Zeven dingen die je moet weten over Apple Watch

Door: Richard Borgman | 09 maart 2015 20:56

Apple Watch

Tijdens het Spring Forward-evenement bracht Apple nieuwe informatie over Apple Watch. De belangrijkste weetjes over dit vernieuwende product.

De Apple Watch is binnenkort voor het eerst te koop. De Apple Watch lijkt met zijn indrukwekkende design, krachtige techniek, slimme appnavigatie met het touch screen en de 'digitale kroon' - een slim knopje voor navigatie - de smartwatchmarkt een echte impuls te geven.

Dit zijn zeven dingen die je moet weten over deze nieuwe gadget.

1. Beschikbaarheid: nog niet in Nederland

De Apple Watch is te bestellen vanaf 10 april en verkrijgbaar vanaf 24 april. Er is een grote 'maar': Nederland is nog niet aan de beurt. Als eerste zijn Australië, Canada, China, Frankrijk, Duitsland, Hong Kong, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten aan de beurt. Het is nog niet bekend wanneer de Apple Watch in Nederland te koop is.

2. Prijzen: van € 399 tot peperduur

De Apple Watch is er in vele variaties en prijsklassen. De simpelste versie is de Apple Watch Sport met een grootte van 33 mm. Dit horloge haal je in huis voor € 399. De iets grotere editie - 42 mm - gaat voor € 449 over de toonbank.

De Apple Watch (dus zonder 'Sport') van 38 mm begint bij € 649; het duurste model kost € 1199. De prijzen voor het model van 42 mm liggen tussen € 699 en € 1249.

Voor de vermogende Apple-fanaten is er de Apple Watch Edition, een pronkstuk gemaakt van 18-karaats rosé of geel-goud. Deze worden verkocht vanaf € 11.000.

Er zijn allerlei bandjes verkrijgbaar, waardoor het uiteindelijke aanbod van verschillende horloges nog groter wordt.

Het is nog wachten op de uiteindelijke prijzen als de Apple Watch officieel in Nederland wordt verkocht, maar je kunt verwachten dat dezelfde prijzen worden gehanteerd als in de Duitse Apple Store.

3. Basisfuncties: snelle momenten

De Apple Watch is bedoeld voor snelle momenten, dus even kijken hoe laat het is, checken of je een afspraak hebt of een melding van Facebook bekijken. Ook is het apparaat perfect geschikt om even naar het weerbericht te kijken, de wekker te zetten of een sportuitslag te raadplegen.

Berichten worden gelezen door je horloge omhoog te houden. E-mails scannen is ook geen probleem. Bellen is technisch gezien mogelijk, maar of dat echt een aanbeveling is zal moeten blijken bij een goede test. In ieder geval is het handig dat je op de Apple Watch kunt zien wie er belt, zodat je het gesprek kunt overzetten naar je iPhone. Wil je iemand niet spreken, dan bedek je de Apple Watch met je hand.

De gezondheidsfuncties helpen je met calorieën verbranden, je activiteiten bijhouden en je hartslag en bewegingen meten. Uit de praktijk en door het gebruik van nieuwe apps moet blijken welke waarde dit onderdeel heeft.

4. Apps: duizenden in de maak

Veel ontwikkelaars van apps zijn momenteel hard aan het werk om apps te maken voor de Apple Watch. De manier van interactie en de aandacht van de gebruiker verschillen nogal van de iPhone, dus de overzetting kost enige tijd en moeite. Verwacht na een beginperiode met vooral apps van Apple en een paar apps van grote bedrijven, gaandeweg slimme, grappige en vernieuwende apps van ontwikkelaars die steeds meer manieren gaan ontdekken om alles uit de Apple Watch te halen.

In de App Store is een speciale afdeling te vinden waarin Apple Watch-apps worden aangeprezen en uitleg en instructies over het apparaat zijn te vinden.

5. Communiceren: snel en grappig

Met de Apple Watch kun je op allerlei nieuwe manier communiceren, waarbij vooral de minder serieuze functies de boventoon voeren. Maak bijvoorbeeld een schets voor een andere Apple Watch-gebruiker en verzend deze draadloos, zodat de andere de tekening op zijn Apple Watch ziet. De manier waarop de tekening werd gemaakt wordt precies nagebootst met een animatie.

Naast schetsen kun je ook een 'tikje' verzenden aan een vriend of vriendin. Het is zelfs mogelijk om zelf ontworpen tikjes te versturen naar een speciaal persoon. Als je echt een intieme vriend hebt met een Apple Watch, kun je zelfs je hartslag opnemen en verzenden.

6. Batterijduur: ongeveer een dag

Op een gemiddelde dag kun je met een volle batterij 18 uur uithouden voordat je de Apple Watch weer moet opladen. Wat Apple een gemiddelde dag noemt, kan voor een intensieve gebruiker natuurlijk weer heel anders zijn. Het is moeilijk te voorspellen hoe intensief en op welke manier we de Apple Watch gaan gebruiken, maar je kunt erop rekenen dat hij 's avonds op de oplader moet zodat hij 's ochtends weer gebruiksklaar is.

7. Link met iPhone: essentieel

Om een Apple Watch te gebruiken heb je een iPhone nodig. Alle modellen vanaf iPhone 5 zijn geschikt. Het apparaat moet bijgewerkt zijn naar iOS 8.2, dat inmiddels voor iedereen beschikbaar is. Op de iPhone is een speciale officiële app beschikbaar voor de Apple Watch.

Voor veel functies van het accessoire heb je verbinding nodig met je smartphone, wat zowel via Wi-Fi als Bluetooth kan verlopen. Als je gebruikmaakt van Wi-Fi, kan je iPhone zich gewoon in een andere kamer bevinden om bijvoorbeeld meldingen te ontvangen.

0 Reactie(s) op: Zeven dingen die je moet weten over Apple Watch

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.