'Apple slaat usb3 over voor Light Peak'

Door: tonie-van-ringelestijn | 21 februari 2011 11:30

Mac

Apple onthult binnenkort nieuwe Macs met een geheel nieuwe technologie voor externe apparaten. Die verbinding, codenaam Light Peak, is ontwikkeld door Intel.

Apple heeft tot op heden het snelle usb3 gemeden als opvolger voor usb2. Veel pc-fabrikanten hebben al wel usb3-poorten ingevoerd in hun systemen. De Mac-maker zou echter van plan zijn usb3 over te slaan.

Stap overslaan

Apple kondigt binnenkort ondersteuning aan voor het nieuwe, snellere verbindingstype Light Peak, schrijft nieuwssite Cnet. Of de nieuwe technologie al aanwezig is in de nieuwe MacBook Pro-reeks, die volgens berichten deze week wordt onthuld, is volgens Cnet onduidelijk.

Intel werkt al jaren aan Light Peak. Het bedrijf heeft in januari gezegd dat de eerste versie om praktische redenen nog gebaseerd zal zijn op koper. Oorspronkelijk was de bedoeling om met Light Peak meteen naar glasvezelkabels te gaan. Apple zal volgens CNet zijn eigen naam geven aan de technologie. Doorvoersnelheden zouden voorlopig niet veel hoger uitkomen dan die van usb3 of SATA 6 Gb.

Alternatief voor usb, sata, Firewire

Light Peak is bedoeld als een concurrent voor onder meer usb 3.0. De kabelinterface moet datasnelheden oplopend tot theoretisch 100 Gbps (Gigabit per seconde) mogelijk maken. Het is bedoeld als een universele vervanger van SCSI, SATA, USB, FireWire en PCI Express, zodat er een einde kan komen aan de wirwar aan poorten op computers. Systemen als usb zijn ooit met het zelfde doel ontwikkeld.

Apple heeft tot nu toe nog geen producten met usb 3.0 op de markt gebracht. In oktober gaf Steve Jobs nog aan dat hij vond dat de tijd voor usb 3.0 nog niet rijp was.

Intel zei vorig jaar nog dat de eerste producten met Light Peak in de eerste helft van 2011 verschijnen. Light Peak is veel sneller dan usb 3.0, vertelde Intel bij een demonstratie met de glasvezelvariant in 2009. Daarbij werd een Macbook gebruikt. Toen werd 10 Gbps tegelijk in beide richtingen beloofd. Ook Sony zou Light Peak gaan gebruiken.

Vroege rol Apple

Apple was al in een vroeg stadium betrokken bij de ontwikkeling van Light Peak. Volgens berichtgeving van Engadget in 2009 zou Apple het idee van Light Peak zelf naar Intel hebben gestuurd.

0 Reactie(s) op: 'Apple slaat usb3 over voor Light Peak'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.