Zo koop je veilig refurbished producten

Door: Jeroen Horlings | 26 september 2016 08:45

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2
  3. Pagina 3
  4. Pagina 4

Wat leent zich voor refurbished?

Een flink deel van de ‘refurbished’ producten betreft Apple-apparatuur. Daar is een simpele verklaring voor. In tegenstelling tot veel andere producten, staan de prijzen gedurende het hele jaar vast, omdat Apple winkels verbiedt om met de marge te spelen (op enkele uitzonderingen na). Als gevolg daarvan verschillen de nieuwprijzen nauwelijks van elkaar. Maar deze regels gelden niet voor producten die niet als ‘nieuw’ verkocht worden, laat staan tweedehands. Veel winkels kopen deze producten dan ook via andere partijen in, meestal in bulk. Zij zijn dan veel vrijer om met de prijzen van producten van Apple te spelen, dan wanneer zij deze via de formele weg zouden inkopen. Bovendien zijn de nieuwprijzen best fors, dus is tweedehands aantrekkelijk. Het verklaart de opmars van webshops die tweedehands Apple-producten verkopen.

“iPhones gaan in de praktijk wel vier tot vijf jaar mee” zegt Marcel Schaareman van Mobieltekoop.nl. “Omdat het besturingssysteem nog lang up-to-date blijft, is een iPhone van twee of drie jaar oud voor de meeste mensen nog prima geschikt voor dagelijks gebruik. Het prijsverschil met nieuw is erg aantrekkelijk. Bovendien blijft de restwaarde hoog en kun je hem dus altijd weer kwijt op Marktplaats als je een nieuwer model aanschaft.” Mobieltekoop koopt de smartphones, naast Apple overigens ook Samsung, voornamelijk in bij groothandels, vertelt Schaareman. “Maar soms bieden klanten ook hun oude toestel aan. Als de kwaliteit goed is, zetten we deze ook weer in, vaak als koopje. Overigens met dezelfde garanties, met kosteloze reparaties en gratis verzending.”

Smartphones en notebooks

Los van Apple-producten zijn vooral high-end producten van circa één generatie terug erg populair. Denk bijvoorbeeld als hippe smartphones als de Galaxy S6 (Edge), de LG G3 en de Nokia 930. Iets meer dan een jaartje geleden nog het topmodel en nu kun je ze voor een prikkie kopen, zeker als je ze refurbished koopt. Maar ook laptops zijn populair. “Zakelijke notebookmodellen hebben een langere technische levensduur”, zegt Linda Kooistra van TweedehandsNotebook.nl. “De gebruikte onderdelen zijn van een hogere kwaliteit. Hierdoor heb je een high-end product met vergelijkbare zekerheid als een nieuwe notebook, maar dan voor een veel lagere prijs.” Sven van Zalingen van Laptops4all bevestigt dat. “Het zijn vooral de zakelijke modellen van de A-merken zoals HP, Lenovo en Dell. Dit zijn machines die veel geleased worden en na afloop daarvan als refurbished verkocht worden, uiteraard na een grondige inspectie en het wissen van de harde schijf.”

Door Apple of derden?

Veel webshops zijn overigens geen ‘Apple Certified Resellers’, wat de kans vergroot dat de producten niet door Apple zelf zijn gereviseerd, maar door derde partijen. Deze hebben vermoedelijk minder strenge procedures dan Apple zelf. Zo stelt Apple zelf op zijn website dat gereviseerde producten uitgebreid worden getest, defecte onderdelen worden vervangen, het product van binnen en buiten helemaal wordt schoongemaakt en geïnspecteerd en uiteindelijk helemaal compleet wordt geleverd met alle bijbehorende onderdelen als kabels en verpakkingsmateriaal. Er zijn ook ‘Apple Certified Pre-Owned’-producten. Deze worden zowel door Apple als door ‘authorized resellers’ verkocht en hiervan zijn de accu en de behuizing vervangen. Gereviseerde producten krijgen een garantie van een jaar en komen ook in aanmerking voor verlengde garantie via AppleCare. Bij gereviseerde producten die door derden onder handen zijn genomen, is dat laatste niet het geval. Dat betekent dat je dus ook niet naar de Apple Store kunt gaan in het geval van problemen (als de oorspronkelijke garantie is verlopen).

Ook Apple verkoopt zelf ‘gereviseerde’ apparatuur. Het aanbod op de Duitse en Engelse Apple-sites is echter beduidend groter dan in Nederland.

Niet het nieuwste

Wie de meest recente smartphones of notebooks zoekt in de refurbished-afdeling, komt bedrogen uit: deze producten zijn niet of nauwelijks beschikbaar. Bij gereviseerde producten gaat het vrijwel altijd om apparatuur van één of twee generaties geleden, en soms zelfs nog ouder. In elk geval zijn het producten die al enige tijd op de markt zijn. Immers, er zijn eerst defecte apparaten nodig of mensen die ze tweedehands verkopen. Voor wie het nieuwste van het nieuwste zoekt, zijn refurbished producten dus niet interessant, maar als je het niet erg vindt om een gereviseerd product van één of twee generaties terug te kopen, dan kun je spekkoper zijn.

0 Reactie(s) op: Zo koop je veilig refurbished producten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.