Zo maak je de beste foto's met je smartphone

Door: Laura Jenny | 09 mei 2019 10:37

iPhone XR
How To

Smartphones worden met de mooiste camera’s en fotomogelijkheden uitgerust, maar soms is het wat overweldigend om daar ook maximaal in te duiken. En soms heb je er moeite mee om een goede foto te schieten, omdat je simpelweg niet weet wat de beste optie is die je telefoon hiervoor aanbiedt. Geen nood, er zijn een heleboel andere manieren om zonder een whizzkid te zijn toch meer uit je smartphonecamera te kunnen halen.

Gebruik de ‘quick’-opties

Je hebt je smartphone vaak bij de hand, maar niet zo vaak unlockt. Dat is geen probleem bij fotograferen, want alle camera’s hebben wel een optie om toch snel een foto te kunnen maken. Immers zijn de meeste grappige of goede foto’s vooral een kwestie van timing. Veel telefoons hebben op het ontgrendelscherm al een camera-icoontje staan om zonder dat je de telefoon hoeft te unlocken, toch snel een kiekje te schieten. Er zijn echter vaak ook knoppencombinaties om te gebruiken, zoals twee keer drukken op de aan-knop, zodat je nóg sneller een foto maakt.

Zorg dat je lens schoon is

Dit klinkt voor de hand liggend, maar dat is het eigenlijk niet. Waar je een dure camera altijd vervoert in een speciale cameratas en met een kapje op de lens, heb je je smartphone altijd bij je: in je zak, in je tas, in je hand, op het aanrecht waar misschien nog een beetje Nutella aan kleefde… Het glas voor je lenzen wordt dus best vies. Zeker als je ‘s avonds een foto probeert te maken en je van die lichtlijnen (flares) door je halve foto ziet schijnen, dan kan het enorm helpen om even een doekje of een mouw langs het glas te halen (maar het liefst een microvezeldoekje). Vaak helpt het niet alleen daarmee: foto’s worden ook feller qua kleuren als je je glas schoonhoudt.

Zoek altijd naar zoveel mogelijk licht

En als je toch in het donker aan het fotograferen bent… Het is niet voor niets dat fotografen vaak allerlei vreemde objecten gebruiken om het licht te weerkaatsen: licht is heel belangrijk bij het maken van foto’s. Hoewel smartphonemakers er alles aan doen om te zorgen dat je ook in het donker goede foto’s kunt maken, blijkt dat op veel telefoons toch nog een uitdaging. Kijk maar naar flitsen: daarmee zijn ook maar zelden goede foto’s gemaakt, want niet veel mensen zien er echt beter uit met een bundel LED-licht in hun gezicht. Dit is misschien niet iets waar je technologisch gezien veel aan kunt doen, maar houd er rekening mee dat je altijd, als het kan, een extra lampje aan doet om zo het beste uit je smartphonefoto te kunnen halen. De smartphone helpt ons met zoveel, we kunnen hem ook een handje helpen. Overigens is natuurlijk licht vaak het mooiste, maar als dat onvoldoende aanwezig is, dan help je je foto aanzienlijk door een lampje aan te knippen.

smartphone fotografie
Veel licht is gewenst, maar tegenlicht biedt ook uitdagingen.

Gebruik niet alleen de camera, maar ook de bewerkopties

Je kunt natuurlijk de kunstmatige intelligentie van je smartphone al een heleboel voor je laten doen, maar er zijn ook genoeg mogelijkheden nadat de foto al is geschoten. Vaak zelfs al op je telefoon. Standaard zit er meestal wel een bewerkingsprogramma op geïnstalleerd, maar er zijn ook tientallen apps waarmee je je foto kunt manipuleren. Een tip is bijvoorbeeld Snapseed. En: dat kan er zelfs voor zorgen dat een foto die in eerste instantie niet goed leek en in je prullenbak is gezet, er toch nog uit kan komen te zien als dat wat je voor ogen had. Gooi dus ook je foto’s niet te snel weg.

Over het algemeen zijn smartphones niet de beste foto-apparatuur om flink mee in te zoomen.

Gebruik je zoomfunctie niet te vaak

NIeuwere telefoons kunnen het al beter, maar over het algemeen zijn smartphones niet de beste foto-apparatuur om flink mee in te zoomen. Sta je achteraan bij een concert en wil je die artiest toch goed op de foto, dan loont het vaak meer om een foto van ver te maken en die later te vergroten op de plek waar de artiest te zien is. Soms helpt een beetje inzoomen wel, maar ga je helemaal tot de max dan is het én moeilijk om je vaak bewegende object te volgen, én is de kwaliteit vaak erg vaag en ronduit teleurstellend.

Zet het grid aan

Ben je constant je foto’s aan het nabewerken omdat je steeds geen rechte horizon weet te kieken of vind je het moeilijk om iets echt in het midden van je foto te krijgen? Daar is een oplossing voor. Zo’n beetje elke telefoon heeft in de camera-opties de mogelijkheid om een aantal lijntjes (grid) aan te zetten. Die staan niet in je uiteindelijke foto, maar wel in beeld als je de foto schiet. Zo kun je zorgen dat je object in het middelste hokje van het raster staat. En zo kun je de horizon perfect recht schieten. Dat alleen is al een heel grote verbetering in foto’s. Zo komt diepte namelijk beter over, omdat we door de rechte lijn beter kunnen visualiseren hoe de gefotografeerde situatie er in 3D uit moet hebben gezien.

smartphone fotografie

Wees creatief

Een laatste, maar zeer voor de hand liggende tip, dat is natuurlijk om vooral lekker creatief te zijn. Je smartphone is geen weggooicamera die na 24 foto’s niet meer doordraait. Foto’s van boven zijn vaak leuker dan je denkt, maar denk ook na over perspectief. Je foto wordt er vaak beter op als er een gedeelte van een object in de voorgrond te zien is, met daarachter dan bijvoorbeeld dat bijzondere gebouw dat opdoemt. Probeer vooral niet de foto’s te maken die andere mensen allemaal in een rijtje staan te maken, er is altijd ruimte voor een eigen interpretatie die vaak net even speelser is. Dat maakt het een stuk spannender om de foto te bekijken, maar ook om de foto te maken. Je zal dan extra blij zijn met het eindresultaat, zeker als je er bijvoorbeeld een stukje voor moest klimmen of juist op de grond moest gaan liggen.

Zeker als je (nog) geen behoefte voelt om de camera-opties van je telefoon in te duiken, dan kun je met deze tips je smartphonefoto’s naar een hoger niveau tillen.

0 Reactie(s) op: Zo maak je de beste foto's met je smartphone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.