'Amsterdamse' belastingconstructie HP en Apple onder vuur

© CIDimport

'Amsterdamse' belastingconstructie HP en Apple onder vuur

Geplaatst: 22 september 2012 - 05:22

Aangepast: 16 november 2022 - 10:12

Redactie ID.nl

De Amerikaanse senaat maakt zich in toenemende mate druk over de belastingontwijking van nationale grootheden als HP, Apple en Microsoft. Probleem is: de technologiebedrijven blijven binnen de wet.

Amerikaanse technologiebedrijven betalen minder belasting doordat zij kiezen veel geld onder te brengen bij buitenlandse vestigingen en dat geld daar jarenlang op te potten. Dat kan via populaire landen als Ierland en Nederland, die voor buitenlandse bedrijven een zeer vriendelijk belastingklimaat hebben. Ook meer exotische oorden als Bermuda, Singapore en de Kaaimaneilanden zijn in trek.

Microsoft wordt in een memo van een senaatscommissie genoemd vanwege het ontwijken van belastingen ter grootte van 6,5 miljard dollar. HP bedacht volgens dat zelfde memo nog iets inventiever dan alleen geld parkeren in belastingparadijzen en leent zichzelf uit die buitenlandse potjes geld zodat er meer financiële armslag komt in de Verenigde Staten zonder dat daarover belasting wordt betaald omdat er al belasting is betaald in het buitenland, zij het dus tegen veel lager tarief.

Google en Apple sluizen geld via Amsterdam weg

De belastingconstructies waarvan technologiebedrijven uit de Verenigde Staten gebruik maken, liggen al enige tijd onder vuur. Eerder schreef Webwereld al over die constructies, in sommige gevallen de Double Irish (via Ierland) of met de toevoeging Dutch Sandwich (via Nederland). Google gebruikt zijn kantoor in Amsterdam voor dergelijke belastingontwijkende omzetstromen en ook Apple weet er miljarden mee te besparen.

De moeilijkheid is, zo beaamt senator Carl Levin, de voorzitter van de permanente onderzoekscommissie van de senaat, dat de bedrijven de wet niet overtreden, hoewel hij het optreden van met name HP “uiterst dubieus" vindt. Hij voegde tijdens een hoorzitting de directeur voor belastingzaken van Microsoft, Bill Sample, toe dat dergelijke constructies wellicht “tijdelijk in het voordeel kan zijn van een bedrijf" omdat het de winst verhoogt, maar dat dat wel tegen “een zware prijs" gebeurt ten nadele van de Verenigde Staten, zo schrijft Bloomberg.

Microsoft: de wet kan inderdaad beter

De Microsoftmanager zei tegen de hoorzitting dat “we voldoen aan Amerikaanse en buitenlandse belastingwetten", maar gaf daarbij tevens aan dat “dat niet betekent dat die regels kunnen worden verbeterd". In de memo wordt uit de doeken gedaan dat Microsoft administratief 47 procent van zijn Amerikaanse omzet weet door te sluizen via interne transacties naar zijn vestiging in Puerto Rico en vervolgens via allerlei omwegen over de gehele wereld het geld deponeert bij zijn vestiging in Bermuda. Die vestiging telt geen enkele werknemer.

HP: dit is een poltieke aanval op grote werkgever

HP maakt het nog bonter. Het maakt gebruik van een gat in de belastingwetgeving dat toestaat dat buitenlandse vestigingen in België en de Kaaiman Eilanden kortetermijnleningen vertrekken aan het hoofdkantoor. Langetermijnleningen zijn wel onderhevig aan belastingen, kortetermijnleningen niet.

In 2008 leende HP zichzelf zo 5 miljard dollar en in 2010 al 6 tot 9 miljard dollar. HP houdt 29 miljard dollar buiten bereik van de Amerikaanse fiscus op buitenlandse rekeningen. HP zegt over het senaatsonderzoek: “We zijn teleurgesteld in wat lijkt op een politiek gemotiveerde aanval op een van Amerika's grootste werkgevers."

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten