'Aantal Mac-infecties Flashback richting miljoen'

Door: chris-koenis | 19 april 2012 10:03

Mac

Het aantal Macs geïnfecteerd door de beruchte Flashback Trojan is na enkele weken van afname weer fors gestegen. Wereldwijd zouden nu liefst 800.000 Macs slachtoffer zijn van deze malware.

Nadat er de afgelopen weken unanieme berichtgeving verscheen over het afnemen van het aantal geïnfecteerde Macs door de Flashback Trojan, melden antivirusbedrijven nu juist een forse stijging. Beveiligingsexpert Mikko Hypponen van F-Secure meldt via Twitter dat er op dit moment ruim 800.000 Macs geïnfecteerd zijn. Hij haalt deze cijfers bij het Russische antivirusbedrijf Dr. Web dat het botnet van de Flashback-malware heeft 'geïnfiltreerd' met een zogeheten sinkhole.

Ineens stijging

De algehele schoonmaak van Flashback-infecties leek de laatste tijd juist goed te lukken: het aantal geïnfecteerde Macs was de afgelopen weken gereduceerd tot een aantal van 250.000. Maar volgens Dr. Web zit Flashback nu weer in de lift.

De meeste infecties zaten volgens de Russische securityleverancier begin deze maand in de Verenigde Staten, gevolgd door Canada en Groot-Brittannië. Overigens staan de cijfers van Dr. Web, dat Macs gratis antivirus biedt, in schril contrast met metingen door securityleverancier Symantec die mid deze week nog 140.000 infecties telde.

Dr. Web is hetzelfde bedrijf dat eerder deze maand aan de bel trok toen duidelijk werd dat Flashback-infecties exceptioneel waren gestegen. Dat ging om de destijds nieuwe variant van deze Mac-malware, die in deze incarnatie gebruik maakt van een beveiligingsgat in Apple's Java-implementatie. Door alle aandacht die volgde, zijn er verschillende tools uitgekomen om de malware te verwijderen.

Apple helpt alleen Lion en Snow Leopard

Apple zelf bracht tot drie maal toe een software-update uit en kwam uiteindelijk ook met een malwarecleaner specifiek voor Flashback. Vervolgens ontstond er kritiek op het handelen van Apple en het feit dat de software-update alleen beschikbaar was voor Macs met de besturingssystemen Snow Leopard en Lion. Gebruikers die oudere versies van Mac OS X draaien, dienen zelf Java uit te schakelen om besmetting via dit gat te voorkomen.

Maar ook in de beveiligingswereld ging het fout. Securityleverancier Kaspersky kwam vorige week al met een Flashback-verwijdertool die niet op orde bleek te zijn De eerste versie van deze gratis cleaner heeft de Macs van sommige gebruikers zelfs laten crashen.

Gratis malware-cleaners

Toch moeten gebruikers van oudere OS X-versies het hebben van dergelijke, veelal ook gratis tools van andere leveranciers. Apple laat hen op eigen houtje de malware bestrijden. Volgens marktmeter Chitika Insights draait ongeveer een kwart van alle Mac-gebruikers een OS X-versie van vóór Snow Leopard. Dat is vooral (16,44 procent) Leopard.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: 'Aantal Mac-infecties Flashback richting miljoen'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.