'Apple houdt kosten iPhone-reparaties bewust hoog'

Door: Wouter Hoeffnagel | 24 mei 2013 13:11

iPad

Het laten repareren van een iPhone 5 is, zo’n acht maanden na de lancering, nog altijd een prijzige aangelegenheid. Apple zou de kosten van reparaties bewust hoog houden om de verkoop van AppleCare-pakketen te stimuleren. Dit stelt MarketWatch in een analyse.

Hoewel de iPhone 5 minder schadegevoelig is dan zijn voorgangers iPhone 4 en iPhone 4S, zijn er nog altijd gebruikers die te kampen krijgen met een kapot beeldscherm, niet werkende thuisknop of defect microfoontje. Waar deze gebruikers snel achter komen, is dat de reparatie van de Apple-telefoon vele tientallen en soms zelfs honderden euro’s kost.

'Apple bepaalt alles'

In een uitgebreid artikel duikt MarketWatch in de markt van iPhone-reparaties. Conclusie: Het laten maken van een defecte iPhone 5 is nog altijd een prijzige aangelegenheid doordat Apple de touwtjes van de Aziatische onderdelenfabrikanten strak in handen heeft. “Apple bepaalt alles, van de productie van de iPhone 5 tot de verschillende onderdelen van het apparaat", zegt Jeff Haynes van de koopjeswebsite TechBargains.com.

De vraag naar de iPhone 5 is groot. Apple verkoopt per dag maar liefst 300.000 iPhones. Het overgrote deel van de beschikbare iPhone 5-onderdelen wordt gebruikt voor het produceren van nieuwe iPhones. Apple zou bewust weinig extra onderdelen voor de iPhone 5 laten produceren, omdat het aanbod kunstmatig laag te houden. De prijs van de onderdelen is hierdoor fors gestegen ten opzichte van iPhone 4S-onderdelen.

175 euro voor een nieuw scherm

Apple rekent op dit moment tot maar liefst 229 dollar, ongeveer 175 euro, voor het vervangen van een kapot scherm van de iPhone 5. Dit terwijl het apparaat in combinatie met een abonnement vaak voor een lagere prijs te koop is. De iPhone 5 gaat als los toestel vanaf 676 euro over de toonbank. Klanten zijn dus bijna een derde van de nieuwprijs kwijt om enkel het scherm te laten repareren. Voor consumenten is het laten repareren van een kapotte iPhone 5 dan ook erg prijzig.

Het laten repareren van het scherm van de iPhone 5 is erg prijzig (foto: iFixit)

De exacte kosten die aan de reparatie van de iPhone 5 zijn verbonden variëren overigens per locatie. Zo meldt MarketWatch dat sommige Apple Stores het scherm kunnen repareren voor 149 dollar of 115 euro, wat de klant maar liefst 60 euro scheelt. Gebruikers die een AppleCare-pakket hebben afgesloten voor hun iPhone zijn slechts 49 dollar of zo'n 35 euro kwijt. Klanten die een AppleCare-pakket aanschaffen besparen dus bijna 200 euro op de reparatie van het scherm. Haynes van TechBargains.com stelt dan ook dat Apple door de reparatiekosten kunstmatig hoog te houden klanten wil motiveren een AppleCare-pakket aan te schaffen.

Onafhankelijke reparateurs

De reparatiekosten van de iPhone 5 zijn aanzienlijk hoger dan die van voorgaande modellen. De prijs van iPhone-onderdelen is zelfs dusdanig hoog dat sommige onafhankelijke reparateurs niet in staat zijn de onderdelen te bemachtigen en dus geen reparatie voor de iPhone 5 kunnen aanbieden.

Reparateurs die de reparaties wel aanbieden rekenen hiervoor vaak prijzen die hoger liggen dan de toch al hoge prijzen van Apple. Zo rekent iPhone-reparateur iPhoneworld.nl voor de vervangen van het scherm van de iPhone 5 inclusief montage 239,90 euro. De reparateur iPhone Repair Service vraagt zelfs 279 euro voor het repareren van een gebroken scherm. Bij iPhonegarage.nl ben je 245 euro kwijt voor de reparatie.

Zelf de reparatie uitvoeren

De hoge prijzen van onderdelen zorgen er dus voor dat onafhankelijke reparateurs minder interessant zijn dan Apple's eigen reparatiedienst. Apple maakt door de hoge reparatiekosten het afsluiten van een AppleCare-pakket een interessante optie, aangezien je hierdoor fors op de reparatiekosten kan besparen. Ben je zelf technisch aangelegd en zeker van je kunnen? Dan kan je ook het kapotte onderdeel van je iPhone 5 op internet bestellen en zelf met behulp van een handleiding van bijvoorbeeld iFixit aan de slag gaan. Let op! Het zelf repareren van je iPhone is uiteraard niet zonder gevaar en volledig op eigen risico.

6 Reactie(s) op: 'Apple houdt kosten iPhone-reparaties bewust hoog'

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 27 oktober 2013 00:13 Anoniem
  Ik raad dan aan om je iPhone zelf te repareren, dit scheelt je een hoop geld. En natuurlijk kun je dan in het vervolg weer je iPhone repareren, wanneer dit nodig is.

  Er bestaan sites zoals ifixit.com, of een Nederlandse variant ervan FixjeiPhone.nl.

  Ik doe het nu sinds een maand of 5 en ik merk ook dat ik nu al meer mensen moet helpen om hun iPhone te repareren.

  En ook verdien ik hier nog een leuk zakcentje aan ook!

  Grt. Richard
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 december 2013 19:31 Anoniem
  www.iphoneschade.nl Reparatie van iPhone 5 Scherm voor 110 euro. Neem gerust contact op, mocht je vragen hebben.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 april 2014 00:26 Anoniem
  Je kan een display al voor €64,95 bestellen bij iPhonedisplaystore.nl. iphoneworld is wel erg duur!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 juli 2014 09:56 Anoniem
  Iphone reparatie No cure no pay

  Uw iPhone reparatie wordt bij iReparatieservice door monteurs met jarenlange ervaring binnen 30 minuten uitgevoerd tegen een scherpe prijs. Breng uw iPhone voor reparatie langs in Rotterdam uitsluitend op afspraak, of stuur deze aan ons op. Wilt u een afspraak maken of wenst u meer informatie of advies? Bel dan naar 010-7370408

  http://www.ireparatieservice.nl/iphone-scherm-vervangen-rotterdam/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 november 2014 22:08 Anoniem
  Je kunt je toestel gratis opsturen naar
  http://gsmreparatie.net/ Ze sturen binnen binnen 2 dagen je toestel terug. Goedkoop en OEM schermreparatie en snel. Je krijgt tevens 6 maanden garantie voor je scherm. Ik heb tot nu toe 3 toestellen gestuurd. Echt een aanrader.

  Groet, Stefan Ramakers
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 februari 2015 13:55 Anoniem
  Er zijn verschillende redenen om voor iPhone reparatie Den Haag te kiezen. Ten eerste weet u bij iPhone reparatie Den Haag zeker dat uw iPhone op de juiste manier gerepareerd wordt. Een iPhone is een duur apparaat, dus om zeker te weten dat uw dierbare toestel goed gemaakt wordt, is het belangrijk om uw kapotte iPhone naar een gespecialiseerd bedrijf te brengen ter reparatie. En omdat wij over de juiste kennis, vaardigheden en ervaring beschikken om uw iPhone te repareren, weet u zeker dat u bij ons aan het juiste adres bent. Daarnaast wordt uw iPhone niet alleen op de juiste manier gerepareerd, maar kunt u uw gloednieuwe telefoon ook weer binnen een half uur meenemen. Zo hoeft u niet lang te wachten op uw iPhone reparatie Den Haag, maar kunt u direct weer gebruik maken van uw toestel.

  http://fixmysmartphone.nl/iphone-reparatie-den-haag/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.