'Apple verbreekt beursrecord van Microsoft'

Door: chris-koenis | 21 augustus 2012 10:07

iPad

Apple heeft zijn beurswaarde maandag met 2,6 procent zien stijgen tot duizelingwekkende hoogte. Het bedrijf is momenteel ruim 623 miljard dollar waard.

De totale waarde van alle aandelen Apple, de zo geheten marktkapitalisatie, sloot maandag op 623.52 miljard dollar. Dat is volgens veel binnen- en buitenlandse media hoger dan het oude record in handen van Microsoft uit 1999. Vlak voor de eeuwwisseling en midden in de internetbubbel was dat bedrijf toen 618.9 miljard dollar waard. Apple is anno 2012 overigens ruim twee keer zo veel waard als zijn aartsrivaal.

'Media zijn misleidend'

Maar eigenlijk kan er volgens de Amerikaanse mediawaakhond Columbia Journalism Review (CJR) niet gesproken worden van een record. Een publicatie door de Columbia School of Journalism spreekt het gros van de media tegen door te stellen dat de 623 miljard een nominale waarde is, ofwel een indicatie. Zij noemen de berichtgeving dat er sprake is van een record misleidend.

Wanneer er rekening wordt gehouden met de huidige inflatie blijft Microsoft Apple namelijk voor. Het record uit 1999 wordt dan omgerekend 853,7 miljard dollar, ruim meer dan huidige waarde van Apple. Bovendien moeten in dat geval beide bedrijven historisch gezien nog een derde partij voor zich dulden. IBM was tegen de huidige inflatiekoers in 1967 dan 1,3 biljoen dollar waard.

Einde nog niet in zicht

Feit blijft dat de aandelen van Apple dit jaar tot dusver met 64 procent zijn gestegen. En het einde van de groei is nog niet in zicht. Met de komst van een vijfde iPhone dit najaar en de stevige geruchten over een kleinere variant van de iPad en een mogelijke zelf ontworpen televisie zou het goed kunnen dat het huidige record nog scherper wordt gesteld.

Vorig jaar in augustus brak Apple wel met zekerheid een record. Door het passeren van oliegigant Exxon werd het in 1976 door Steve Jobs en Steve Wozniak opgerichte Apple destijds het grootste bedrijf ter wereld, gemeten in beurswaarde. Apple dankt zijn succes aan de mondiale populariteit van met name de iPhone, iPad en App Store, waarmee het al zijn concurrenten voorbij is gestreefd op de telecom- en mobiele computermarkt.

0 Reactie(s) op: 'Apple verbreekt beursrecord van Microsoft'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.