'Apple wil 10 dollar per Android toestel'

Door: andreas-udo-de-haes | 07 maart 2012 11:09

Nieuws

Apple is bereid om patenten aan sommige Android-smartphonemakers te licentiëren voor tussen de 5 en 15 dollar per toestel. Het is onduidelijk hoe serieus het aanbod is.

Apple zou bij onderhandelingen met Samsung en Motorola bereid zijn een aantal octrooien in licentie te geven voor 5 a 15 dollar per Android-toestel. Dat meldt persdienst Dow Jones op basis van anonieme bronnen.

Microsoft-strategie

De strijdende partijen houden al langer onderhandelingen over hun wederzijdse patentclaims, maar voorheen was Apple's strategie vooral het voorkomen dat Android smartphones zijn gepatenteerde technieken en methoden overnamen.

Met het besef dat die laatste strategie onhoudbaar is, gezien de wildgroei aan Android-toestellen en fabrikanten en het karige succes van de talloze rechtszaken, wil Apple nu graag een graantje meepikken aan het succes van Android, zoals ook Microsoft doet.

Analisten stelden al eerder dat Apple zich meer moest richten op licenties en minder op verbieden. "De tactiek van verschroeide aarde die Apple nu hanteert, is slecht omdat het de waarde van hun patenten niet optimaliseert", aldus Kevin Rivette van 3LP Advisors. "Elke keer als de rechter Apple gelijk geeft, veranderen concurrenten simpelweg hun ontwerp. Je kan stenen in het stromende water gooien, maar het water vindt zijn eigen weg", zo zegt hij metaforisch.

Symbolisch gebaar

Het is echter niet duidelijk hoe serieus het aanbod is. Zo is onbekend hoeveel en welke patenten door deze licentie zouden worden gedekt. De kans is dat Apple hiermee vooral pro forma wil laten zien dat het bereid is tot onderhandelingen en licenties, om rechters milder te stemmen.

Daarmee lijkt Apple's aanbod beduidend smaller dan dat van Microsoft, die alle patenten waarvan de softwarereus vindt dat Android inbreuk maakt bereid is te licentiëren. Heeft een fabrikant eenmaal zo'n licentie dan houdt Microsoft zich verder koest. Al kunnen patenttrollen waarin Microsoft een belang heeft altijd nog roet in het eten gooien.

Inzage in Android-roadmap

Ondertussen gaat de strijd tussen de giganten door. Samsung is in Zuid-Korea een nieuwe patentzaak tegen Apple begonnen. Eerder deze week behaalde Apple een strategische overwinning op Motorola en Google: Google moet Apple inzage geven in vertrouwelijke documenten over de Android-roadmap en de overname van Motorola.

0 Reactie(s) op: 'Apple wil 10 dollar per Android toestel'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.