‘Amazon laat eigen tablet maken’

Door: Jasper Bakker | 04 mei 2011 13:59

Nieuws

Amazon brengt een tablet uit om zijn e-books en eigen app store te complementeren en de iPad te beconcurreren. Taiwanese producenten hebben orders gekregen van de e-commercegigant.

De Amazon-tablet moet in de tweede helft van dit jaar uitkomen en is dan het sluitstuk voor het eigen e-bookplatform en de eigen Android app store. De bestellingen voor componenten én voor fabricage van deze nieuwe tablet zijn door Amazon al geplaatst bij Taiwanese bedrijven. Dit meldt de Taiwanese techsite DigiTimes op basis van bronnen bij componentenfabrikanten in de productieketen voor de Amazon-tablet.

E-Ink

De Amazon-tablet krijgt een touch-scherm van E-Ink. Die fabrikant van ‘elektronisch papier’ levert ook het energiezuinige monochrome scherm van e-readers zoals Amazons Kindle DX. E-Ink werkt al geruime tijd aan kleurenschermen en heeft al prototypes getoond. Die vallen qua kleur en helderheid nog tegen, maar dat komt ook door gebrek aan belichting van achter het scherm (backlight). Het scherm voor de Amazon-tablet zou ffs-technologie (fringe field switching) gebruiken voor heldere weergave.

Notebookfabrikant Quanta Computer heeft de oem-orders (original equipment manufacturer) voor Amazons tablet binnen, aldus de bronnen van DigiTimes. Quanta zelf geeft geen commentaar. Dat bedrijf doet ook de fabricage van laptops voor onder meer Apple, Dell, HP, Sony en Lenovo, en van tablets voor Blackberry-maker RIM en Sony.

Na de zomer

De eerste Amazon-tablets worden naar verwachting na de zomer geleverd door Quanta. Het is niet bekend wanneer de tablets daadwerkelijk te koop zijn. De productie moet in het piekseizoen, Kerstmis dit jaar, uitkomen op 700.000 tot 800.000 stuks per maand. De waarde van deze productiedeal wordt geschat op 3,5 miljard dollar, op jaarbasis.

Ondertussen wordt er al gespeculeerd dat Amazon een eigen variant van Android maakt voor zijn tablet, gebaseerd op versie 2.3, codenaam Gingerbread. Google houdt de broncode van Androids tabletvariant (versie 3.0, codenaam Honeycomb) vooralsnog voor zichzelf en een select groepje tabletpartners, waar Amazon niet bij zit. De e-commercereus heeft zijn eigen app store voor dat mobiele besturingssysteem al geopend.

0 Reactie(s) op: ‘Amazon laat eigen tablet maken’

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.