'Apple's iOS levert 2 keer meer op dan Windows'

Door: loek-essers | 04 mei 2011 11:23

Nieuws

iOS apparaten genereren 2,3 keer zoveel winst dan Windows. Gecombineerd met OS X leveren Apple's besturingssystemen samen zelfs 3,5 keer meer winst op dan Microsoft genereert met Windows.

Dat becijfert Horace Dediu van het Finse analistenblog Asymco. Hij dook in de cijfers van Apple en concludeert dat de combinatie van OS X en iOS samen goed is voor 96 procent van Apple's winst. OS X neemt ongeveer 21 procent voor zijn rekening terwijl iOS goed is voor 75 procent van de winst. Dat is een stijging van 50 procent in vergelijking met vorig jaar.

Dediu, die studeerde aan de Harvard Business School en 8 jaar lang werkte als industrieel analist en development manager bij Nokia, concludeert dat Apple 9,8 miljard dollar winst haalt uit geïntegreerde platform gebaseerde apparaten. Volgens hem heeft het businessmodel om zowel het besturingssysteem als de hardware te maken en die gebundeld te verkopen bewezen beter te zijn dan los software aan te leveren.

3,5 keer meer winst

Dat laatste is uiteraard het businessmodel van Microsoft. De softwarefabrikant maakt zelf geen pc's, maar levert de besturingssystemen aan partners. Dediu wijst erop dat 9,8 miljard dollar winst voor een bedrijf als Apple dat vertrouwt op de combinatie van besturingssystemen en hardware erg veel is. "Maar hoe kunnen we grip krijgen op deze omvang? Hoe groot is dit?", vraagt Dediu zich af. "We kunnen dit vergelijken met een ander besturingssystemenbedrijf: Microsoft Windows."

Microsoft haalde met de Windows en Windows Live divisie 4,4 miljard binnen in het laatste kwartaal wat een winst (operating income) van ongeveer 2,8 miljard dollar opleverde. "iOS en OS X leveren samen dus 3,5 keer meer winst op dan Windows", concludeert Dediu.

Begin van een nieuw tijdperk

Volgens hem betekent dit een einde van een tijdperk. "Het pc-tijdperk werd belichaamd door een concentratie van de winst bij een dominante aanbieder van besturingssystemen. Die groei is vertraagd, als hij al niet beëindigd is. Het post-pc-tijdperk wordt afgetrapt door een nieuw business model, waarbij de winsten worden geconcentreerd in een hardware-, software- en serviceintegrator."

Dediu geeft toe dat het wellicht eerlijker is als de winst die Microsoft maakt met Windows wordt opgeteld met de winsten die gemaakt worden door computerfabrikanten als HP, Asus en Lenovo. Maar desondanks ziet hij wel dat het businessmodel van Apple voor het bedrijf zelf meer oplevert dan het businessmodel dat Microsoft hanteert.

0 Reactie(s) op: 'Apple's iOS levert 2 keer meer op dan Windows'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.