Wegwijs in Snapchat: zo maak je wegwerpfoto's

Door: Martin Gijzemijter Gijzemijter | 01 augustus 2017 10:27

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Herinneringen

Snapchat is een app die vooral door jongeren veel wordt gebruikt. Het is een sociaal foto-netwerk, waarbij foto’s maar een bepaalde tijd blijven bestaan. Wie de app voor het eerst opent, vindt de interface vaak maar onoverzichtelijk. We maken je wegwijs met deze lijst Snapchat-tips.

Net als het o zo bekende WhatsApp is Snapchat eigenlijk begonnen als instant messenger. Wat interessant is, is dat het platform aan een dubieuze reputatie is ontsnapt. Foto’s die je maakt en deelt via Snapchat worden standaard na een aantal seconden automatisch vernietigd. Dat zorgde ervoor dat het platform al snel gebruikt werd voor het delen van foto’s die maar beter niet bewaard kunnen worden … Inmiddels is dat allang niet meer (alleen) waar Snapchat voor gebruikt wordt. Het is uitgegroeid tot een serieus sociaal netwerk met miljoenen gebruikers, niet in de laatste plaats om de hilarische filters die je op je foto’s kunt gebruiken.

De basis

01 Aanmelden bij Snapchat

Je kunt op Snapchat niet ‘gluren’, met andere woorden, je kunt niet andermans posts zien zonder een account aan te maken. Het werkt alleen op mobiele apparaten, dus download de gratis Snapchat-app uit de App Store, Google Play Store of Windows Store (afhankelijk van welke smartphone je gebruikt). Voor dit artikel hebben we de versie voor iOS gebruikt. De versie voor de andere platformen, zoals Android, kan iets afwijken, maar de basisfunctionaliteit is hetzelfde.

Start de app op en druk op Aanmelden. Snapchat zal je nu om wat gegevens vragen. Kies een gebruikersnaam en wachtwoord, en voer je e-mailadres en je telefoonnummer in. Er wordt een verificatiecode naar je 06-nummer gestuurd om te controleren of het echt jouw nummer is. We slaan het toevoegen van vrienden aan Snapchat nog even over, want we willen eerst wat privacy-dingen instellen. Nadat je deze stappen hebt overgeslagen, is je profiel klaar voor gebruik.

02 Profielfoto

We voegen wel gelijk een profielfoto toe. Hoewel, foto … het is een animatie van vijf foto’s die snel achter elkaar geplakt zijn. Je past je profielfoto aan door op de hoofdpagina van Snapchat naar beneden te vegen en te drukken op het witte spookje. De camera wordt geactiveerd. Druk nu op de witte cirkel onderin om je profielfoto’s te schieten. Er worden nu vijf foto’s snel achter elkaar genomen en deze worden achter elkaar geplakt als je profielfoto, binnen het spookje. Houd je niet in als het gaat om gekke bekken trekken, de meeste mensen gaan namelijk helemaal los in hun profielfoto.

02 Voeg gelijk een profielfoto toe die binnen het spookje komt!

03 Een opengevouwen doosje

We benoemden het al even: de interface van Snapchat is niet de meest eenvoudige. Jongeren lijken feilloos door de interface te navigeren, de wat oudere generatie heeft er aanzienlijk meer moeite mee. Dat komt niet omdat de interface slecht is, maar omdat deze volledig is ontworpen voor touchscreens en dat is niet iedereen gewend. De beste manier om de interface van Snapchat uit te leggen, is door het te vergelijken met een opengevouwen doosje. Wanneer je een vierkant doosje zou openvouwen, dan heb je een vierkant vlak in het midden dat aan elke zijde verbonden is met een ander vierkant vlak en aan één zijde twee vierkante vlakken. Dit is precies hoe Snapchat in elkaar zit: het middelste vlakje is de hoofdpagina. Van daaruit kun je één keer naar boven, naar onderen en naar rechts vegen, en twee keer naar links.

04 Navigeren door de kubus

Het startscherm is het gedeelte waar je foto’s en video’s kunt maken om te delen met je Snapchat-vrienden (of die je kunt plaatsen in een verhaal, waarover meer vanaf stap 18). Wanneer je naar beneden veegt, kom je op je profielpagina terecht, waar je onder andere vrienden kunt toevoegen en beheren (meer hierover in stap 6). Wil je vanuit je profielweergave naar het scherm waar je met vrienden kunt chatten, dan veeg je dus eerst omhoog (terug naar het startscherm) en daarna naar rechts. Door vanuit het startscherm naar links te vegen, kom je in het scherm Verhalen terecht, en als je dan nogmaals naar links veegt, kom je bij Discover. Veeg je vanuit het startscherm naar onderen, dan kom je bij Herinneringen. Al deze onderdelen leggen we uiteraard nog uit.

05 Openbaar of alleen vrienden?

05 Deel je verhaal alleen met wie jij dat zelf wilt!

Voordat we gaan ‘snappen’, willen we eerst onze privacy op orde hebben. Standaard is Snapchat heel open ingesteld. Berichten die je stuurt, kunnen alleen gezien worden door je vrienden. Maar alle verhalen die je maakt, worden de wijde wereld in geslingerd en íedereen binnen Snapchat kan snaps naar je sturen en chatgesprekken met je beginnen (een mogelijkheid die veel gebruikt wordt door spammers). Gelukkig kun je dit beperken door in Instellingen te drukken op Contact met mij opnemen en vervolgens te kiezen voor Mijn vrienden. Nu kunnen alleen mensen die jij geaccepteerd hebt als vriend contact met je opnemen.

Om je verhalen alleen voor vrienden zichtbaar te maken ga je binnen de instellingen naar Mijn Verhaal, waar je de waarde verandert naar Mijn vrienden of Aangepast (waarbij je specifieke personen kunt blokkeren die je verhalen niet mogen zien). Meer over privacy lees je vanaf stap 22.

06 Vrienden toevoegen

In je eentje Snappen is nogal saai. Op commerciële verhalen van partners na, is er op Snapchat niets te zien als je geen vrienden toevoegt. Voor we dus écht gaan snapchatten, zoeken we onze vrienden op. Dat kan op verschillende plekken, maar we gaan voor de meest logische: via het profielscherm. Veeg vanuit het hoofdscherm naar beneden om je profielscherm te openen. Daar zie je de optie Mij, waarin je kan zien wie jou toegevoegd heeft en Mijn vrienden, waar je je huidige vriendenbestand kunt beheren. Druk op Vrienden toevoegen / Toevoegen op Gebruikersnaam om vrienden toe te voegen waar je de Snapchat-naam van kent. Een nog eenvoudigere manier is door contacten te importeren uit je contactenlijst. Dat gaat via Vrienden toevoegen / Toevoegen uit contacten, waarna je een lijst ziet met contactpersonen die een account hebben op Snapchat. Druk je op Toevoegen naast hun naam, dan krijgen zij de vraag of ze je als vriend willen toevoegen.

Wil je dat mensen jouw gebruikersnaam te weten komen zodat ze jou kunnen toevoegen, druk dan op je profielpagina op de knop Delen (halve vierkantje met pijl omhoog) vlak naast je naam. Er opent dan een menu waarmee je je gebruikersnaam op verschillende manieren kunt delen.

Snapcode

Een andere, redelijk unieke manier om vrienden toe te voegen, heeft Snapchat bedacht in de vorm van Snapcodes. Weet je nog het spookje waarin je je profielfoto hebt geüpload? Dat is je snapcode (de locatie van de stipjes bevatten de informatie). Wanneer je iemand fysiek spreekt en je wilt hem/haar toevoegen op Snapchat, vraag hem/haar dan om de profielfoto te tonen. Start Snapchat, richt je camera op deze profielfoto en houd je vinger op het scherm ingedrukt. De code wordt gescand en de persoon wordt toegevoegd. Toevoegen kan ook met een afbeelding, dat doe je door in je profielpagina te drukken op Vrienden toevoegen en vervolgens op Toevoegen met Snapcode. Je kunt dan een afbeelding van de code uploaden waarna deze wordt gescand. Jouw Snapcode delen kan natuurlijk ook: druk op je profielfoto en vervolgens op Delen linksboven.

Vrienden toevoegen kan ook via een soort QR-code.

07 Snappen of chatten?

Je kunt op twee manieren communiceren met iemand op Snapchat: je kunt een snap sturen of je kunt een chat starten. Hoewel de twee op elkaar lijken, zijn ze toch nogal verschillend. Het belangrijkste verschil tussen snappen en chatten, is dat een snap niet kan worden opgeslagen (zonder trucjes te gebruiken) en een chat wel. We starten met snappen. Een snap is een foto of video, hoogstens met een onderschrift. Het is niet mogelijk om iemand louter tekst als snap sturen (dat kan wel in een chat). Wanneer je Snapchat opent, kom je automatisch terecht in het scherm waarmee je een snap kunt sturen. Om een foto te maken, druk je eenmaal op de grote witte cirkel, voor een video houd je die witte cirkel ingedrukt. Door op het witte pijltje rechtsonder te drukken, kun je kiezen naar wie je deze snap wilt sturen.

Een snap is in principe een opzichzelfstaand bericht. Maar jij wilt natuurlijk wel zien of iemand je snap bekeken heeft en wat eventueel zijn/haar antwoord is. Daarom wordt een snap, nadat je deze hebt gestuurd, automatisch toegevoegd aan een chat met de persoon in kwestie. Om deze chat te bekijken, veeg je naar rechts vanuit het hoofdscherm of druk je op het pictogram met het tekstballonnetje linksonder. Wanneer je nu de chat opent met de persoon aan wie je zojuist de snap hebt gestuurd, zie je dat de snap is afgeleverd en of de ontvanger deze al gezien heeft of niet.

08 Verschil tussen snap en chat

08 Een snap wordt toegevoegd aan een chat en kan maximaal twee keer worden bekeken.

Waarom maken we dan onderscheid tussen een snap en een chat? De reden daarvoor is dat een chat automatisch gewist wordt nadat de persoon de inhoud heeft gelezen, maar dat de chat wel kan worden opgeslagen (dit doe je door je vinger ingedrukt te houden op het scherm). Een snap kan maximaal twee keer worden bekeken, daarna wordt deze automatisch vernietigd. Een snap is daarmee dus het enige onderdeel binnen een chat dat je níet kunt opslaan. Daarbij dien je uiteraard wel rekening te houden met het feit dat mensen screenshots kunnen maken van een gesprek, maar daar krijg je wel een melding van. Wil je foto’s en filmpjes maken die anderen juist wél kunnen opslaan, dan is dat ook mogelijk, je moet ze alleen op een andere manier versturen. Wanneer je namelijk in een chat drukt op het rondje in het midden, dan stuur je geen foto of video, maar een snap. En dat is per definitie iets tijdelijks.

Groepschats

In navolging van andere apps kun je in Snapchat ook chatten met meer dan één persoon tegelijk. Je start een groepschat vanuit het chatscherm door op de tekstballon met plusteken te drukken en de personen te kiezen. Je kunt in een groepschat geen audio- of videogesprek starten. Audio- en videoberichten sturen kan wel gewoon. Wellicht belangrijk om te weten is dat berichten die je typt in een groepschat niet automatisch verdwijnen nadat iedereen ze gezien heeft. Ze worden wel automatisch verwijderd, maar pas na 24 uur.

09 Beelden en geluiden sturen

Een foto of video sturen die iemand kan bewaren, doe je via een chatvenster. Druk binnen een chat linksonder op het pictogram van een foto om een foto te selecteren van je smartphone. Je kunt geen video van je telefoon selecteren om te versturen, maar je kunt wel direct een filmpje opnemen en dat verzenden. Hiervoor houd je het pictogram met de camera lang ingedrukt. Voor een video is er een maximale tijdsduur van tien seconden. Druk je kort op datzelfde icoontje, dan start je een live videogesprek met je chatpartner.

De knop met de telefoonhoorn werkt vergelijkbaar, maar dan voor geluid. Druk je kort op de telefoonhoorn dan start je een live audiogesprek en druk lang op dat telefoontje dan neem je een audiobericht op. Het spreekt (in het geval van Snapchat) voor zich dat audio- en videogesprekken niet kunnen worden opgeslagen.

Merk je trouwens hoezeer de interface van Snapchat is geoptimaliseerd voor smartphones en touchscreens?

10 Filters

Snapchat staat voornamelijk bekend om de leuke, gekke effecten en filters. De mogelijkheden hiervoor zijn binnen Snapchat zeer uitgebreid. De dienst heeft een groot deel van z’n succes te danken aan z’n functie genaamd maskers, waarover in stap 13 meer.

We hebben eerder al uitgelegd dat je een foto maakt door kort op de witte cirkel te tikken, en een video door lang op diezelfde knop te drukken. Nadat je een foto of video hebt gemaakt, wordt deze direct getoond. De filters open je met een veeg-gebaar naar links. In eerste instantie worden er alleen kleurenfilters getoond, maar als je verder veegt, krijg je ook filters te zien die interactieve elementen op je foto’s projecteren, zoals de snelheid waarmee je reist (niet achter het stuur hè!), de temperatuur, de tijd of de locatie waar je je bevindt (als je locatieservices hebt ingeschakeld).

10 Met een filter voeg je bijvoorbeeld de huidige temperatuur toe aan je beeld.

11 Stickers

Een eenvoudige (maar erg leuke) optie binnen Snapchat, is de mogelijkheid om een sticker te maken van een deel van je foto of video. Om dit te doen, schiet je eerst een foto of video en druk je daarna bovenin op het pictogram met de schaar. Je kunt nu met je vinger een vrije vorm teken op de foto of video, zolang je er maar voor zorgt dat het begin- en eindpunt elkaar raken. Het gedeelte van de foto/video dat binnen je vorm valt, wordt nu toegevoegd als sticker. Stickers kun je weer gebruiken op andere foto’s en video’s, en dat zorgt dus voor eindeloos creatief plezier. Een gemaakte sticker gebruiken gaat via het pictogram naast de schaar. Druk je daarop, dan krijg je een overzicht te zien van alle stickers die je kunt plakken, inclusief de stickers die je zelf gemaakt hebt. Wil je een gemaakte sticker hieruit verwijderen, druk dan onderin op het pictogram met de schaar en houd een sticker ingedrukt.

12 Verder verfraaien

12 Voeg naast de stickers ook nog wat tekst toe.

Een snap is in principe een foto of video zonder tekst, maar je kunt wel een bijschrift toevoegen. Druk eenmaal op de foto of video op een willekeurige plek (niet op een sticker). Typ het bijschrift dat je bij de foto of video wilt plaatsen. Door vervolgens te drukken op het pictogram met de letter T bovenin, kun je kiezen uit drie verschillende tekststijlen en je kunt de kleur aanpassen. Leuke extra: als je een tekst toepast op een video, dan kun je je vinger ingedrukt houden op de tekst om deze vast te pinnen aan een object in de video. Als dit object beweegt (bijvoorbeeld een hand), beweegt de tekst keurig mee!

Wil je je nog wat creatiever uiten, dan kun je ook tekenen op je foto of video via het pictogram met het potlood (of krijtje).

13 Maskers

We noemden het in stap 10 al even: Snapchat-maskers. Dit onderdeel is zowel leuk als briljant, omdat het gebruikmaakt van behoorlijk geavanceerde software om letterlijk een masker over je gezicht te leggen. En dan bedoelen we niet over een foto, maar over het live-beeld van je camera! Je laadt de maskers door in het hoofdscherm van Snapchat je vinger ingedrukt te houden op je gezicht (kies dus wel de juiste camera). Je gezicht wordt razendsnel gescand, waarna er cirkeltjes in beeld verschijnen die je kunt selecteren om een bepaald masker te laden. Dit onderdeel van Snapchat is echt fenomenaal goed uitgewerkt, je kunt je gezicht alle kanten op draaien en het masker blijft gewoon werken. Zo kan een masker je bijvoorbeeld veranderen in een ijsbeer, in een hondje of vervormt het je gezicht op grappige wijze. Populair is ook het masker Face Swap, waarbij je samen met iemand anders in de camera kijkt en jullie gezichten letterlijk worden omgewisseld. Als je een masker hebt gekozen dat je leuk vindt, kun je daar een foto of video van maken met de witte cirkel onderin.

0 Reactie(s) op: Wegwijs in Snapchat: zo maak je wegwerpfoto's

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.