‘Apple remt mobiele virtualisatie’

VMware en Citrix zeggen weliswaar hard bezig te zijn met mobiele virtualisatie, maar we hebben er nog niets van kunnen zien. Waar zijn ze precies mee bezig en waarom duurt het zo lang?

Ondanks jaren van marketinginspanningen en producten die steeds eenvoudiger te gebruiken zijn, heeft desktopvirtualisatie nog niet kunnen voldoen aan de verwachtingen die leveranciers en analisten enkele jaren terug van de techniek hadden. Door de opkomst van de bring-your-own-device (BYOD) beweging onder eindgebruikers, is de roep om mobiele virtualisatie gegroeid.

Een in januari gepubliceerd onderzoek van communicatiegigant Mitel onder IT-professionals geeft aan dat 90 procent van de respondenten verwacht dat virtualisatie komend jaar nog belangrijker zal worden binnen hun organisatie. Als belangrijkste platform wordt op de eerste plaats mobiel genoemd. Op nummer twee komt cloud computing, daarna de desktop.

Uit onderzoek van Frost & Sullivan blijkt dat slechts vijf procent van de 18,3 miljoen verkochte tablets in 2010 zakelijk wordt gebruikt, maar dat dit percentage in 2015 op 30 procent zal liggen. In juni bleek uit een ander onderzoek van het bedrijf dat 49 procent van de respondenten verwacht dat smartphones en tablets binnen enkele jaren tot het belangrijkste platform voor eindgebruikers zullen uitgroeien.

Helaas is het aantal beschikbare producten dat met mobiele apparaten samen kan werken binnen zakelijke omgevingen nog zeer beperkt, ondanks de marketing en hype rond de technologie. Dat constateert Ian Song, onderzoeker bij IDC.

“Virtualisatie op mobiele apparaten vereist coding op een behoorlijk laag niveau, vooral omdat er zoveel soorten hardware en firmware in omloop zijn”, zegt Song. “Zelfs als je alleen bij Android blijft, zoals VMware van plan is te doen, dan heb je al met een aantal verschillende versies te maken. Daar komt er elke drie tot vier maanden nog een bij.”

De plannen van Citrix en VMware

Citrix en VMware zijn hard bezig met producten die van smartphones en tablets goede virtualisatie clients maken, maar de bedrijven kiezen daarvoor elk hun eigen aanpak.

VMware kiest, in het kader van zijn mobiele Project Horizon, voor een mobiele client op het Mobile Virtualization Platform – een Type II hypervisor ontworpen om bovenop een bestaand besturingssysteem een of meerdere virtuele smartphone besturingssystemen en/of applicaties te draaien. Met MVP kun je meerdere profielen beheren, waardoor je bijvoorbeeld tussen zakelijke en persoonlijke virtuele omgevingen kunt wisselen, zonder dat je daarbij instellingen of voorkeuren kwijtraakt.

Het Project Horizon, dat vorig jaar augustus werd aangekondigd, biedt een cloud-gebaseerde set aan persoonlijke omgevingen, applicaties en data die gebruikers vanaf ieder apparaat overal kunnen bereiken. Hoewel het voornamelijk een desktopvirtualisatieproduct is, kan het ook BYOD-setups mogelijk maken, doordat het niet afhankelijk is van de telefoon om alle data en applicaties op te slaan.

VMware richt zich op een aanpak waarbij het zich op individuele telefoonfabrikanten richt om voor hen een hypervisor te bouwen. Vooralsnog beperkt die visie zich tot Android. In december kondigden VMware en LG een gevirtualiseerde Android-telefoon aan, die ergens in de loop van dit jaar moet verschijnen.

Type II hypervisors werken behoorlijk goed op pc’s, maar zijn nog veel trager dan ‘bare metal’ Type I hypervisors, omdat ze van een aanvullende laag software bovenop het besturingssysteem gebruik moeten maken.

Op telefoons, vaak uitgerust met veel minder processorkracht, zou een Type I hypervisor veel effectiever zijn. Helaas zijn zulke hypervisors veel afhankelijker van onderliggende code en dat maakt dat de vele verschillende soorten mobiele hardware voor ontwikkelaars een probleem zijn, zegt Song.

Citrix kiest voor Type I

Toch is het wel de strategie van Citrix, zegt CTO Simon Crosby. Het bedrijf is al sinds de introductie van een Receiver-client voor Android in april vorig jaar, bezig met de uitrol van bare-metal hypervisor client voor mobiele platforms.

Citrix heeft niet alleen genoeg ontwikkelaars in huis om komende jaren Type I hypervisors te blijven bouwen, ook kan de firma snel genoeg werken om voor elk nieuw apparaat binnen afzienbare tijd een client af te leveren, zegt de CTO.

Toch is dat niet de uiteindelijke oplossing voor het ontbreken van standaard hard- en software, zegt Song. “Met Android, omdat het open is en de harwarearchitectuur ook toegankelijk is, is het niet zo moeilijk om te virtualiseren. Lastiger is het wanneer je naar een meer gesloten architectuur gaat kijken; ik ben er zelfs niet zeker van of het legaal is om een iPhone op hardware-niveau te virtualiseren.”

Song voorziet problemen als fabrikanten iets met Apple willen gaan doen. “Vergeet het maar. Apple zal nooit toestaan dat je bij hen een ander OS kunt draaien.”

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten