'Apple verantwoordelijk voor Foxconn, niet China'

Door: rene-schoemaker | 29 maart 2012 11:28

Nieuws

Apple is verantwoordelijk voor de werkomstandigheden in de fabrieken van iPad- en iPhonemaker Foxconn en niet de Chinese staat. Dat heeft Apple-ceo Tim Cook te horen gekregen in Peking.

Cook is al enige dagen in China op een missie om een van de meest belangrijke economieën van de wereld open te breken voor de producten van Apple. Die dus voor het overgrote deel worden gemaakt in dat land.

Maar Apple heeft wat problemen op te lossen met China, waaronder het voortgaande conflict over wie nu de rechten heeft op de naam iPad, Apple of het Chinese Proview, de moeilijke houding van het Chinese ministerie van Economische Zaken wat betreft toelating van (nieuwe) producten op de Chinese markt en de piraterij van Apple-producten, zoals namaak iPads, iPhones en iPods.

Cook ontmoet aankomende premier

Cook ontmoette onder meer een van de leiders binnen de Chinese partij, Li Keqiang, om onder meer te praten over die piraterij van Apple-producten, schrijft de Wall Streek Journal. Li is de huidige vice-premier en is de waarschijnlijke opvolger van de huidige Chinese premier Wen Jiabao.

Volgens de Wall Street Journal zou er niet zijn gesproken over het juridische gevecht over de rechten op de naam iPad, maar zou er wel een overeenstemming zijn over de rechten van Apple op intellectueel eigendom. Dat zou er op kunnen wijzen dat China wat meer energie wil steken in het opsporen van namaakproducten.

Verantwoordelijkheid voor arbeiders

Opvallend genoeg ging de vice-premier in algemene zin ook in op de verantwoordelijkheid van internationale bedrijven voor hun arbeiders, waarbij hij vermeed Cook direct aan te spreken op de omstandigheden in de fabrieken van Foxconn.

Apple ligt al geruime tijd onder vuur over die werkomstandigheden, die niet zouden stroken met het beleid dat Apple zegt te voeren bij de keuze van hardwarepartners. Cook zei dat Apple zijn samenwerking met China wil versterken en zich daarin wil gedragen op een “gezagsgetrouwe en eerlijke" manier, zo brengt een Chinees persbureau naar buiten.

0 Reactie(s) op: 'Apple verantwoordelijk voor Foxconn, niet China'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.