'Apple moet 1,5 miljard betalen voor iPad-merkinbreuk'

Door: loek-essers | 17 februari 2012 12:23

Nieuws

Proview, het bedrijf dat het iPad-merk in handen heeft in China, moet meer dan 1,5 miljard euro vragen aan Apple, stellen schuldeisers.

Met dat advies, dat Proview volgens Dow Jones kreeg van schuldeisers, is het bedrag dat het bedrijf gaat eisen van Apple voor het iPad-merk in China gestegen. In plaats van 1,2 miljard, zou het bedrijf nu meer dan 1,5 miljard euro eisen.

Betalen en anders verbieden

Tijdens een persconferentie benadrukte de president van Proview het standpunt van het bedrijf. "Als we niet voldoende gecompenseerd worden, dan gebruikt Apple de merknaam iPad niet op het vasteland van China", aldus Yang Rongshan, die naast president ook de grootste aandeelhouder is van het bedrijf, tegen Dow Jones.

Proview is een beeldschermenmaker die op de rand van bankroet staat. Uit foto's die het Chinese Caixin heeft gemaakt van een Proview-fabriek in Shenzen blijkt dat het bedrijf niet veel meer bezit dan de iPad-merknaam. En die wil het bedrijf maar wat graag te gelde maken om uit de schulden te komen.

Juridisch gesteggel

Een Chinese rechtbank bepaalde vorig jaar dat Proview in China het recht heeft op de merknaam. Er loopt nog een hoger beroep van Apple tegen die beslissing. Ondertussen zijn de Chinese autoriteiten wel al in dertig steden bezig iPads uit de winkels te halen. Proview wil daarnaast dat er een im- en exportverbod op de iPad in China komt. Hierdoor kan de bevoorradingsketen van Apple stil komen te liggen, de iPad wordt gefabriceerd en geassembleerd in China.

Volgens Yang heeft Proview tussen de 10.000 en 20.000 iPad-producten geproduceerd sinds 2008, maar is het bedrijf daarmee gestopt omdat het in een rechtenstrijd raakte met Apple. De schuldeisers, die ook aanwezig waren bij de persconferentie maakten bekend dat volgens acht verschillende banken een bankroet niet nodig zou zijn.

Apple stelt het recht op 'iPad' een aantal jaar geleden te hebben opgekocht van Proview. Proview beweert dat het iPad-merk door een dochteronderneming zonder toestemming van het moederbedrijf is verkocht aan het Britse bedrijf IP Applications, die de rechten vervolgens weer doorverkocht aan Apple.

Internet Personal Acces Device

Uit documenten die zijn opgeduikeld door AllThingsD blijkt dat, mits legitiem, IP Applications wel degelijk direct zaken heeft gedaan met Proview Shenzen over het iPad-merk. Er is ook een akte opgenomen waarin het merkrecht wordt overgedragen, ondertekend door juristen van Proview.

Het Internet Personal Acces Device (IPAD) van Proview is een computer die geïntegreerd is in het beeldscherm en lijkt erg op de eerste kleurrijke iMacs, die uit 1998 stammen. "Niemand kan de iPad weerstaan", staat te lezen in de advertentietekst van Proview. Het apparaat wordt ook aangekondigd in een persbericht dat stamt van 16 augustus 2000.

Ondertussen dreigt Proview Apple ook in de VS aan te klagen. Apple zou een nepbedrijf (IP Applications) hebben opgezet om het iPad-merk te kopen voor 55.000 dollar, bericht PC World.

0 Reactie(s) op: 'Apple moet 1,5 miljard betalen voor iPad-merkinbreuk'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.