Zorgt het afsluiten van iPhone-apps voor een langere batterijduur?

Door: chwhynny-overbeeke | 18 juni 2016 08:08

Blog

Veel mensen denken dat de batterij van hun iPhone langer meegaat als ze alle openstaande apps afsluiten. Daar zit zeker een kern van waarheid in, maar zo simpel is het allemaal niet.

Wanneer je tweemaal op de thuisknop van je iPhone drukt, krijg je een lijst te zien met daarin allerlei apps die je vanaf dit scherm kunt afsluiten of naar de voorgrond kunt halen. Deze lijst bevat apps die momenteel in gebruik zijn, apps die op de achtergrond draaien en apps die onlangs gebruikt zijn maar momenteel niet draaien. Oftewel: niet alles op dit scherm staat daadwerkelijk open of verbruikt energie. Lees ook: Verleng de batterijduur van je iPhone 4s.

Verschillende toestanden

Apps die wel openstaan maar niet gebruikt worden verbruiken vrijwel geen energie. Dit komt doordat elke app op je iPhone zich in één van de onderstaande vijf toestanden bevindt. De enige twee toestanden waarin een app energie verbruikt zijn Actief en Achtergrond.

1. Niet draaiend: De app staat niet open of is door het besturingssysteem afgesloten.

2. Inactief: De app gaat van de ene toestand over naar de andere.

3. Actief: De app is momenteel in gebruik.

4. Achtergrond: De app draait op de achtergrond, zoals bijvoorbeeld muziekapps, GPS-diensten en dergelijke.

5. Onderbroken: De app staat op de achtergrond open maar draait niet.

Apps afsluiten

Apps afsluiten kan soms zelfs averechts werken, omdat je tijdens het afsluiten mogelijk apps die eigenlijk niet aan het draaien waren activeert, wat energie verbruikt. Tevens blijft het scherm aan staan terwijl je apps aan het afsluiten bent, en dit verbruikt ook weer energie. Meer dan de apps op de achtergrond.

Het is echter wel een goed idee om een app geheel af te sluiten wanneer deze niet goed functioneert of voor problemen met je iPhone zorgt. Bovendien kun je apps die op de achtergrond data verbruiken beter helemaal afsluiten om ervoor te zorgen dat je niet over je datalimiet heen gaat.

3 Reactie(s) op: Zorgt het afsluiten van iPhone-apps voor een langere batterijduur?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 18 juni 2016 21:30 MarkS90
  ALLE batterijen gaan langer mee als app's zijn afgesloten. Het gaat om continue contact met de "thuisbasis" wat alle app's doen en dat geldt niet alleen voor Appel.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 juni 2016 11:55 Anoniem
  je kan ook zorgen dat apps geen contact zoeken en dan verbruiken ze niets en er is nog en tip voor het opladen van de bats. De meeste laten deze veel te leeg lopen en liggen ze dan op te laden tot 100% maar dit kan helemaal anders. Doe maar eens onderzoek hierna. Het komt erop neer dat lithium-ion bats het liefste werken tussen 30% en 80% dus ik laad ze op vanaf ongeveer 30% en ik stel mijn timer in op 1uur en gsm op stand by met de case op de vloer/vensterbank voor extra afkoeling. Nu na ene uur (dit is nog met een 4S) is deze opgeladen tot +-80% en ik zet deze dan uit en na een tijdje uit en weer aan zit ik zo rond de +88% lading en dit voor maar 1 uur laden. Dit doe ik twee keer per week en dit komt dan uit op zo'n +-120% lading (2x+-60%) en dit voor twee uur terwijl als ik deze iedere keer laat leeglopen tot 20-25% en dan oplaad tot 100% ik meer dan 3 uur kwijt ben voor maar 75% lading. Tel je winst uit en dit heb ik onderzocht een een goed is http://batteryuniversity.com/learn/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 juni 2016 17:03 Jorispeterse
  Lang niet alle apps blijven op de achtergrond contact leggen met de thuisbasis. Dus die zullen ook geen invloed hebben op de accu omdat ze niet op de achtergrond actief blijven. Op Android kun je overigens precies zien welke app hoeveel data (op de achtergrond) verstookt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.