'Apple iCloud draait bij Microsoft en Amazon'

Door: sebastiaan-bareman | 05 september 2011 12:55

Nieuws

De iCloud-service van Apple, die binnenkort live gaat, draait op de clouds van Microsoft (Azure) en Amazon (EC2).

Het langverwachte iCloud wordt volgens de Britse ict-nieuwssite The Register gehost door Microsofts Azure en Amazons EC2. Apple kiest voor beide cloudplatformen om niet aan één partij vast te zitten, aldus The Register.

Bij leest blijven

De iPhone-maker besteedt de hosting voor zijn cloud uit, omdat het zich niet wil ontwikkelen als hosting provider. Apple kan zich daarmee blijven concentreren op het maken van 'great consumer experiences'. De eerdere cloudservice van Apple (MobileMe) is slecht ontvangen en kreeg flinke kritiek. Het was volgens Apple-topman Steve Jobs een misstap en niet gericht op een unieke gebruikerservaring.

iCloud wisselt de eigen data uit tussen de verschillende hostingservers van Microsofts en Amazons platformen. Daarvoor gebruikt Apple's cloud de RAID-technologie striping, wat inhoudt dat verschillende blokken data worden opgeslagen op meerdere servers. Hiermee kan de data via de verschillende platformen (en besturingssystemen) efficiënt worden getransporteerd. Voor het streamen van die online gedistribueerde data naar iCloud-gebruikers ontwikkelt Apple volgens The Register speciale software. Die eigen software bevat dan de locatie van de verspreide gebruikersdata.

Apple's nieuwe datacenter

De uitbesteding van iCloud is opmerkelijk aangezien Apple wel een gigantisch datacenter laat bouwen in de Amerikaanse staat North Carolina. Tot op heden werd aangenomen dat het hypermoderne complex de iCloud zou hosten. Bij andere techsites rijst nu de vraag waar het datacenter wel voor gaat dienen, aangezien de eigenlijke hosting van iCloud wordt uitbesteed.

Techjournalist Robert Cringely beweerde eerder al dat het megalomane datacenter van Apple praktisch leeg staat. Het complex, ter waarde van 1 miljard dollar, dient alleen om de concurrenten van Apple angst aan te jagen, schat hij in. Wanneer alle servers van Google in het Apple-datacenter zouden staan, zou dat megacomplex voor maar 14 procent gevuld zijn, blogt Cringely.

Tijd winnen?

Vele techblogs en lezers daarvan speculeren over de redenen waarom Apple zijn iCloud uitbesteedt. Een van de theorieën is dat Apple de dienst toch zelf gaat hosten, maar nu simpelweg tijd probeert te winnen. De eigen clouddienst is namelijk nog niet gerealiseerd. Een andere theorie is dat Apple de hostingservices van Microsoft en Amazon alleen gebruikt als back-upmogelijkheid.

iCloud is in augustus als bèta gelanceerd en moet deze herfst live gaan. Apple gaat daarmee de concurrentie aan met onder meer Google en Amazon. Die twee internetbedrijven hebben elk ook muziekdiensten in de cloud gelanceerd. Dit tot ongenoegen van de muziekmaatschappijen, die geen licenties hebben verleend voor die 'online muziek-kluizen'.

0 Reactie(s) op: 'Apple iCloud draait bij Microsoft en Amazon'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.