) op: 'Apple wint HTML5-slag van Android'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.