Zo voeg je je vaccinatiebewijs toe aan de CoronaCheck-app

Door: Wesley Akkerman | 04 juli 2021 09:50

How To

Binnen de CoronaCheck-applicatie van de Rijksoverheid kun je een vaccinatiebewijs laten aanmaken. Dat is gelukkig niet heel ingewikkeld, maar in dit artikel leggen we uit hoe je er eentje aanmaakt en wat je ermee kunt.

Oké, je hebt je laten vaccineren en hebt de benodigde prik(ken) gekregen. Hoe kom je nu aan dat vaccinatiebewijs? Binnen het centrum waar je de prik(ken) krijgt, wordt een registratie gemaakt van het vaccineren. Dat wordt vervolgens gekoppeld aan je DigiD, waardoor er binnen een afzonderlijke app een digitaal vaccinatiebewijs aangemaakt kan worden. Je hebt hiervoor de CoronaCheck-applicatie nodig, die je kunt vinden in de App Store, op iOS, en Google Play, op Android.

Vaccinatiebewijs aanmaken

Je kunt het vaccinatiebewijs alleen aanvragen wanneer je volledig gevaccineerd bent. Heb je bijvoorbeeld twee prikken nodig, dan krijg je het bewijs pas wanneer de tweede prik in je arm geplaatst is. Is dat het geval, dan kun je dus binnen de app een bewijs aanmaken. Het kan overigens zijn dat je met een enkele prik wél een Europees vaccinatiebewijs kunt aanmaken. In beide gevallen ga je op eenzelfde manier te werk.

 • Open de CoronaCheck-app en druk links op de drie streepjes voor het menu (je kunt ook rechts bovenin op het plusteken tappen)
 • Open je het menu, dan druk je op de optie QR-code aanmaken
 • Nu staat in beeld wat je mogelijkheden zijn, lees die even goed door
 • Druk na het lezen op de grote blauwe knop met de tekst Volgende
 • In het volgende menu kun je aangeven of je een negatieve testuitslag of een vaccinatiebewijs wil aanvragen
 • Druk op de tweede optie (tenzij je natuurlijk op zoek bent naar die testuitslag)
 • Nu staat in beeld dat je kunt inloggen met DigiD, druk wederom op de grote blauwe knop
 • Log in met DigiD en keer terug naar de applicatie (dat gebeurt automatisch)
 • Nu krijg je een overzicht te zien met vaccinaties die je reeds gehad hebt
 • Selecteer de vaccinatie waar je een QR-code voor wil aanmaken
 • Nu heb je een vaccinatiebewijs aangemaakt

Wat kun je met die QR-codes?

Met een enkele QR-code kun je Europese reizen maken, bijvoorbeeld. Dat werkt zo sinds 1 juli 2021. Mocht je het Janssenvaccin gehad hebben, dan kun je ook alvast een QR-code aanmaken voor Nederland. Alle andere mensen moeten wachten totdat hun tweede prik gezet is voor een QR-code die geldig is in Nederland. Je hebt deze code nodig voor toegang tot verschillende, grote evenementen, zoals bijvoorbeeld een festival. Dan kan erom gevraagd worden (datzelfde geldt voor een negatieve testuitslag).

Een belangrijke kanttekening is dat de CoronaCheck-applicatie alleen werkt met vaccins die gezet zijn door de GGD. Ben je elders geprikt? Dan kan het zijn dat de QR-code nog even op zich laat wachten. Bovendien is het zo dat je je gegevens wel moet delen met de GGD, want anders kan de QR-code niet weergeven worden. Het is verder goed om te weten dat de codes geen persoonlijke gegevens bevatten. In sommige gevallen komen je initialen en je geboortedatum naar boven, maar dat is alleen om die gegevens vervolgens met je identiteitskaart te kunnen vergelijken.

0 Reactie(s) op: Zo voeg je je vaccinatiebewijs toe aan de CoronaCheck-app

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.