'Apple is nog zeker 2 jaar veilig zonder Jobs'

De afwezigheid van Apple-ceo Steve Jobs zal, afgezien van koersdalingen, weinig gevolgen hebben. Als het niet te lang duurt. Analisten geven Apple twee jaar.

De bekende leider van computer- en elektronicaproducent Apple is voor onbekende tijd met ziekteverlof, om onbekende redenen. Hij wordt vervangen door Tim Cook, de topman die hem al twee keer eerder heeft vervangen: voor 2 maanden in 2004 en 6 maanden in 2009.

Kortere termijn

Afgezien van het verdampen, vóór het openen van de Amerikaanse beurs, van ruim 20 miljard dollar van Apple’s flink gegroeide beurswaarde, lijkt er vooralsnog weinig aan de hand. Jobs’ vervanger, operationeel directeur Cook, wordt capabel geacht en bovendien blijft de ceo naar eigen zeggen betrokken bij de grote, strategische beslissingen.

Gartner-analist Carolina Milanesi vertelt Webwereld over Jobs’ vervanger. “Tim Cook heeft het goed genoeg gedaan met zijn vervanging van Steve toen die in 2009 afwezig was. Zo goed dat Apple dat heeft erkend met een bonus. Ik denk dat dat duidelijk maakt hoe tevreden het bedrijf was over zijn werk toen.”

Volgens Milanesi ligt Cook ook goed bij Apple-werknemers en bij buitenstaanders. “Er is veel respect voor Tim Cook binnen Apple, maar ook erbuiten. Hij heeft bewezen dat hij het bedrijf goed kan besturen. Het is moeilijk om te zeggen hoeveel betrokkenheid er toen van Steve Jobs was en hoeveel er nu zal zijn. Maar gezien hoe lang de twee al samenwerken, moet er wel een diep respect en sterke band zijn.”

Zeker 2 jaar ‘veilig’

“Ik twijfel of er iemand anders in de industrie is die Jobs’ charisma heeft en ik kan me goed voorstellen waarom analisten onrustig zijn over zijn afwezigheid.” Gartner-analist Milanesi wijst echter op het sterke team bij Apple dat de reeds uitgestippelde plannen prima kan uitvoeren.

Apple is nog zeker 2 jaar ‘veilig’ zonder Jobs, vertelt analist Roger Kay van Endpoint Technologies aan de IDG Nieuwsdienst. Dan zouden echter de door Jobs goedgekeurde plannen en de bijbehorende ‘productpijplijn’ zo ongeveer ‘op’ zijn. Ook kan dan de concurrentie, van bijvoorbeeld Google Android of nu nog onbekende producten of partijen, er heel anders uitzien. De vraag is wat er dan met Apple gebeurt.

“Steve is belangrijker voor het succes van zijn bedrijf dan de meeste andere ceo’s voor het succes van hun bedrijven.” Andere analisten onderschrijven de cruciale rol van Jobs voor Apple. “We weten simpelweg niet of het bedrijf de succesvolle koers kan voortzetten zonder hem aan het roer”, aldus zelfstandig analist Jeff Kagan. “Er zijn nu zoveel vragen en niemand heeft echt antwoorden. Het is allemaal onbekend terrein.”

Geslotenheid Apple

Analist Kay schat dat de beurskoers van Apple op de korte termijn nogal wat turbulentie krijgt te verduren, door speculatie, geruchten en lekken aan de pers. Dat zal volgens hem vooral gebeuren als Apple gesloten blijft over de gezondheid van de ceo, wat het bedrijf de vorige keer wel was. Dat zal het reilen en zeilen van Apple echter niet significant raken, stelt hij.

De vorige keer dat Jobs met ziekteverlof ging, gaf hij vantevoren aan hoe lang het ongeveer zou duren. Dat heeft hij deze keer niet gedaan. Sommige media zien daarin, en in de woordkeuze van Jobs in zijn interne mail aan Apple-medewerkers, een slecht teken.

“Ik hou heel veel van Apple en hoop zo snel mogelijk terug te keren”, schrijft de ceo. Deze woorden zijn zowel positief als negatief geïnterpreteerd. Jobs zelf vraagt in zijn mail ook om respect voor zijn privacy omtrent zijn gezondheid, dus volledige openheid lijkt niet waarschijnlijk. In 2009 schreef hij al: “De nieuwsgierigheid over mijn persoonlijke gezondheid blijft een afleiding, niet alleen voor mij en mijn familie, maar voor iedereen bij Apple.”

Ophef over stilzwijgen

Aandeelhouders waren eerder al boos over de stilzwijgendheid van Apple. De Amerikaanse beursautoriteit SEC heeft na het vorige ziekteverlof al een onderzoek ingesteld, of er geen belangrijke beursinformatie (bewust) is achtergehouden. Uit dat onderzoek is vooralsnog niets gekomen.

Recent heeft een grote Apple-aandeelhouder nog openheid geëist over de opvolgingsplannen voor Jobs. Apple is daar tegen ingegaan. Het openbaren van die plannen zou slecht zijn voor de concurrentiepositie, aldus de iPhone-maker.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten