Stopmotionvideo's maken met je smartphone

Door: Wesley Akkerman | 23 mei 2021 09:42

How To

Stopmotionvideo’s zijn video’s waarin foto’s achter elkaar geplakt worden, waardoor er beweging ontstaan voor het menselijke oog. Je kunt zelf dergelijke video’s maken met je smartphone door een goede app ervoor te downloaden. In dit artikel kijken we daarom naar Stop Motion Studio.

Stop Motion Studio is een gratis app die je kunt downloaden voor Android en iOS. De app is in de basis gratis. Wil je echter toegang krijgen tot uitgebreide functies, dan moet je respectievelijk 5 of 6 euro betalen voor de volledige versie van de app. Doe je dit puur voor het plezier of wil je stopmotion een keertje uitproberen, dan kom je prima uit de voeten met de gratis versie.

Voordat we de app belichten, hebben we nog twee algemene tips. Zo doe je er goed aan een tripod te kopen voor je smartphone. Zo weet je zeker dat elke foto op dezelfde afstand en vanuit dezelfde hoek genomen wordt. Ook is het handig wanneer je de camera-app bedient middels een afstandsbediening, zodat je niet hoeft te rommelen met het touchscreen en de kans loopt dat de camera toch bewogen is ten opzichte van de vorige foto. Dit is allemaal echter niet verplicht.

Stopmotionvideo maken met Stop Motion Video

Na het downloaden en installeren van de app (vergeet niet de benodigde rechten te verlenen), druk je op het grote pluskteken voor het beginnen van een nieuw project. Je komt dan in de video-editor terecht. Links zie je een aantal knoppen staan. 

De knoppen luiden als volgt (van boven naar beneden): Terug, Voice-over, Toevoegen en Instellingen. In het midden staat de viewfinder, waarmee je de beelden maakt, terwijl onderop de tijdlijn weergeven wordt. Rechts staan ook nog wat knoppen: Vastleggen, Undo, Help en Afspelen.

Door op het camera-icoon te tappen (Vastleggen), maak je de eerste foto van het project. Dan verschijnen er vanzelf meer opties in beeld. Links staan de knoppen voor Overlay, de transparantie van die overlay en het raster. Rechts staan de knoppen Terug, Timer, Vastleggen, Afspelen en Instellingen. Je doet er goed aan van tevoren de instellingen na te lopen, zodat je meteen de juiste stopmotionvideo’s kunt maken die je voor ogen hebt.

Het principe van een stopmotionvideo is dat objecten of personen bewegen met een enkele frame aan beweging per keer. Je moet dus iedere keer het object in beeld een klein beetje laten wegen, om een natuurlijke beweging tevoorschijn te toveren. Voor een grappig effect kun je vaak frames overslaan, maar dat ligt natuurlijk helemaal aan de type video die je wil maken. Voor elke beweging maak je in elk geval een nieuwe foto door op Vastleggen te tappen (grote rode knop).

Druk na elke foto even op afspelen om te zien wat het resultaat is. Onderin, waar de tijdlijn staat, krijg je tevens toegang tot een overzicht van alle gemaakte foto’s tot nu toe. Door op een frame te tappen, kun je hem verwijderen of vervangen. Maar de app biedt nog meer functies aan, die netjes in beeld verschijnen nadat je op die frame getapt hebt.

Ben je blij met je video? Ga dan terug naar het overzicht van gemaakte video’s, houd de video in kwestie ingedrukt en selecteer het deelicoon. Daar staat de optie voor het exporteren van je video. Je kunt het bestand dan downloaden of als gif gebruiken. 

0 Reactie(s) op: Stopmotionvideo's maken met je smartphone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.